ANNONSE

Plastisk kirurgi

Plastisk kirurgi er et bredt medisinsk fagfelt som blant annet inkluderer rekonstruktiv kirurgi og kosmetiske operasjoner.

Noen av de vanligste inngrepene innen plastikkirurgi er brystforstørring, fettsuging, neseoperasjon og bukplastikk.

Plastisk kirurgi
Illustrasjon: Plastisk kirurgi
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Plastisk kirurgi»

Hva er plastisk kirurgi?

Plastisk kirurgi eller plastikkirurgi kommer fra det greske ordet "plastikos" som betyr å forme. Fagfeltet plastisk kirurgi dreier seg i stor grad om å forme ulike vev i kroppen til pasienten for å oppnå god funksjon og optimalt kosmetisk resultat.

Spesialister innen plastisk kirurgi behandler ikke bare et isolert organsystem, en begrenset del av kroppen eller en spesifikk aldersgruppe, men utfører kirurgiske behandlinger på hele kroppen og i alle aldersgrupper.

Dette medfører at fagfeltet er meget bredt og inkluderer behandling av en rekke ulike tilstander. Faktisk inkluderer plastisk kirurgi behandling av såpas forskjellige tilstander og metoder som

Grovt sett kan man dele inn plastisk kirurgi i to hovedgrupper, basert på årsaken til behandlingen:

 1. Kosmetisk plastikkirurgi
 2. Rekonstruktiv plastikkirurgi

Kosmetisk plastikkirurgi

De aller fleste tenker gjerne på kosmetiske operasjoner når de hører om plastisk kirurgi. Kosmetisk plastikkirurgi er inngrep som utføres for å forbedre det estetiske utseende av kroppen. Gjennom ulike kirurgiske teknikker kan plastikkirurgen utbedre sideforskjeller, forbedre proporsjoner og perfeksjonere det estetiske utseende. Kosmetisk plastikkirurgi kan utføres på alle deler av kroppen, men er spesielt vanlig i ansiktet, bryst, mage, intimregionen og rumpen.

Siden kosmetiske inngrep aldri krever øyeblikkelig behandling, utføres operasjonene elektivt (som planlagte inngrep).

Vanlige kosmetiske inngrep innen plastisk kirurgi inkluderer:

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Rekonstruktiv plastikkirurgi har som hensikt å reparere medfødte misdannelser eller skadet vev etter ulykker, brannskader og sykdommer.

Vanlige inngrep innen rekonstruktiv plastikkirurgi inkluderer:

 • Brystreduksjon (dersom brystene gir fysiske plager)
 • Brystrekonstruksjon
 • Operasjon av hareskår
 • Operasjon etter brannskade
 • Operasjon av arr
 • Operasjon etter hudkreft
 • Øyelokkoperasjon (dersom hudoverskuddet reduserer synsfeltet)
 • Bukplastikk, seteplastikk og lårplastikk (dersom hudoverskuddet gir fysiske plager)
(Tjenester / behandlinger)

Konsultasjon hos spesialist i plastisk kirurgi

Før operasjonen vil du gjennomgå en vurdering hos plastikkirurgen som eventuelt skal operere deg. Kirurgen vil gjerne høre med deg hvilke ønsker og mål du har med behandlingen. Han eller hun også vil forklare deg hva som er realistiske forventninger til en eventuell operasjon. I tillegg vil kirurgen gjerne informere deg om potensielle bivirkninger og komplikasjoner til inngrepet. I tillegg er det viktig å avklare om du har sykdommer eller plager som gjør at du ikke er egnet til å gjennomgå operasjonen, eller om det er andre inngrep som vil være bedre egnet for deg.

(Tjenester / behandlinger)

Operasjon hos plastikkirurg

Forløpet av operasjonen varierer avhengig av hvilket inngrep som gjennomføres. Alle kosmetiske inngrep innen plastisk kirurgi utføres elektivt, det vil si at operasjonen planlegges i forveien.

De fleste plastikkirurgiske inngrep utføres i lokalbedøvelse + sedasjon (med beroligende medisiner) eller i narkose. I mange tilfeller kan du reise hjem allerede samme dag, slik som etter brystforstørring, intimkirurgi, neseoperasjon og øyelokkoperasjon. I noen tilfeller kan det derimot være nødvendig at du overnatter noen få dager på klinikken før du reiser hjem, slik som etter stor bukplastikk.

Det endelige resultatet etter operasjonen er vanligvis klart etter noen få uker til et par måneder, etter at sårene er grodd og eventuell hevelse og blålig misfarging er gått helt tilbake.

(Tjenester / behandlinger)

Vanlige inngrep innen plastisk kirurgi

Plastisk kirurgi er et bredt fagfelt med en rekke ulike inngrep, inkludert kosmetiske operasjoner og rekonstruktiv kirurgi. Under finner du mer informasjon om noen av de vanligste inngrepene innen plastisk kirurgi, samt opplysninger om pris, ventetider og erfaringer med disse ulike behandlingene.

Ansiktsløft

Ansiktsløft er et vanlig inngrep innen plastisk kirurgi som benyttes for å reversere aldersendringer i ansiktet slik som rynker, furer og hengende hud.

Under operasjonen vil kirurgen fjerne overflødig hud og stramme opp gjenværende hud fra øynene og ned til og med halsen. I noen tilfeller kan ansiktsløft gjøre at ansiktet ser inntil flere tiår yngre ut enn før operasjonen. Inngrepet gjøres poliklinisk, det vil si at du vanligvis kan reise hjem allerede samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Brystforstørring

Brystforstørring er en av de vanligste og aller mest populære kosmetiske inngrepene innen plastisk kirurgi. Vanlige årsaker til brystforstørring kan være små naturlige bryster, sideforskjell mellom brystene eller at du ønsker å motvirke aldersforandringer.

Den vanligste metoden for brystforstørring er innlegging av silikonimplantat (såkalte silikonpupper). Brystforstørring kan derimot også gjøres med saltvannsimplantat og med eget fettvev (fettransplantasjon).

Langt på vei de fleste kvinner som gjennomgår brystforstørring er svært fornøyde med operasjonsresultatet. Dette skyldes blant annet at det finnes implantater i en rekke ulike størrelser og former å velge mellom, slik kan du gjerne få brystene akkurat slik du ønsker deg.

(Tjenester / behandlinger)

Brystløft

Brystløft er ved siden av brystforstørring en av de mest populære kosmetiske inngrepene hos kvinner.

Alle kvinner opplever at brystene endrer form og fasong gjennom livet. Ved brystløft vil plastikkirurgen løfte brystene slik at de får en mer kosmetisk tiltalende form. I tillegg får brystene fastere konsistens og generelt et mer ungdommelig preg.

Dersom du samtidig ønsker større bryster, kan brystløft kombineres med innlegging av implantat.

(Tjenester / behandlinger)

Fettsuging

Fettsuging er et svært populært kosmetisk inngrep som utføres av plastikkirurg.

Den ideelle kandidaten for fettsuging har forholdsvis normal vekt, men sliter likevel med å fjerne lokaliserte fettansamlinger ved hjelp av diett eller slanking. Vanlige områder å behandle med fettsuging er mage, flanker, hofter, knær, rygg og bryst.

Fettsuging gjøres vanligvis med narkose, det vil si at du sover under inngrepet. Kirurgen suger fettvevet ut gjennom små rør eller nåler som plasseres inn i fettvevet. Du kan vanligvis reise hjem allerede samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Neseoperasjon

Neseoperasjon utføres vanligvis som kosmetiske inngrep hvor hensikten er å forbedre det estetiske utseende av nesen. Neseoperasjon kan forme og endre de fleste trekk med nesen, vanlige egenskaper som korrigeres er dersom nesen oppfattes som:

 • stor
 • liten
 • bred
 • eller dersom nesen har en hevelse eller kul

Neseoperasjon utføres også som rekonstruktiv kirurgi etter skade mot ansiktet og nesen, og ved korreksjon av medfødte misdannelser. Inngrepet gjøres enten i lokalbedøvelse eller med narkose. Du kan vanligvis reise hjem allerede samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Bukplastikk

Bukplastikk eller mageplastikk utføres både som et rent kosmetisk inngrep og for å redusere plager som følge av stort hudoverskudd.

Etter som man blir eldre, og spesielt etter større vektendringer, kan det oppstå et hudoverskudd med løs og slapp hud på magen. Mange ønsker å fjerne dette hudoverskuddet av kosmetiske årsaker. Dersom hudoverskuddet medfører eksem eller soppdannelse, kan det være indikasjon for bukplastikk på rent medisinsk grunnlag. I så fall vil du kunne få dekket inngrepet av det offentlige helsevesenet.

Under inngrepet fjerner plastikkirurgen hudoverskuddet på magen og strammer opp gjenværende hud. Ved liten bukplastikk behandles først og fremst et mindre hudoverskudd på nedre del av magen, mens en full bukplastikk også tar sikte på å fjerne overskuddshud på øvre del av magen.

I tillegg til å fjerne løs og hengende hud, vil en bukplastikk ofte gi deg en strammere mage og mer kosmetisk tiltalende form i mage- og hofteregionen.

(Tjenester / behandlinger)

Øyelokkoperasjon

Øyelokkoperasjon er et inngrep som utføres av plastisk kirurg eller øyelege. Under operasjonen vil kirugen fjerne overflødig hud og fettvev på øvre eller nedre øyelokk. Resultatet av inngrepet er at øynene dine ser yngre ut, i tillegg vil du få et mer våkent og opplagt blikk.

Øyelokkoperasjon deles inn i øvre øyelokkopersjon og nedre øyelokkoperasjon, avhengig av om du har plager med øvre øyelokk (som tunge øyelokk) eller nedre øyelokk (som poser under øynene). Ofte kombinerer man øvre og nedre øyelokkoperasjon i samme seanse.

(Tjenester / behandlinger)

Brazilian butt lift (fettransplantasjon)

Brazilian butt lift er en populær behandling innen plastisk kirurgi hvor kirurgen flytter fettvev fra en annen del av kroppen og benytter dette fettet til å gjøre rumpen større og gi den et mer sexy utseende. Brazilian butt lift er en form for fettransplantasjon eller lipofilling.

I første del av inngrepet henter kirurgen fettvev fra kroppen din gjennom fettsuging. Fettet hentes fra et område hvor du har "for mye", slik som magen eller lårene. Deretter bearbeides fettet før det sprøytes inn i rumpen din slik at den blir fyldigere og blir mer spretten.

(Tjenester / behandlinger)

Intimkirurgi

Intimkirurgi gjøres både av kosmetiske årsaker og for å korrigere plager eller medisinske tilstander. Blant de aller mest populære inngrepene innen intimkirurgi er kjønnsleppereduksjon. Andre vanlige kosmetiske inngrep som på kjønnsorganene er vaginalplastikk, klitorisplastikk, penisforlengelse og penisfortykkelse.

Blant de vanligste inngrepene som gjøres på medisinsk indikasjon er operasjon av skjev penis (peyronies syndrom).

(Tjenester / behandlinger)

Fjerne arr med operasjon

Arr i huden kan oppstå etter tidligere operasjoner eller som følge av brannskade eller andre traumer mot huden. I noen tilfeller kan det være at arrdannelsen blir mer synlig og iøynefallende enn ønskelig. Større arrdannelser kan i noen tilfeller også skrumpe vevet og gjøre det vanskelig å bevege delen av kroppen som er rammet (kontraktur).

Plastikkirurgen er spesialist i behandling av arr, både behandling av kosmetiske årsaker og dersom arret medfører kontraktur og nedsatt bevegelse. Ved å fjerne overflødig arrvev og lage et penere snitt i huden, kan kirurgen i mange tilfeller gjøre arret mindre iøynefallende. I noen tilfeller kan tilleggsbehandling som laser og kortisoninjeksjon gjøre det kosmetiske resultatet enda penere.

(Tjenester / behandlinger)

Hyperhidrose (overdreven svetting)

Hyperhidrose er en tilstand hvor man svetter mer enn det som er normalt. Overdreven svetting har vanligvis ingen farlig årsak, men kan medføre plager i hverdagen. Ved hyperhidrose opplever man vanligvis økt svette på spesifikke områder av kroppen, slik som i hendene, under føttene, i armhulene eller i hoderegionen.

I uttalte tilfeller kan hyperhidrose gjøre at man unngår fysisk kontakt som å håndhilde, får problemer ved bruk av verktøy og datamaskin, og at man stadig må skifte skjorte på grunn av svetteflekker under armene.

Ved milde former for hyperhidrose kan egenbehandling gi tilstrekkelig symptomlindring. I noen tilfeller er det derimot nødvendig med botox, operasjon eller andre behandlingsformer for å bli kvitt plagene. Spesialister i plastisk kirurgi har gjerne god kompetanse innen operasjon og andre behandlingsmetoder ved overdreven svette.

(Tjenester / behandlinger)

Andre kosmetiske behandlinger

I tillegg til plastisk kirurgi finnes det en rekke andre kosmetiske behandlinger som utføres uten operasjon. Disse behandlingene utføres først og fremst av av leger og av kosmetiske sykepleiere.

I noen tilfeller kan disse behandlingene være et alternativ til plastisk kirurgi, mens de i andre tilfeller kan være nyttige tilleggsbehandlinger for å oppnå ønsket resultat. Blant de vanligste kosmetiske behandlingene er:

(Tjenester / behandlinger)

Hvilken utdanning og bakgrunn har spesialister i plastisk kirurgi (plastikkirurger)?

Spesialister i plastisk kirurgi er leger med en seksårig videreutdanning. Videreutdanningen inkluderer 2 år med generell kirurgi og 4 år innen plastikkirurgi.

Legespesialisten driver gjerne enten hovedsakelig rekonstruktiv kirurig og behandler brannskader, driver med kosmetisk kirurgi eller en kombinasjon av begge typer behandlinger.

ANNONSE