ANNONSE

Neseoperasjon

Neseoperasjon, også kalt nosejob eller neseplastikk, er en operasjon som endrer nesens utseende.

Inngrepet gjøres vanligvis av kosmetiske årsaker, men kan også utføres etter skade, missdannelser og som følge av vansker med pusten.

Neseoperasjon
Illustrasjon: Neseoperasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Neseoperasjon»

Hvorfor neseoperasjon?

Nesen sitter midt i ansiktet og har derfor en stor betydning for utseende. En velproporsjonert nese uten skjevheter blir ofte ikke lagt merke til. En nese som er liten eller stor i forhold til andre ansiktskonturer, eller en nese med eventuelle skjevheter eller avvikende konturer, kan derimot stjele mye oppmerksomhet.

Mange er derfor opptatt nesens utseende og hvordan står i stil til de øvrige ansiktskonturene. Neseplastikk er derfor blitt en av de aller mest populære inngrepene innen plastisk kirurgi i dag.

En neseoperasjon gir deg mulighet til å kunne forandre mange ulike aspekter ved nesen, enten du ønsker en smalere, bredere, større eller mindre nese, lar dette seg ofte korrigere ved et relativt enkelt kirurgisk inngrep.

Blant egenskapene en såkalt nosejob kan endre på inkluderer:

 • Stor nese
 • Liten nese
 • Bred nese
 • Uheldig form på nesetippen
 • Kul på nesen
 • Stor eller ballformig nesetipp, såkalt "bulbous tip"
 • Store nesebor
 • Skjevheter eller asymmetri i nesen
 • Pustevansker som skyldes egenskaper i nesen
 • Medfødte missdannelser

Dersom du vurderer neseoperasjon, er det derimot viktig å være klar over at nesens utseende må vurderes i forhold til ansiktskonturene ellers. For eksempel vil nesen oppleves større dersom du har en liten eller tilbaketrukken hake, i så fall kan det være at hakeimplantat er mer egnet enn en neseoperasjon.

(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg til neseoperasjon?

Dersom du ønsker å endre formen eller utseende på nesen din, og du har realistiske forventninger til hva som kan oppnås ved neseoperasjon, kan det være at du er en egnet kandidat til en slik behandling.

Selv om en neseoperasjon ikke er et stort inngrep og derfor innebærer relativt lav risiko for alvorlige komplikasjoner, vil kirurgen gjerne krevet at du:

 • Ikke har kronisk sykdom. Det er en fordel at du har god fysisk og psykisk helse for at resultatet av operasjonen skal bli best mulig, og for at risikoen for komplikasjoner skal være tilstrekkelig lav. Kronisk sykdom som diabetes eller hjerte og karsykdom øker risikoen for komplikasjoner under inngrepet.
 • Ikke røyker. Røyking hemmer tilhelingen og øker risikoen for komplikasjoner etter neseoperasjonen. I det minste bør du ikke røyke de siste ukene før inngrepet og inntil tilhelingen er komplett etter operasjonen.

Neseplastikk gir mange muligheter til endringer av nesens utseende, likevel er det viktig at man på forhånd er godt inneforstått med både muligheter, men også begrensninger ved neseoperasjoner.

(Tjenester / behandlinger)

Før neseoperasjon

Det er svært lurt at du før operasjonen har en tett og god dialog med kirurgen som eventuelt skal operere deg. Dette er viktig for at du skal få tilstrekkelig informasjon om hva du kan forvente og hva du ikke kan forvente ut av neseoperasjonen. I tillegg er det viktig for at kirurgen skal kunne velge den behandlingen som er best egnet for å innfri dine ønsker.

Om nesen oppfattes stor eller liten er i høy grad avhengig av proporsjonene til andre deler av ansiktet, slik som panne, kinnbein og hake. Ved å oppnå en god harmoni mellom disse ulike ansiktsstrukturene, vil utseende av ansiktet som helhet også bli bedre.

I noen tilfeller kan det være at inngrep i andre deler av ansiktet, slik som hakeimplantat eller kinnimplantat bør gjøres i stede eller i tillegg til en neseoperasjon. Noen kombinerer også neseoperasjon med andre kosmetiske inngrep slik som ansiktsløft, øyelokksplastikk eller panneløft.

Dersom man har problemer med nesefunksjonen, det vil si at man har problemer med nesetetthet eller vansker med å puste gjennom nesen, bør man i første omgang få en konsultasjon hos spesialist i Øre Nese Hals medisin (ØNH lege).

Under konsultasjonen før operasjonen vil kirurgen gjerne ha en samtale med deg og undersøke både nesen, ansiktet og kroppen generelt.

 • Generell helse. Legen vil gjerne vite om du har sykdommer fra tidligere, dette er viktig for å avklare om du tåler å gjennomgå operasjonen. I tillegg vil legen gjerne vite om du har plager med å puste gjennom nesen.
 • Undersøkelse av ansiktet og nesen. Legen vil foreta en grundig undersøkelse av nesen, både utsiden og innsiden. Slik kan han eller hun danne seg en god oversikt over nesens utseende og dens harmoni med ansiktet ditt forøvrig.
 • Bilder. Legen tar bilder av nesen og ansiktet ditt slik at man kan sammenligne utseende før og etter operasjonen. Enkelte klinikker benytter spesialisert software som vurderer nesen i 2D eller 3D, slik kan kirurgen planlegge inngrepet i større detalj.

Hvordan foregår en neseoperasjon (neseplastikk)?

Nesen består av bein, brusk, og hud. Neseoperasjonen kan gjøre endringer på en eller flere av disse vevstypene.

Operasjoner som kun involverer nesebrusken regnes som mindre inngrep enn operasjoner som også ivolverer operasjon på selve nesebeinet. Små neseoperasjoner kan i noen tilfeller gjøres med lokalbedøvelse og være over på 30 minutter, mens litt større operasjoner kan ta inntil 2-3 timer og må gjøres i narkose.

Lukket eller åpen neseoperasjon?

Neseoperasjon kan gjøres enten som lukket operasjon eller som åpen operasjon.

Lukket neseoperasjon

Lukket neseoperasjon er et inngrep på nesen som gjøres via et snitt på innsiden av neseborene. Ved å operere fra innsiden av nesen unngår kirurgen å lage synlige arr etter inngrepet. Dette er det aller mest vanlige inngrepet ved neseplastikk.

Åpen neseoperasjon

I noen tilfeller velger kirurgen å gjøre en såkalt åpen neseoperasjon, det vil si at man lager et lite snitt i huden like mellom nesen og overleppen. En åpen neseoperasjon vil etterlate et lite arr i huden under nesen, men arret blir oftest veldig diskret og godt gjemt.

Hvilken teknikk kirurgen velger å benytte må vurderes individuelt. Generelt kan man si at dersom man ønsker dramatiske endringer i nesens utseende, eller etter akutt skade av nesen, vil en åpen neseoperasjon være det beste alternativet, siden denne teknikken gir kirurgen bedre oversikt under operasjonen. Dersom hensikten med operasjonen derimot er å endre en liten kul på nesen eller justere nesetippen, vil ofte en lukket neseoperasjon være best egnet.

Forstørring eller forminsking av nesen?

Kirurgen har flere metoder og muligheter for å endre nesens utseende og form. Ved å modulere de underliggende strukturene på nesen og legge nesehuden tilbake på plass etter at ønsket form er tilpasset, kan kirurgen oppnå ønsket form på nesen. I tillegg til å eventuelt fjerne brusk og eller bein vil man i noen tilfeller legge inn små proteser for å oppnå ønsket resultat.

Generelt kan neseoperasjonen inndeles i operasjoner som forstørrer nesen eller forminsker den.

Forminsking av nesen

Dette er en av de aller vanligste formene for neseoperasjon. Spesielt er det vanlig å korrigere kuler eller markante konturer på nesebroen, redusere en lang eller spiss nesetipp eller gjøre markante nesebor smalere.

Forstørring av nesen

I noen tilfeller kan det være aktuelt med forstørring av deler av nesen. Blant annet kan kirurgen høste brusk fra andre steder på nesen, fra øret eller fra ribbeina og benytte denne til å gi nesen en mer harmonisk form. Noen ganger kan det være at bruk av implantat gir best resultat.

Neserekonstruksjon

Neserekonstruksjon er en komplisert operasjon hvor kirurgen gjennoppretter best mulig funksjonelt og kosmetisk resultat etter skade eller medfødt missdannelse på nesen.

Den vanligste måten å utføre neserekonstruksjon er ved hjelp av vevslapper og ved hjelp av annet bindevev som bein eller brusk.

Neserekonstruksjon betales av det offentlige dersom du behandles på en klinikk med offentlig avtale.

(Tjenester / behandlinger)

Etter operasjonen

På slutten av operasjonen vil kirurgen ofte legge inn støttende skinner i neseborene som skal bidra til å bevare operasjonsresultatet. Ofte vil man også legge inn bandasjer i og omkring neseborene for ekstra støtte, og for å samle opp eventuell væske og blodrester som måtte komme de første par dagene.

Neseoperasjon utføres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag etter at bedøvelsen er gått helt ut av kroppen og du føler deg klar til å reise.

Det er svært viktig at du følger instruksjonene og rådene fra kirurgen som har operert deg, slik øker sjansene for et vellykket resultat, og risikoen for komplikasjoner reduseres.

De første dagene etter operasjonen er det viktig at du ligger med hodet høyt det meste av tiden. Slik kan du unngå unødig hevelse og smerter, samt redusere eventuell blødning fra nesen. Du vil oftest oppleve noe hodepine og ubehag i nesen, spesielt de første dagene etter operasjonen. Disse plagene kan derimot gjerne fint behandles med lette smertestillende medisiner.

Det er vanlig at du kan gå tilbake på jobb etter ca 1 uke, noe avhengig av yrke.

Det aller meste av hevelsen og blåmerkene på nesen vil forsvinne de første par ukene. Det er derimot vanlig med litt hevelse på innsiden av neseborene, dette kan vedvare inntil et år i enkelte tilfeller.

Vanlige råd som kan være nyttige de første ukene etter neseoperasjon inkluderer:

 • Unngå hard fysisk aktivitet som jogging eller annen trening
 • Det kan være lurt å bade i steden for å dusje. Dersom bandasjen blir våt, bør du kontakte lege for å vurdere å få den skiftet.
 • Du må ikke blåse i nesen
 • Unngå uttalte ansiktsuttrykk for å redusere belastningen på nesen
 • Vær forsiktig når du pusser tennene, det kan være lurt å unngå store bevegelser av overleppen
 • Bruk klær på overkroppen som kan kneppes opp, slik at du slipper å trekke tøy over hodet og slik skader nesen
 • Spis mat rik på fiber og drikk mye væske, slik unngår du forstoppelse. Forstoppelse og trykking på toalettet øker trykket også i nesen.
 • Ikke la brillene hvile på nesen de første 4-6 ukene etter oeprasjonen. Dersom du må bruke briller, bør du støtte dem ved hjelp av tape eller annet utstyr.
 • Unngå unødig soling av nesen de første månedene etter operasjonen.
(Tjenester / behandlinger)

Resultat etter neseoperasjon

De aller fleste er godt fornøyd med operasjonsresultatet etter neseplastikk. Noe av resultatet er klart allerede rett etter inngrepet, men det tar vanligvis et par uker før den værste hevelsen og den blålige misfargingen omkring nesen og under øynene har gått tilbake.

I noen tilfeller kan en liten del av hevelsen vedvare i flere måneder inntil et helt år. Det kan altså ta noe tid før det endelige resultatet har satt seg helt. Dersom du ikke er helt fornøyd med resultatet og vurderer reoperasjon, vil man vanligvis derfor anbefale å vente minst 1 år først.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner til neseoperasjon

Neseoperasjon regnes som et lite inngrep med relativt lav risiko for alvorlige komplikasjoner. Ingen inngrep er derimot helt uten risiko. De vanligste komplikasjonene som kan forekomme ved neseoperasjon inkluderer:

 • Gjentagende neseblødninger. I sjeldne tilfeller kan man utvikle kroniske neseblødninger etter inngrepet.
 • Pustevansker ved pusting gjennom nesen. Dersom passasjen i neseborene reduseres betydelig, kan inngrepet påvirke luftstrømmen gjennom nesen.
 • Nedsatt følelse på nesen. Under inngrepet kan det være at små nerver til huden omkring nesen kuttes. Eventuell nedsatt følelse omkring nesen kommer likevel tilbake etter noen få uker i de fleste tilfeller.
 • Arrdannelse. Ved lukket neseoperasjon eliminerer kirurgen risikoen for synlig arrdannelse. Ved åpen neseoperasjon dannes det et lite arr på undersiden av nesen.
 • Dårlig operasjonsresultat. En sjelden gang kan det være at kirurgen ikke korrigerer nesens utseende tilstrekkelig, eller at operasjonsresultatet blir annereldes enn du hadde sett for deg. I så fall kan det være nødvendig med en reoperasjon.
 • Hull i neseseptum

I tillegg finnes det alltid en risiko for generelle komplikasjoner som ses ved alle inngrep. Disse inkluderer blant annet infeksjon, blødning, allergisk reaksjon på bedøvelsen.

ANNONSE