OVERGANGSALDER

Overgangsalderen eller klimakteriet er perioden før og etter den siste menstruasjonsblødningen, altså tiden før og etter kvinnen går over i menopausen.

Menopausen er tiden etter den siste menstruasjonsblødningen, altså delen av livet etter at kvinnen ikke lengre er i fruktbar alder.

Alderen for overgangsalderen og menopausen varierer fra kvinne til kvinne. Gjennomsnittlig alder over overgangsalderen er omkring 45-55 år.

Overgangsalderen skyldes nedsatt produksjon av de kvinnelige kjønnshormonene. Endringer i hormonproduksjonen kan gi symptomer som nattesvette og hetetokter. Det er viktig å vite at overgangsalderen er en naturlig prosess og ikke en sykdom. Plagene ved overgangsalderen kan derimot variere betydelig fra kvinne til kvinne.

Plagene ved overgangsalderen kan derimot variere betydelig fra kvinne til kvinne. Noen kvinner har derfor nytte av behandling som letter plagene.

Overgangsalderen

Overgangsalder årsaker - nedsatt hormonproduksjon i eggstokkene

Eggstokkene produserer de kvinnelige kjønnshormoner som østrogen og progesteron. Ved overgangsalderen blir eggstokkene mindre, hormonproduksjonen deres mer ustabil og nivået av kjønnshormonene i kroppen faller. 

Når oppstår overgangsalderen

Gjennomsnittlig alder for menopausen, altså tiden etter siste menstruasjonsblødning, er 51 år. Tiden før og etter menopausen, altså overgangsalderen, kan starte allerede inntil ca 10 år før menopausen. Overgangsalderen kan altså starte allerede i 30 års alder, men gjennomsnittlig alder for overgangsalderen er 45-55 år.

Overgangsalder symptomer - hetetokter og nattesvette, økt risiko for osteoporose

Overgangsalderen er en naturlig prosess som hver kvinne går gjennom, og ikke en sykdom. Overgangsalderen er derimot forbundet med enkelte plager for noen kvinner og graden av disse plagene varierer fra person til person.

Hormoner er signalstoffer i kroppen som reiser med blodet og derfor kan påvirke mange organer og funksjoner. Nedsatt nivå av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen kan derfor gi mange ulike symptomer

 • Hetetokter, nattesvette og flushing er av de vanligste og mest velkjente symtomer på overgangsalderen
 • Hjertebank
 • Ømme bryster
 • Lavere sexlyst
 • Uregelmessig menstruasjon
 • Tretthet og nedsatt energi
 • Psykologiske endringer som humørsvingninger, nedstemthet og konsentrasjonsvansker kan oppstå
 • Vanskeligheter med å sove - insomni
 • Tørre slimhinner i skjeden kan gi lettblødende slimhinne og ubehag ved samleie
 • Urinlekkasje
 • Underlivsplager
 • Huden blir tynnere og får nedsatt elastisitet 

I tillegg til typiske symptomer man opplever ved overgangsalderen vil lavere østrogen nivå medføre økt risiko for beinskjørhet (osteoporose).

Overgangsalder diagnostikk - når bør du oppsøke lege

I de fleste tilfeller trenger man ikke noen spesiell utredning for overgangsalderen da symptomenene i typisk aldersgruppe er tilstrekkelig til å forklare årsaken. Dersom man er i tvil kan man ta blodprøver for å vurdere nivået av de kvinnelige kjønnshormonene. 

Ved unormale blødninger som blødning som er kraftigere enn vanlig, blødning som varer lengre enn vanlig eller ved blødning etter menopausen bør det gjøres en gynekologisk utredning for å se etter bakenforliggende årsaker.

Ved mistanke om for tidlig overgangsalder eller mistanke om andre årsaker til hormonforstyrrelser kan det være aktuelt å teste funksjonen av skjoldbruskkjertelen (som produserer stoffskifte hormoner) og hypofysen som produserer blant annet hormonet prolaktin.

Ved mistanke om benskjørhet (osteoporose) kan man få målt bentetteheten.

Overgangsalder behandling

Ved betydelige plager i forbindelse med overgangsalderen finnes flere behandlingsalternativer som er rettet mot å redusere disse plagene.

Utredning og behandling tilknyttet overgangsalderen kan du få hos allmennlege, fastlege og gynekolog.

Behandling med tilskudd av kvinnelig kjønnshormon er den mest effektive behandlingen mot plager ved overgangsalderen. Hormontilskudd hjelper mot alle plager tilknyttet overgangsalderen. Ulempen med hormontilskudd er at hormonene også øker risikoen for brystkreft og hjerte og karsykdom. Man bør derfor uansett bruke lavest nødvendige dose i kortest mulig tid og aller helst kun bruke hormonbehandling i utvalgte tilfeller.

Ved tørre slimhinner kan østrogen krem brukes lokalt i skjeden. Østrogen kremen (Ovesterin) vil normalisere slimhinnen slik at den blir tykkere og fuktigere.

En type antidepressive tabletter, SSRI, kan hjelpe mot plager med flushing. SSRI vil samtidig kunne hjelpe dersom man er plaget med nedstemthet i forbindelse med overgangsalderen

Hva kan du gjøre ved overgangsalderen - egenbehandling

Sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Fiber i kosten, rikelig med vitamin D og fysisk aktivitet forebygger mot osteoporose (benskjørhet) og reduserer risikoen for hjerte og karsykdom.

Å få en regelmessig døgnrytme vil hjelpe mot søvnproblemer. Det kan være lurt å unngå stimulerende stoffer som koffein (i kaffe) noen timer før man skal legge seg.

Ved plager med tørre og såre slimhinner vil fuktighetsgivende kremer og salver kunne redusere plagene. Glidemiddel ved samleie vil redusere plagene i forbindelse med samleie. 

Referanser

https://no.wikipedia.org/wiki/Menopause

https://en.wikipedia.org/wiki/Menopause

https://en.wikipedia.org/wiki/Hormone_replacement_therapy_(menopause)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10646698

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2891531/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15180197

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072495/ 

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider