ANNONSE

Marisker

Marisker er løse hudfolder i endetarmsområdet som ofte utgjør restene etter en tidligere hemoroide.

En marisk blør ikke og gir vanligvis ikke smerter, men oppfattes i økende grad som et kosmetisk problem. I tillegg kan tilstanden gi visse utfordringer med hygienen.

Marisker
Illustrasjon: Marisker
Sist oppdatert: 23. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Marisker, operasjon»

Hva er marisker?

Marisker er løse hudfolder eller hudlapper som står igjen som rester etter en tidligere hemoroide. Marisken består av hud og bindevev.

Tilstanden gir i motsetning til hemoroider ikke plager som blod i avføringen eller på papiret. Gjerne er man også mindre plaget med smerter og ubehag fra marisker enn fra hemoroider, noe irritasjon og kløe kan derimot forekomme i enkelte tilfeller.

Behandling av marisker gjøres dersom du er plaget. Oftest fjernes hudlappen kirurgisk med lokalbedøvelse, i enkelte tilfeller gjøres operasjonen i narkose.

(Litteratur)

Når bør du kontakte lege?

Marisker er ingen farlig tilstand. Dersom du er i tvil om diagnosen, eller dersom du er plaget av mariskene, bør du kontakte lege for nærmere utredning og eventuelt behandling.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av marisker

Marisker trenger kun behandling dersom de gir deg plager. Mange opplever marisker som kosmetisk skjemmende, mens andre opplever at marisken gir hygieniske utfordringer. I enkelte tilfeller kan man også plages av kløe eller irritasjon omkring marisken.

Behandlingen innebærer en kirurgisk fjerning av hudfolden(e). Operasjonen gjøres oftest i lokalbedøvelse, men i enkelte tilfeller vil man foretrekke narkose, det vil si at du sover under operasjonene.

Vanligvis vil du kunne reise hjem umiddelbart etter operasjoenen.

Etter operasjonen

Det kan ta inntil ca 1 måned etter operasjonen før sårene er grodd fullstendig, i løpet av denne perioden kan man oppleve noe smerter og ubehag i endetarmsområdet. Ofte vil legen anbefale avføringstabletter for å gjøre avføringen myk den første tiden.

Komplikasjoner

Operasjon for marisker er et relativt lite kirurgisk inngrep med få store bivirkninger. Som alle operasjoner vil det derimot være en liten risiko for blødning, infeksjon og allergisk reaksjon mot bedøvelsesmiddelet.

ANNONSE