CHALAZION

Chalazion er en godartet kul på innsiden av øvre eller nedre øyelokk. Kulen er gjerne ikke smertefull og oftest ikke spesielt betent.

Chalazion oppstår gjerne etter andre betennelsestilstander på øyelokket som sti og blefaritt.

I mange tilfeller forsvinner kulen på øyelokket av seg selv eller med egenbehandling, men i enkelte tilstander vil øyelege drenere kulen med et litt snitt.

Symptomer

Chalazion er i de fleste tilfeller en smertefri og ikke betent kul som oppstår på innsiden av enten det øvre eller det nedre øyelokket. Kulen kan vokse og bli inntil så stor som en ert.

I noen tilfeller, spesielt i starten, kan kulen derimot være litt rød og smertefull. Dette skyldes i så fall at chalazionet er betent.

Dersom chalazionet er stort og sitter litt uheldig til på innsiden av øyelokket kan det irritere hornhinnen og det kan medføre skjeve hornhinner.

Hva er årsaken til chalazion

Chalazion oppstår oftest etter at det har vært andre betennelsestilstander på øyelokket, mest vanlig er sti på øyet, blefaritt og også rosacea kan disponere for utvikling av chalazion. 

Tilstanden kan også oppstå dersom en av kjertlene på øyelokket tilstoppes, dette vil gjøre at det hoper seg opp med talg i kjertelen som så utvider seg til å bli et chalazion.

Når bør du oppsøke lege?

Chalazion er en godartet kul på øyelokket som ikke er infisert med bakterier og er derfor ikke farlig. 

Dersom de vokser seg store kan de være kosmetisk skjemmende, og i noen tilfeller irritere innsiden av øyet. Dersom du har plager av chalazionet og egenbehandling ikke fungerer bør du kontakte lege.

Egenbehandling

Egenbehandling med varme omslag ca 10-15 minutter 4 ganger per dag vil i mange tilfeller være tilstrekkelig for å kurere tilstanden. Det er viktig å bruke en ren klut som du varmer med varmt vann. 

Hygiene er også viktig. Ofte har man før man utviklet chalazion hatt sti på øyet eller blefaritt, det er derfor viktig å unngå ny infeksjon på øyelokket.

Behandling hos øyelege

Dersom kulen er enten kosmetisk plagsom eller gir ubehag på øyet, og du ikke kommer til mål med egenbehandling, kan chalazion enkelt fjernes hos øyelege.

Øyelegen vil enten tømme kulen ved å lage et lite snitt i den, eller sprøyte betennelsesdempende medisiner inn i kulen. 

Dersom du har bankenforliggende sykdom som rosacea kan det være aktuelt å behandle også denne tilstanden.

Relaterte tjenester
Klikk for for å se tilgjengelige behandlingssteder, priser, ventetider