ANNONSE

Brun utflod

Brun utflod er en svært vanlig årsak til undring eller bekymring hos kvinner, selv om de fleste episoder med brun utflod ikke er noe å bekymre seg for.

Utflod er et sekret av væske eller slim som skilles ut fra skjeden hos alle kvinner. Dersom utfloden blandes med små mengder blod vil den kunne skifte farge til brun. Dette skyldes at gammelt blod er brunt på farge, mens ferskt blod er lyserødt.

Brun utflod
Illustrasjon: Brun utflod
Sist oppdatert: 3. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Gynekolog»

Utredning ved unormal blødning i underlivet

Brun utflod årsaker

Det finnes en rekke årsaker til at utfloden kan være brun på farge. Det er viktig å huske at i de fleste tilfeller vil det være helt normale eller ufarlige årsaker til brun eller brunlig utflod.

Dersom utfloden er illeluktende eller du har andre symptomer som kløe eller smerte i underlivet samtidig med brun utflod, bør du kontakte lege. Det samme gjelder dersom du opplever brun utflod gjentatte ganger over tid.

 • Eggløsning. Ved eggløsning vil det oppstå en liten blødning i underlivet. Når dette blodet blander seg med den normale utfloden vil utfloden kunne fremstå brun på farge. Dette er helt normalt og ikke noe man trenger å bekymre seg for.
 • Endometrievev. Innsiden av livmorhulen dekkes av en slimhinne kalt endometriet. Det er i denne slimhinnen et befruktet egg skal feste seg. Det er også denne slimhinnen som blør og avstøtes ved hver menstruasjonsblødning. Kroppen vil i de fleste tilfeller kvitte seg med alt gammelt endometrie vev ved hver menstruasjonsblødning, men i noen tilfeller blir noe vev tilbake. Når dette vevet avstøtes vil det kunne gi utfloden er brunaktig farge.
 • Overgangsalderen. I forbindelse med overgangsalderen oppstår det hormonsvingninger som gjør at menstruasjonen kan bli uregelmessig. Det er ikke uvanlig å oppleve endringer i utfloden i denne perioden som brun utflod eller rosa utflod.
 • Prevensjonsmiddel. En rekke prevensjonsmetoder vil påvirke menstruasjonsblødningen og gi småblødninger eller brun utflod.
 • Når det befruktede egget fester seg til livmorslimhinnen, ved implantasjonen, oppstår en liten blødning. Denne blødningen kan gjøre at utfloden blir brun.
 • Abort. Ved truende abort eller begynnende abort vil det første symptomen i noen tilfeller være brun eller blodig utflod.
 • Infeksjon i underlivet. Ved infeksjon som bakteriell vaginose (skjedekatarr), sopp i underlivet eller kjønnssykdommer som klamydia, gonoré og trikomonas infeksjon vil utfloden kunne endre seg til brunlig farge.
 • Kreft i underlivet. Ved kreftsykdom som livmorkreft eller livmorhalskreft kan symptomene være blod fra skjeden eller brun utflod.

Hva er normal utflod?

Utflod er væske eller sekret som skilles ut av skjeden (vagina) hos alle kvinner. Sekretet eller utfloden blir produsert i nedre del av livmoren, kalt livmorhalsen (cervix). Utfloden hjelper med å fjerne både bakterier, virus og døde celler fra skjeden.

Det er viktig å kjenne til hvordan utfloden din kan variere gjennom menstruasjonssyklus. Det er normalt å ha noe mer utflod enn ellers rundt eggløsning, og mer utflod når du er gravid eller ammer. Det er også normalt at utfloden kan skifte farge til brun mot slutten av menstruasjonssyklus, like før starten av menstruasjonsblødningen.

Enhver endring av utfloden fra det du er vant til fra tidligere vil kunne tyde på at noe er galt, som en pågående infeksjon i underlivet. Spesielle symptomer og tegn som det kan være viktig å reagere på ved endringer i utfloden er:

 • Plutselig illeluktende utflod eller vondt lukt i underlivet
 • Økt utflod
 • Endret farge på utfloden
 • Blod i utfloden
 • Spesielt er det viktig å reagere på disse tegnene dersom du samtidig opplever andre symptomer som kløe i skjeden eller kløe i underlivet, svie i skjeden, smerter i underlivet, magesmerter eller feber.
(Litteratur)

Unormal utflod årsaker

Det finnes mange mulige årsaker til endring i utflod eller unormal utflod, men i de fleste tilfeller skyldes unormal utflod infeksjon i underlivet. Infeksjon i underlivet er ikke uvanlig og kan skyldes små endringer i den bakterie ballansen i underlivet dersom du for eksempel har vasket innsiden av skjeden, endringer som følge av at du har spist antibiotika eller som følge av kjønnssykdommer.

 • Sopp i underlivet er en av de vanligste årsakene til endret utflod
 • Bakteriell vaginose er en vanlig bakterie infeksjon i skjeden
 • Trikomonas infeksjon er en kjønnssykdom som gir infeksjon og betennelse i skjeden og urinrøret
 • Klamydia og Gonoré er kjønnssykdommer som gir infeksjon og betennelse på livmorhalsen
 • Genital herpes er en kjønnssykdom som kan gi endret utflod og smerter
 • Betennelse i slimhinne inne i livmoren kan oppstå for eksempel etter fødsel eller etter innsetting av spiral i livmoren

Mindre vanlige årsaker til unormal utflod

 • Aldersforandringer kan gi såre og tørre slimhinner som er lettblødende og irriterte
 • Livmorhalskreft kan gi endret utflod, da som regel i form av blod fra skjeden. Typisk er blødning etter samleie.
 • Livmorkreft kan gi mellomblødning, endret utflod eller blødning etter overgangsalderen
 • Fremmedlegeme i skjeden kan gi økt utflod

Hva skyldes brun utflod i starten av menstruasjonen?

Brun utflod i starten av menstruasjonen kan skyldes at livmoren kvitter seg med rester av slimhinnen i livmorhulen (endometriet) i fra forrige menstruasjonssyklus.

Brun utflod i starten av menstruasjonen kan også være første tegnet på at du er gravid. Dersom du i steden for menstruasjonsblødningen bare opplever litt brun utflod kan dette skyldes den såkalte implantasjonsblødningen som oppstår når et befruktet egg fester seg til livmorslimhinnen.

Dersom det er en mulighet for at du kan være gravid, og den vanlige menstruasjonsblødningen ikke kommer etter den brune utfloden kan det være lurt å ta en graviditetstest.

Hva skyldes brun utflod etter menstruasjonen?

Også brun utflod etter en menstruasjonsblødning er vanlig. I de aller fleste tilfeller skyldes også dette bare at livmoren kvitter seg med rester av menstruasjonsblødningen som ikke kom ut i forbindelse med menstruasjonen. Siden blodproduktene har ligget i livmoren litt lengre endrer de farge fra rødt til brunt.

Brun utflod etter menstruasjonen kan også skyldes andre årsaker (se over), men disse er mindre vanlige. Hormonforstyrrelser vil kunne gi uregelmessige blødninger som iblant kan gi brun utflod. Infeksjoner som soppinfeksjon, bakteriell vaginose og kjønnssykdommer som klamydia og gonore kan også gi brun utflod. Mer uvanlige årsaker til brun utflod er kreftsykdom som livmorhalskreft og livmorkreft.

(Litteratur)

Hva er årsaken til brun utflod i steden for mensen (menstruasjonsblødningen)?

Brun utflod i steden for mensen eller menstruasjonsblødningen kan skyldes flere årsaker. I mange tilfeller kan det skyldes en hormonforstyrrelse. For eksempel i forbindelse med overgangsalderen vil hormonnivået i kroppen svinge, og dette gjør at menstruasjonen blir uregelmessig.

En annen årsak til uregelmessige menstruasjonsblødninger og uregelmessig eggløsning er PCOS eller polycystisk ovarialsyndrom. Også kvinner med PCOS vil kunne hoppe over eggløsninger og menstruasjonsblødninger og i stede oppleve brun utflod når man forventer menstruasjonsblødningen.

Dersom du forventer menstruasjonen, men i stede får brun utflod, og du kan være gravid, bør du ta en graviditetstest dersom menstruasjonsblødningen uteblir. Dersom du ikke er gravid og utfloden vedvarer bør du oppsøke lege for å utelukke at du har andre sykdommer som for eksempel kjønnssykdommer eller annen infeksjon.

ANNONSE