ANNONSE

Utflod gravid

Utflod er et sekret av væske eller slim som skilles ut fra skjeden hos alle kvinner, enten de er gravide eller ikke.

Utflod gravid
Illustrasjon: Utflod gravid
Sist oppdatert: 4. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er utflod?

Sekretet eller utfloden fra skjeden blir produsert i nedre del av livmoren, kalt livmorhalsen. Utfloden hjelper med å fjerne både bakterier, virus og døde celler fra skjeden.

I forbindelse med graviditeten er det normalt at utfloden øker og dette er ikke noe man trenger å bekymre seg for.

Dersom du under svangerskapet i tillegg til økt utflod merker endringer i utfloden som endret farge eller lukt, eller dersom du får tilleggssymptomer som kløe og svie i underlivet, bør du kontakte lege eller jordmor.

(Litteratur)

Normal utflod under graviditeten

Alle kvinner har utflod fra skjeden fra et par år før puberteten til etter overgangsalderen. I forbindelse med svangerskapet er det normalt at utfloden øker.

Den økte utfloden hos gravide skyldes blant annet at livmoren har økt blodforsyning i forbindelse med svangerskapet og at dette gjør at slimhinnene produserer mer utflod.

Den økte utfloden er med å forebygger mot infeksjoner i skjeden, som selvsagt er spesielt viktig under svangerskapet.

Når bør du oppsøke lege eller jordmor?

Økt utflod under graviditeten er et normalt fenomen de fleste gravide kvinner opplever og skyldes oftest ingen sykdom.

Noen sykdommer og tilstander kan derimot også gi økt mengde utflod, men da har man oftest andre symptomer eller plager i tillegg til økt utflod.

Dersom utfloden skifter farge, blir illeluktende eller endrer konsistens til klumpete eller skummete, kan endringen være et tegn på infeksjon i skjeden. Det samme gjelder dersom du får symptomer som kløe eller svie i skjeden eller smerter i underlivet. I så fall bør du kontakte lege for å utelukke at du har en soppinfeksjon i underlivet, skjedekatarr (bakteriell vaginose), kjønnssykdom (som klamydia eller gonore, eller annen infeksjon.

(Tjenester / behandlinger)

Utredning og behandling av utflod i svangerskapet

Det er normalt med utflod under svangerskapet. Dersom utfloden endrer seg og du har tilleggssymptomer kan dette være tegn på infeksjon.

Ved mistanke om infeksjon bør du kontakte lege eller jordmor, som vil foreta en gynekologisk undersøkelse av deg og eventuelt ta prøver dersom man mener det er nødvendig for å utelukke infeksjon. I de fleste tilfeller er derimot den endrede utfloden et normalfenomen under svangerskapet.

Den vanligste infeksjonen i skjeden under svangerskapet er soppinfeksjon. Soppinfeksjonen behandles oftest enkelt med stikkpiller eller krem i skjeden. Tabletter mot soppinfeksjonen tas ikke i forbindelse med svangerskapet.

Ved blødning i underlivet under svangerskapet, er det vanlig å ta ultralyd for å utelukke spontanabort.

Brun utflod når du er gravid

Brun utflod eller mindre vaginal blødning når du er gravid er ikke uvanlig og skyldes i mange tilfeller ikke at noe alvorlig er på gang som for eksempel en spontanabort. Likevel kan det være lurt å kontakte lege eller jordmor, spesielt ved blødning under svangerskapet.

(Litteratur)
ANNONSE