ANNONSE

Svangerskapskontroller

Alle norske kvinner tilbys minst totalt åtte svangerskapskontroller.

Hensikten med svangerskapskontrollene er å sikre mors og barnets helse gjennom å avdekke svangerskap som bør følges tettere så tidlig som mulig.

Svangerskapskontroller hos jordmor

Hensikten med svangerskapskontroll av gravide hos jordmor er oppfølgning av den gravide og barnet under svangerskapet. Svangerskapskontroll kan gjøres med og uten ultralyd.

Man skiller gjerne den første svangerskapskontrollen fra de øvrige, senere svangerskapskontrollene, da den første svangerskapskontrollen er mer tidkrevende. Enkelte, både gynekologer og jordmødre, tilbyr dessuten svangerskapskontroll både med og uten ultralyd.

Ved svangerskapskontroller tidlig i svangerskapet får man gjerne informasjon i forhold til kosthold, trening, fysiologiske endringer under graviditeten, partners rolle under graviditet og forventninger man har til svangerskap og fødsel. Man får kontrollert blodtrykk, blodprosent, vekt, høyde, antistoffer og eventuell smitte med HIV, Hepatitt B og Hepatitt C.

Ved senere svangerskapskontroller kontrolleres gjerne vekt, urinprøver og blodprosent. Man kan gjerne høre hjertelyden til fosteret og med ultralyd kan man følge fosterets vekst og utvikling i livmoren.

Når det nærmer seg fødselen får man gjerne mer informasjon om fødselen, barseltid og amming og fosterets leie kontrolleres. Ved oppståtte konkrete plager under fødselen vil selvsagt disse vurderes av jordmor.

Svangerskapskontroller
Illustrasjon: Svangerskapskontroller
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Svangerskapskontroller»

ANNONSE