ANNONSE

Gonore

Gonore er en kjønnssykdom som skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Gonore kan smitte ved ubeskyttet vaginalt eller analt samleie og ved oralsex. Forekomsten av sykdommen har vært økende i Norge de siste årene.

Ubehandlet kan gonore gi alvorlige komplikasjoner. Sykdommen behandles vanligvis enkelt med en antibiotika kur.

Gonore
Illustrasjon: Gonore
Sist oppdatert: 2. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Symptomer på gonore

Ca en av ti menn som er smittet med gonore, og halvparten av alle kvinner vil ikke merke symptomer på at de er smittet. Typiske symptomer hos dem som er smittet oppstår vanligvis etter et par dager til 1-2 uker etter smittetidspunktet.

Symptomene er avhengig av hvilken del av kroppen som er smittet (kjønnsorganer eller hals):

Symptomer ved smitte i penis

 • Det vanligste symptomet er svie ved vannlatning
 • Mange opplever en hvitaktig eller grønn utflod fra penis
 • Betennelse eller utslett på penishodet og forhuden kan forekomme

Symptomer ved smitte i skjeden

 • Svie ved vannlatning
 • Mange opplever endret utflod, utfloden kan endre farge, det kan bli økt mengde utflod eller den kan endre konsistens.
 • Smerter ved samleie
 • Blødning etter sex eller mellomblødninger kan forekomme, men er ikke vanlig ved gonore.

Symptomer ved smitte i endetarmen

 • Symptomer fra endetarmen er ikke vanlig ved gonore, men noen kan oppleve kløe eller svie fra endetarmen dersom slimhinnen i endetarmen er infisert

Symptomer ved smitte i halsen

 • Symptomer fra halsen er ikke vanlig ved gonore, men noen kan oppleve halssmerter

Symptomer ved bekkeninfeksjon

 • Magesmerter i nedre del av magen
 • Feber og nedsatt allmenntilstand
 • Endret utflod

Symptomer ved infeksjon i testikkel / bitestikkel

 • Smerter i pungen
 • Hevelse og rødhet i pungen
 • I noen tilfeller kan man få feber og nedsatt allmenntilstand

Hvordan smitter gonore?

Gonore er en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom og skyldes infeksjon med bakterien Neisseria gonorrhoeae.

Bakterien vil oppholde seg i slimhinnene til den som er smittet, det vil si slimhinnen i munnen, i urinrøret, i skjeden, på livmortappen og i endetarmen. Bakterien kan også oppholde seg på sexleketøy som ikke er rengjort.

(Litteratur)

Når bør du teste deg for gonore?

Dersom du har symptomer som kan passe med gonore bør du teste deg for sykdommen. Det samme gjelder dersom du har symptomer på bekkeninfeksjon eller infeksjon i testikler eller bitestikler.

Langt i fra alle som er smittet får symptomer, det er derfor viktig å la seg teste selv om du ikke har symptomer, dersom du har hatt sex med en partner som har gonore, dersom du har hatt sex med noen utenfor Norden, dersom du har kjøt sex eller dersom du er mann og har hatt sex med en mann.

Det finnes ulike tester for å finne ut om du er smittet av gonore. Ved undersøkelse av skjeden eller endetarmen bruker man gjerne en tynn prøvepinne. Selve prøven kan taes av legen eller av deg selv. Ved prøvetakning fra hals bør denne utføres av helsepersonell. Prøve fra penis tas vanligvis med urinprøve.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av gonore

Gonore er en bakterie som behandles med antibiotika. Den vanligste antibiotikakuren er en engangsbehandling som settes med sprøyte i den enne rumpemuskelen. Behandling av gonore er gratis i Norge.

I noen tilfeller, når man har prøvesvar og vet hvilke antibiotika bakterien tåler og ikke tåler, kan det være aktuelt med andre antibiotika typer. Enkelte gonore typer, spesielt de man ser hos smittede som fra Sørøst Asia, kan være motstandsdyktige.

Siden enkelte av gonore bakteriene er motstandsdyktige er det avgjørende at man tester seg på nytt etter antibiotika kuren. Man må da vente to uker etter at behandlingen starte før man tester seg, siden testen kan slå ut som positiv dersom man tester seg før.

Man regnes som fremdeles smittsom inntil kontrollprøven har vist at man er smittefri.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner

Ca 15 % av kvinner som smittes av gonore vil utvikle bekkeninfeksjon hvor bakterien sprer seg til eggledere og eggstokker. Bekkeninfeksjon kan gjøre at egglederne tetter seg igjen som kan medføre sterilitet og øker risikoen for svangerskap utenfor livmoren. Svangerskap utenfor livmoren er farlig og må alltid avbrytes for å unngå indre blødning hos mor.

Også hos menn kan gonore infeksjon medføre nedsatt fruktbarhet og sterilitet. Dette er mindre vanlig enn hos kvinner siden de aller fleste menn får symptomer dersom de er smittet, og derfor får behandling. Ubehandlet kan derimot bakterien spre seg til testikler som kan gi sterilitet.

(Litteratur)

Smitteoppsporing

Etter norsk smittevernlov er den som er smittet og helsepersonellet som behandler deg pliktet til å utføre smitteoppsporing. Det vil si at man skal kontakte den som har smittet deg, og alle du har hatt ubeskyttet sex med de siste seks månedene eller sist du hadde en normal gonore test. Dette er viktig for å unngå videre spredning av sykdommen og for å unngå at de som er smittet skal få alvorlige komplikasjoner.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE