ANNONSE

Utflod

Utflod er et sekret av væske eller slim som skilles ut fra skjeden hos alle kvinner.

Utflod
Illustrasjon: Utflod
Sist oppdatert: 3. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er utflod?

Sekretet eller utfloden fra skjeden blir produsert i nedre del av livmoren, kalt livmorhalsen. Utfloden hjelper med å fjerne både bakterier, virus og døde celler fra skjeden.

Mengden med utflod vil normalt variere gjennom menstruasjonssyklus. Mot slutten av syklus, like før menstruasjonen, er det også normalt at det skilles ut brun utflod.

Normal utflod har oftest hverken sterk lukt eller sterk farge, men er gjerne klar på fargen, eventuelt litt slimete eller litt hvitlig. Når utfloden kommer i kontakt med luft er det normalt at den skifter farge til gul.

(Litteratur)

Hva er normal utflod?

Det er viktig å kjenne til hvordan utfloden din kan variere gjennom menstruasjonssyklus. Det er normalt å ha noe mer utflod enner ellers rundt eggløsning og mer utflod når du er gravid eller ammer. Det er også normalt at utfloden kan skifte farge til brun mot slutten av menstruasjonssyklus like før starten av menstruasjonsblødningen.

Enhver endring av utfloden fra det du er vant til fra tidligere vil kunne tyde på at noe er galt, som en pågående infeksjon i underlivet. Spesielle symptomer og tegn som det kan være viktig å reagere på ved endringer i utfloden er

 • Plutselig illeluktende utflod eller vondt lukt i underlivet
 • Økt utflod
 • Endret farge på utfloden
 • Blod i utfloden
 • Spesielt er det viktig å reagere på disse tegnene dersom du samtidig opplever andre symptomer som kløe i skjeden eller kløe i underlivet, svie i skjeden, smerter i underlivet, magesmerter eller feber.

Unormal utflod årsaker

Det finnes mange mulige årsaker til endring i utflod eller unormal utflod, men i de fleste tilfeller skyldes unormal utflod infeksjon i underlivet. Infeksjon i underlivet er ikke uvanlig og kan skyldes små endringer i bakterie ballansen i underlivet dersom du for eksempel har vasket innsiden av skjeden, endringer som følge av at du har spist antibiotika eller som følge av kjønnssykdommer.

Vanlige årsaker til unormal utflod

 • Sopp i underlivet er en av de vanligste årsakene til endret utflod
 • Bakteriell vaginose er en vanlig bakterie infeksjon i skjeden
 • Trikomonas infeksjon er en kjønnssykdom som gir infeksjon og betennelse i skjeden og urinrøret
 • Klamydia og Gonoré er kjønnssykdommer som gir infeksjon og betennelse på livmorhalsen
 • Genital herpes er en kjønnssykdom som kan gi endret utflod og smerter
 • Betennelse i slimhinne inne i livmoren kan oppstå for eksempel etter fødsel eller etter innsetting av hormonspial eller kobberspiral i livmoren

Mindre evanlige årsaker til unormal utflod

 • Aldersforandringer kan gi såre og tørre slimhinner som er lettblødende og irriterte
 • Livmorhalskreft kan gi endret utflod, da som regel i form av blod fra skjeden. Typisk er blødning etter samleie.
 • Livmorkreft kan gi mellomblødning, endret utflod eller blødning etter overgangsalderen
 • Fremmedlegeme i skjeden kan gi økt utflod

Vandig eller hvit utflod og kløe i skjeden

Dette kan være et tegn på soppinfeksjon i underlivet. Sopppinfeksjon i underlivet er en vanlig tilstand. Sopp i underlivet gir ofte en tykkere, hvit utflod med konsistens nesten som cottage cheese. I tillegg vil du oftest oppleve svie eller sårhet i skjeden og skjeden eller skjedeåpningen blir gjerne rød.

Nærmest alle kvinner opplever soppinfeksjon i underlivet en eller flere ganger i livet. Soppinfeksjon i underlivet er ikke en kjønnssykdom. Soppinfeksjonen er ikke en kjønnssykdom, og kan behandles enkelt med reseptfrie soppmidler i form av stikkpiller og salve.

Grå eller hvit illeluktende og skummende utflod

Grålig, skummende og illeluktende utflod er et typisk tegn på såkalt bakteriell vaginose. Bakteriell vaginose skyldes en forstyrrelse av bakteriefloraen i skjeden hvor melkesyrebakteriene i skjeden blir erstattet av andre bakterier.

Bakteriell vaginose er ikke en kjønnssykdom. Behandlingen er antibiotika som du får på resept.

Økt og skummende utflod som er gul eller grønn

Gulgrøn skummende utflod er typisk ved infeksjon med trikomonas, såkalt trikomonasvaginitt. Trikomonas infeksjon gir en betennelse i urinrøret hos menn og urinrøret og eller skjeden hos kvinner. Typiske symptomer hos kvinner er endret utflod, smerer ved vannlatning og kløe og irritasjon eller smerter i skjeden.

Trikomonas er en seksuelt overførbar sykdom som behandles med antibiotika. Diagnosen kan stilles hos lege ved å se på utfloden i mikroskop.

Økt utflod eller unormal utflod med samtidig smerter i underlivet eller blødning

Økt utflod med smerter eller blødning fra skjeden og smerter i underlivet kan skyldes blant annet infeksjon med kjønnssykdommene klamydia eller gonoré. I noen tilfeller kan disse kjønnssykdommene gi komplikasjoner ved å spre seg til egglederne og gi egglederbetennelse.

Ved endret utflod samtidig med smerter eller blødning bør du kontakte lege for utredning.

(Tjenester / behandlinger)

Endret utflod hos unge jenter

Det er uvanlig at jenter får endret utflod før de kommer i puberteten. Endret utflod hos unge jenter kan skyldes infeksjon med streptokokker og bør utredes hos lege.

ANNONSE