ANNONSE

Sopp i underlivet

Soppinfeksjon i underlivet er en vanlig tilstand som rammer de aller fleste kvinner en eller flere ganger i løpet av livet.

Sopp i underlivet er behandles med soppdrepende medisiner som du kan kjøpe uten resept.

Sopp i underlivet
Illustrasjon: Sopp i underlivet
Sist oppdatert: 2. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er sopp i underlivet?

Soppinfeksjon i underlivet er en tilstand som skyldes en overvekst av sopp i skjeden. Soppinfeksjonen er svært vanlig og rammer faktisk de aller fleste kvinner en eller flere ganger i løpet av livet. En vanlig utløsende årsak er antibiotika.

Typiske symptomer ved soppinfeksjon i underlivet er kløe i underlivet, hvit utflod, ubehag ved sex og rødhet og sårhet omkring skjeden.

Sopp i underlivet behandles med soppdrepende medisiner som du kan kjøpe uten resept (blant annet Canesten). Ved uvanlige symptomer eller usikkerhet om diagnosen, bør du oppsøke lege for nærmere utredning.

(Litteratur)

Sopp i underlivet symptomer

Vanlige symptomer på sopp i skjeden inkluderer:

 • Endring i utflod - utfloden blir ofte hvit og tyktflytende og kan legge seg som et belegg på skjedeveggen.
 • Rødhet, smerter og sårhet omkring skjeden
 • Smerter ved samleie
 • Kløe omkring skjeden
 • Ubehag når du later vannet

Hvordan stilles diagnosen?

I de fleste tilfeller vil du selv kunne stille diagnosen om du tror du har sopp i skjeden. Ved typiske symptomer som rødhet og sårhet i skjeden og hvitlig utflod uten andre symptomer i tillegg, vil diagnosen soppinfeksjon være sannsynlig.

I noen tilfeller kan det likevel være lurt å rådføre seg med lege for å stille en sikrere diagnose eller for å få råd om behandling. Dette gjelder spesielt dersom du:

 • Har andre symptomer som blødning fra skjeden, sår og blemmer i skjeden, illeluktende utflod eller symptomer fra andre deler av kroppen som magesmerter eller feber
 • Du tidligere har hatt kjønnssykdommer og synes plagene ligner på dette
 • Medisinene du kjøper uten resept ikke hjelper etter 1-2 uker, eller at du blir verre under behandling
 • Det er første gangen du har sopp i underlivet og du er usikker på diagnosen
 • Du er under 16 år eller over 60 år
 • Du har sopp i underlivet og er gravid
(Tjenester / behandlinger)

Sopp i underlivet behandling

Det finnes flere medisiner som behandler sopp i underlivet. Mange av disse medisinene får du uten resept. Noen finnes i tablettform, noen finnes i kapsler som du legger inn i skjeden og i tillegg finnes det kremer som du smører omkring skjeden. Et eksempel på slik medisin mot soppinfeksjon er Canesten.

Noen av medisinene taes som 1 dagers behandling mens andre skal brukes inntil en uke. Alle disse medisinene har like god effekt, det viktigste er at du bruker medisinen som anført på bruksanvisningen eller avtalt med lege.

Dersom du får gjentatte episoder med sopp i underlivet kan dette i noen tilfeller skyldes at din partner har soppinfeksjon. I slike tilfeller kan det være lurt om mannen behandles mot soppinfeksjon

I noen få tilfeller kan det være aktuelt med langtids forebyggende behandling mot soppinfeksjon dersom du får gjentatte infeksjoner.

Sopp i underlivet årsaker

Soppen som gir infeksjon i skjeden heter candida og finnes normalt i skjeden hos mange kvinner. Ved soppinfeksjon øker derimot mengden sopp ut over det som er normalt, og denne oppveksten av sopp medfører symptomer og plager i underlivet.

Årsaker som kan utløse overvekst av sopp i skjeden inkluderer:

 • Antibiotika. Den vanligste årsaken til oppveksten av sopp er at du bruker antibiotika. Antibiotika vil kunne drepe deler av den normale bakteriefloraen i skjeden, noe som gjør det lettere for soppen å formerer og utvikler seg.
 • Diabetes. Soppinfeksjon kan også ses noe hyppigere hos personer med diabetes, spesielt dersom diabetesen er dårlig kontrollert.
 • Redusert immunforsvar. Også personer med redusert immunforsvar vil være disponert for å få sopp infeksjon i skjeden.
 • Alder. Soppinfeksjon er mindre vanlig før puberteten og etter overgangsalderen. Dette skyldes at soppen trives best i slimhinnen dersom den blir stimulert med det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.
 • Graviditet. Gravide, spesielt i tredje trimester, har økt risiko for å få soppinfeksjon.
(Litteratur)
ANNONSE