ANNONSE

Kløe i underlivet

Kløe i underlivet er vanlig og trenger ikke ha noen alvorlig årsak.

Oftest forsvinner kløen ved enkle tiltak eller behandlinger. I noen tilfeller kan det være lurt å oppsøke lege for utredning og behandling.

Kløe i underlivet
Illustrasjon: Kløe i underlivet
Sist oppdatert: 2. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Kløe i underlivet årsaker

Kløe i underlivet kan skyldes en rekke uskyldige årsaker, eller mer alvorlige bakenforliggende sykdommer.

De vanligste årsakene inkluderer:

  • Irritasjon av såpe, kremer etc.
  • Bakteriell vaginose
  • Soppinfeksjon i underlivet
  • Trikomonas
  • Kjønnssykdommer
  • Hudsykdommer

Irritasjon eller eksem som følge av stoffer huden kommer i kontakt med

En rekke kremer, kondomer, såper, toalettpapir og prevensjonsmidler kan irritere skjeden og gi kontaktallergi og eksem. Den samme effekten kan ses ved for starmme klær eller overdreven hygiene.

Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose (også kalt skjedekatarr) skyldes en forstyrrelse av bakteriefloraen i skjeden hvor melkesyrebakteriene i skjeden blir erstattet av andre bakterier og det oppstår en infeksjon i skjeden. I tillegg til kløe og svie i skjeden er vanlige symptomer grålig, skummende og illeluktende utflod er et typisk tegn på såkalt bakteriell vaginose.

Bakteriell vaginose er ikke en kjønnssykdom. Behandlingen er antibiotika som du får på resept.

Soppinfeksjon i underlivet

I tillegg til kløe eller svie i skjeden er typiske tegn på soppinfeksjon i underlivet hvit, tykk utflod. Sopppinfeksjon i underlivet er en vanlig tilstand.

Nærmest alle kvinner opplever soppinfeksjon i underlivet en eller flere ganger i livet. Soppinfeksjon i underlivet er ikke en kjønnssykdom. Soppinfeksjonen er ikke en kjønnssykdom, og kan behandles enkelt med reseptfrie soppmidler i form av stikkpiller og salve.

Trikomonas infeksjon

Trikomonas infeksjon gir en betennelse i urinrøret hos menn og urinrøret og eller skjeden hos kvinner. Typiske symptomer hos kvinner er endret utflod, smerer ved vannlatning og kløe og irritasjon eller smerter i skjeden. Gulgrøn skummende utflod er typisk.

Trikomonas er en seksuelt overførbar sykdom som behandles med antibiotika. Diagnosen kan stilles hos lege ved å se på utfloden i mikroskop.

Kjønnssykdommene klamydia, gonoré eller herpes

Økt utflod med smerter eller blødning fra skjeden og smerter i underlivet kan skyldes blant annet infeksjon med kjønnssykdommene klamydia eller gonoré. Ved herpes får man i tillegg blemmer eller sår i eller omkring skjeden.

Ved endret utflod, som brun utflod, samtidig med smerter eller blødning i underlivet bør du kontakte lege for utredning.

Hudsykdommer

Ringorm er en smittsom soppinfeksjon som kan gi utslett og kløe, spesielt i områder som i lysken og i hodebunnen. I tillegg til kløen danner det seg oftest et utslett med en rød ring og mer normal hud i midten.

Lichen sklerosis er en sjelden hudsykdom som gir kølende, hvite flekker i huden, spesielt omkring kjønnsleppene. Dette rammer hyppigere kvinner etter overgangsalderen.

Kløe i underlivet - utredning og behandling

I de fleste tilfeller vil kløe i underlivet gå over av seg selv.

Generelle råd for å bedre tilstanden inkluderer:

  • Unngå å vaske på innsiden av skjeden
  • Unngå bruk av stoffer som kan irritere huden som for eksempel såpe, kremer og eventuelle prevensjonsmidler.
  • Unngå tettsiddende klær, sykling og riding
  • Skift bind ofte

Ved mistanke om sopp i underlivet, kan du starte behandling med medisiner du får kjøpt uten resept.

Ved vedvarende plager eller symptomer på kjønnssykdommer eller andre infeksjoner bør du kontakte lege for videre utredning og behandling.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE