ANNONSE

Klamydia

Klamydia er en svært vanlig kjønnssykdom.

Sykdommen gir ofte ingen symptomer, dette gjør at man kan være smittet lenge (og smitte andre) uten å vite om det.

Klamydia
Illustrasjon: Klamydia
Sist oppdatert: 20. Nov. 2016
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er klamydia?

Klamydia er en av de aller vanligste kjønnssykdommene. Sykdommen smitter først og fremst dersom du har ubeskyttet sex (sex uten kondom) med en som allerede er infisert.

Sykdommen er spesielt hyppig hos ungom under 25 år.

Klamydia gir ofte ingen symptomer, dette gjør at du kan være smittet lenge (og smitte andre) uten engang å vite om det. Typiske symptomer er smerter ved vannlatning, svie i urinrøret og endret utflod hos kvinner.

Klamydia behandles med antibiotika. Ubehandlet kan sykdommen medføre komplikasjoner som bekkeninfeksjon, nedsatt fruktbarhet og ufrivillig barnløshet.

(Litteratur)

Symptomer ved klamydia

Dessverre er det slik at de aller fleste som smittes av klamydia får få eller ingen symptomer. Dette gjør at mange er smittet med bakterien uten å vite om det, noe som igjen fører til at de smitter andre og som kan medføre at man kan få komplikasjoner som følge av sykdommen.

Klamydia kan smitte til slimhinnen både i skjeden, slimhinnen i urinrøret i penis og i endetarmen.

Symptomer ved infeksjon i skjeden

 • Svie ved vannlatning er det aller vanligste symptomet, men ikke alle opplever dette.
 • Enkelte kvinner merker at utfloden endrer seg (som feks. til brun utflod) dersom de blir smittet av klamydia.
 • Noen opplever blødning etter samleie eller mellomblødninger.
 • Andre opplever en sviende eller kløende følelse i skjeden

Symptomer ved infeksjon i urinrøret i penis

 • Svie i urinrøret ved vannlatning er det vanligste symptomet hos menn
 • Noen opplever puss som kommer ut urinrøret, dette er et relativt sikkert tegn på infeksjon
 • Noen opplever kløe omkring urinrøret eller utslett omkring forhuden

Symptomer ved infeksjon i endetarmen

Klamydia kan smitte til slimhinnen i endetarmen ved ubeskyttet analsex. Typiske symptomer er kløe eller sårhet i endetarmen. Noen kan oppleve pussdannelse eller "utflod" fra endetarmen.

Symptomer på bekkeninfeksjon hos kvinner

Bekkeninfeksjon hos kvinner er en komplikasjon som kan ramme kvinner som er smittet av klamydia dersom de ikke får behandling. Bekkeninfeksjon kan lage arrforandringer i egglederne og medføre sterilitet. Typiske symptomer er

 • Smerter og ubehag i nedre del av magen
 • Man kan oppleve feber og redusert allmenntilstand
 • Noen får endret utflod

Symptomer på infeksjon i testikler eller bitestikkel hos menn

Klamydiainfeksjonen kan spre seg til testikler og bitestikler hos menn. Dersom infeksjonen sprer seg til testiklene kan dette gi redusert fruktbarhet eller sterilitet. Typiske symptomer ved infeksjon i pungen er

 • Smerter og ubehag i pungen
 • Rødhet, hevelse og ømhet i pungen
 • Noen opplever redusert allmenntilstand og feber

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia skyldes infeksjon med bakterien klamydia trakomatis. Klamydia er en kjønnssykdom, det vil si at sykdommen smitter gjennom seksuell kontakt.

Sykdommen smitter først og fremst ved ubeskyttet kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganen, smitte kan skje fra infiserte slimhinner både i urinrøret på penis, i skjeden, i endetarmen og i munnen. Man kan også smittes via sexleketøy dersom disse ikke er rengjort.

Spedbarn kan få klamydiainfeksjon i øynene via smitte fra mor i forbindelse med fødselen.

Statistisk sett er det ca 20 % sannsynlighet for å smittes ved ubeskyttet sex med en smittet person.

Det tar vanligvis ca 5 dager til 2 uker fra man smittes til man merker symptomer, men de fleste får ingen symptomer til tross for at de er blitt smittet!

(Litteratur)

Når bør du teste deg for klamydia?

Klamydia gir i de fleste tilfeller få eller ingen symptomer og er i tillegg svært vanlig forekommende. Sykdommen kan også gi alvorlige komplikasjoner som nedsatt fruktbarhet og sterilitet. Man anbefaler derfor å teste seg i følgende situasjoner:

 • Dersom du har hatt ubeskyttet sex med ny partner
 • Ved partnerbytte hos unge kvinner og menn
 • Unge kvinner (< 25 år) med endret utflod
 • Kvinner med mellomblødninger
 • Ved symptomer på klamydia eller bekkeninfeksjon

Hvordan teste seg for klamydia?

Man kan teste seg for klamydia hos fastlegen eller annen privat allmennlege, hos privat gynekolog, på helsestasjon, og ved studenthelsetjenesten. Man kan også få tilsendt hjemmetest for klamydia.

Menn som skal teste seg for klamydia infeksjon i urinrøret gjør dette med en enkel urinprøve. Det er da svært viktig at man tar prøve av den aller første delen av urinen.

Kvinner som skal testes seg for infeksjon i skjeden kan gjøre dette med en liten bommullspinne, det er ikke nødvendig med gynekologisk undersøkelse.

Ved mistanke om bekkeninfeksjon bør det gjøres gynekologisk undersøkelse i tillegg.

Ved mistanke om klamydiainfeksjon i endetarmen tas prøve med en bommullspinne.

(Tjenester / behandlinger)

Klamydia behandling

Behandling ved klamydiainfeksjon er en kur med antibiotika. Man tar da vanligvis en tablett én dag (azitromax) eller man tar en mindre dose sju dager i strekk (doksysyklin).

Det er viktig at man ikke har ubeskyttet sex den første uken etter oppstart av antibiotika siden man ikke er smittefri før etter en uke etter behandlingen har kommet i gang.

Det er vanligvis ikke nødvendig med kontroll etter behandling. Dersom man ikke blir helt kvitt symptomene, eller dersom man har glemt å ta deler av antibiotika kuren som anført bør man kontrolleres etter behandlingen.

Klamydia er en allmennfarlig smittsom sykdom, dette gjør at du har rett til gratis behandling og gratis medisiner.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner som kan forekomme som følge av klamydia

 • De kanskje viktigste komplikasjonene til klamydiainfeksjon er hvis bakterien sprer seg til bekkenorganene hos kvinner eller til testikler og bitestikler hos menn. Slik infeksjon kan nemlig redusere fruktbarheten til den som rammes og i en del tilfeller gjøre at man blir steril.
 • Klamydia kan også i noen tilfeller medføre at kroppen produserer antistoffer som også reagerer på kroppens ledd og slik gi en reaktiv betennelse i leddene i kroppen (reaktiv artritt).
 • Spedbarn kan smittes av øyeinfeksjon via fødselskanalen dersom mor er smittet med klamydia.
 • Man kan få halsinfeksjon og lungebetennelse med klamydia bakterien

Hvordan kan du forebygge mot klamydia infeksjon?

Bruk av kondom er kanskje det viktigste forebyggende tiltaket. Bruk av kondom reduserer risikoen for å bli smittet av kjønnssykdommer som klamydia betydelig.

Det er også viktig å ikke dele sex leker siden sex leker kan overføre smitte dersom de ikke er vasket tilstrekkelig.

(Litteratur)

Smitteoppsporing

Helsepersonell (leger og sykepleiere) som utreder og behandler en person med klamydia, og personen som utredes og behandling, har etter smittevernlovgivningen plikt til å utføre smitteoppsporing. Det er derfor viktig å gi partner beskjed dersom du er smittet, og også gi beskjed til andre du har hatt ubeskyttet sex med de siste seks månedene eller siden foregående klamydia test som var normal.

Dette er viktig for å unngå at flere blir smittet og for at de som er smittet skal kunne få behandling før det oppstår komplikasjoner til sykdommen som bekkeninfeksjon og infeksjon i testikler.

ANNONSE