ANNONSE

Blefaritt

Blefaritt eller øyelokksbetennelse er en vanlig tilstand hvor kanten på øyelokkene er betent.

Blefaritt forekommer vanligivs på begge øynene, men kan ramme hvert øye i ulik grad. Typiske symptomer er rød og hoven øyelokkskant og sårt øyelokk.

Blefaritt
Illustrasjon: Blefaritt
Sist oppdatert: 3. Feb. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Symptomer ved blefaritt

Blefaritt rammer oftest begge øynes øyelokk, men de kan rammes til litt ulik tid og i ulik grad. Tilstanden kan også være ensidig.

De mest typiske symptomene er røde, smertefulle eller irriterte øyelokkskanter og hovent øyelokk. Andre symptomer er:

  • Fettaktige øyelokk med skorpedannelse
  • Mange opplever at øynene klistrer seg sammen, spesielt om morgenen
  • Noen opplever økt følsomhet for lys (fotofobi)
  • Det vil ofte oppleves som ubehagelig å forsøke å bruke kontaktlinser
  • Ved betydelig betennelse kan man miste øyenbrynshår

(Litteratur)

Hva er årsaken til blefaritt?

Bakterier som normalt lever på huden uten å gi noen plager eller symptomer kan i noen tilfeller gi betennelse på øyelokkene. Bakterien som ofte kan være årsaken til blefaritt er Stafylokokker.

Ved blefaritt kan bakteriene infisere hårkjertler og talgkjertler som finnes på øyelokkene.

Andre tilstannder som seboroisk eksem, atopisk eksem og rosacea gir økt risiko for betennelse på øyelokket. Disse tilstandene har en tendens til å skape irritasjon i kjertlene på øyelokket og kan blokkere utførselsgangene til kjertlene.

Blefaritt er ikke smittsomt for andre, men kan smitte fra det ene øyet til det andre.

Når bør du oppsøke lege?

Dersom du har vedvarende plager med blefaritt (betennelse på øyelokk) som ikke svarer på egenbehandling bør du kontakte lege for behandling.

Dersom du har uttalte symptomer med betydelig betennelse på øyelokket, synsforstyrrelser eller andre symptomer som ikke passer med blefaritt bør du kontakte lege straks.

(Tjenester / behandlinger)

Egenbehandling

Vedvarende egenbehandling kan ofte være viktig ved blefaritt siden tilstanden kan komme og gå. God egenbehandling vil kunne begrense tilbakefall og redusere dine plager.

God hygiene er veldig viktig, spesielt god rengjøring av øyelokkene. Øyelokkene kan rengjøres med en ren klut som er fuktet med litt varmt vann. Dersom du bruker kluten noen minutter vil gjerne flass og skroper løse seg opp og lettere fjernes. Det varme vannet vil dessuten stimulere talgkjertlene til å tømme seg.

Forsiktig massasje av øyelokkene vil også hjelpe med å tømme talgkjertlene.

Behandling av blefaritt hos lege

Dersom symptomene gir mistanke om at det er en infeksjon i øyelokket som skyldes bakterier vil man ha nytte av antibiotika for å ta knekken på bakteriene. Antibiotikaen gis enten som øyedråper eller øyesalve.

En tillleggsbehandling med betennelsesdempende salve vil kunne hjelpe å dempe betennelsesreaksjonen og gis ofte samtidig med antibiotika kuren. Noen salver inneholder både antibiotika og betennelsesdempende medisiner.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner og prognose

Betennelse i øyelokket går oftest tilbake av seg selv, spesielt dersom man er flink med egenbehandling. Det er derimot vanlig at man kan få betennelsen tilbake senere.

I noen tilfeller kan blefaritt medføre andre øyeplager som sti på øyet, tørre øyne, chalazion og skade på hornhinnen.

Sti på øyet er en smertefull hevelse full av bakteriepuss som oppstår i hårsekkene på øyelokket.

Dersom du har hatt blefaritt øker dette risikoen for å utvikle tørre øyne siden betennelse i talgkjertlene på øyelokkene kan redusere produksjonen av talg og dermed gjøre at tårene tørker raskere fra overflaten av øyet.

Chalazion er en smertefri hevelse på øyelokket som kan oppstå etter betennelsestilstander på øyelokket som blefaritt og sti på øyet.

ANNONSE