Langsynt
Dersom du er langsynt har du problemer med å se ting på nært hold klart. Derimot har du gjerne ingene problemer med å se ting på avstand.
Langsynthet kan ramme personer i alle aldre, men ses hyppigst hos personer som er 40 år eller eldre og kalles da for alderssyn.
Langsynthet symptomer
Hovedsymptomet dersom du er langsynt er at du har problemer med å se nære objekter klart. Noen, dersom de har uttalt langsynthet, kan ha problemer med å se ting klart uavhengig om de er langt unna eller nærme.
Andre symptomer på langsynthet inkluderer:
- Hodepine
- At du blir trøtt eller sliten etter arbeid hvor du må se på ting som er nærme, som når du skriver, leser eller sitter foran pc
- At du må myse når man ser på ting som er nærme seg
Langsynthet kan oppstå hos personer i alle aldre, men er aller vanligst fra 40 års alder. Denne tilstanden kalles også for alderssyn eller alderslangsynthet og skyldes at linsen blir stivere og mindre egnet til å bryte lyset med økende alder.
Langsynthet årsaker
For at du skal kunne se ting omkring deg skarpt og klart, må øyet fokusere lysstrålene fra omverdenen slik at de treffer netthinnen bakerst i øyet i ett samlet punkt. Dersom øyet ikke klarer å samle lysstrålene, vil du se ting uklart. Det er jobben til hornhinnen (den gjennomsiktige hinnen ytterst på øyet) og øyelinsen å fokusere lysstrålene.
Hovedproblemet når man er langsynt er at øyet bryter lysstrålene for lite. Lyset samles derfor i et punkt på baksiden av netthinnen, som et resultat vil du se uklart. Når du ser på ting som er nærme, kreves det atøyet bryter i større grad enn når du ser på ting som er langt unna, det er derfor langsynte først og fremst har problemer med å se ting nærme seg.
Årsakene til at man er langsynt kan variere, blant de viktigste er
- Kortere øyeeple
- Hornhinnen ikke bryter lyset tilstrekkelig (den er for flat)
- Øyelinsen ikke bryter lyset tilstrekkelig
Utredning av langsynthet
Diagnosen langsynthet stilles enkelt ved en vanlig synstest.
Ved synstesten skal du lese opp fra en tavle med bokstaver i ulik størrelse. Det er vanlig at synet først testes uten bruk av linser. Etter hvert vil man teste synet ditt samtidig som man legger på linser som bryter lyset i større eller mindre grad, og regisrerer ved hvilken tilleggsbrytning du ser best.
For at en som er langsynt skal se optimalt må man legge på linser foran øyet som hjelper å samle lysstrålene. Langsynthet regnes på fagspråket i dioptre (D), med positivt fortegn, for eksempel + 1,5 D.
Behandling av langsynthet
Det finnes flere behandlingsformer for langsynthet. Den vanligste behandlingen er bruk av enten briller eller kontaktlinser. Andre behandlingsformer er laseroperasjon av øyet og ulike typer linseoperasjoner.
Briller
Briller er en enkel og sikker måte å behandle langsynthet på. I brillene ligger det linser som bryter lyset i passelig grad for å korrigere din grad av langsynthet.
Brillene gjør slik at lysstrålene samler seg i ett punkt på netthinnen slik at du kan se klart, også på nært hold.
Kontaktlinser
Kontaktlinser fungerer på mange måter slik som briller, ved å tilføre en linse som hjelper øyet å bryte lysstrålene i økende grad, slik at de samles i ett punkt på netthinnen. Ved hjelp av kontaktlinsene kan du da se klart, også på nært hold.
Fordelene med kontaktlinser fremfor briller er at de sitter enklere på øyet, er nærmest usynlig og mer anvendelig enn briller i mange situasjoner.
Det finnes ulike typer kontaktlinser, noen må byttes hver dag, mens andre desifiseres etter en dags bruk og kan brukes på nytt dagen etter.
Laseroperasjon
Ved laseroperasjoner endrer øyelegen overflaten på hornhinnen din ved hjelp av laser og korrigerer slik for langsyntheten. Dersom du har skjeve hornhinner kan man korrigere for dette i samme prosedyre.
Den mest brukte laserbehandlingen i dag er såkalt LASIK og iLASIK behandling (dypre behandling). Den nest mest brukte behandlingen er PRK (overflatebehandling). Hvilken type behandling som er best for deg kan du diskutere med øyelegen.
Linseoperasjoner og implantater
Dersom du har svært uttalt langsynthet, og ved enkelte andre tilstander kan du ikke gjennomgå laseroperasjon. I slike tilfeller må man benytte seg av andre behandlinger som briller eller kontaktlinser, eller behandling med ulike typer linseoperasjoner.
Ved linseoperasjoner kan øyelegen enten bytte ut den naturlige linsen i øyet med en ny, kunstig linse som bryter lyset oprimalt og slik korrigerer langsyntheten. Denne behandlingen kalles RLE eller linsebytte.
Et annet behandlingsalternativ er ICL, hvor øyelegen i stede for å bytte ut den naturlige linsen setter inn en kunstig linse foran den naturlige linsen, for å optimalisere brytningen og korrigere langsyntheten.
Et tredje behandlingsalternativ er å legge inn en slags tynn skive i selve hornhinnen som hjelper øyet å bryte lyset oprimalt for deg og slik korrigere langsyntheten din. Denne prosedyren kalles KAMRA inlay.
Resultater av ulike behandlinger for langsynthet
De fleste som behandles med laseroperasjon eller ulike varianter av linseoperasjoner eller implantater er fornøyde med behandlingen. Mange blir "brillefrie", det vil si at de kan se godt både på nært og langt hold, uten bruk av briller eller linser.
Enkelte må fremdeles bruke briller eller linser ved enkelte gjøremål eller aktiviteter, for optimalt syn.
Ulempen ved inngrep som laseroperasjoner og linseoperasjoner er risikoen for komplikasjoner som alltid er forbundet med invasive inngrep. Risikoen er derimot generelt lav som følge av stadig bedre behandlingsmetoder.