ANNONSE

Pinguecula

Pinguecula (pingvekula) er en grågul fortykning som oppstår utenpå den hvite bindevevshinnen i øyet (sklera).

Tilstanden er ikke farlig, men kan medføre plager hos enkelte.

Pinguecula
Illustrasjon: Pinguecula
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er pinguecula (pingvekula)?

Utsiden av det hvite i øyet (sklera) dekkes av den gjennomsiktige kuppelformede hornhinnen som vi ser gjennom, og slimhinnen konjunktiva som omgir hornhinnen.

Pinguecula er en fettholdig kul eller forhøyning som kan utvikle seg i konjunktiva, utenpå den hvite bindevevshinnen sklera. Vanligvis oppstår kulen på den delen av konjunktiva som er nærmest nesen, men den kan også oppstå på utsiden. I noen tilfeller kan kulen vokse seg inn mot midten av øyet og påvirke hornhinnen.

Tilstanden er ikke farlig og trenger ofte ingen behandling. Hos enkelte kan den gi plager som tørre øyne eller være kosmetisk skjemmende. Dersom den blir betent, kan det utvikles irritasjon og rødhet på øyet.

Dersom du plages av pinguecula, kan behandling med øyedråper eller operasjon være aktuelt. Forebyggende behandling for å hindre videre utvikling av tilstanden er også lurt.

Hvilke symptomer er vanlig ved pinguecula?

Pinguecula er en godartet tilstand som hos de aller fleste ikke medfører punguecula symptomer eller plager. Symptomer som kan oppstå som følge av denne tilstanden inkluderer:

 • Tørre øyne. De vanligste plagene som kan oppstå som følge av pinguecula er forstyrrelse av tårefilmen og tørre øyne. Dette skyldes at den lille hevelsen på konjunktiva hindrer jevn spredning av tårevæsken på øyets overflate. Typiske symptomer ved tørre øyne er kløe, brennende følelse, opplevelse av rusk på øyet og uklart syn.
 • Røde øyne. Siden pinguecula ofte resulterer i ekstra blodårer på konjunktiva, kan tilstanden medføre røde øyne.
 • Betennelse. I noen tilfeller kan pinguecula bli hoven og betent, en tilstand som kalles for pingueculitt eller pingvekulitt.
 • Kosmetiske plager. Noen opplever pinguecula som kosmetisk skjemmende.
 • Plager ved bruk av kontaktlinser. Enkelte opplever økte plager ved bruk av kontaktlinser.
(Litteratur)

Når bør du oppsøke lege?

Pinguecula er en godartet og ufarlig tilstand. Dersom du utvikler pinguecula eller andre utvekster på eller omkring øynene, bør du likevel kontakte lege for å avklare diagnosen.

Dersom du har kjent pinguecula og opplever økende plager, bør du også oppsøke lege for å starte eller endre behandling.

(Tjenester / behandlinger)

Hva er årsaken til pinguecula?

Det er ofte vanskelig å peke på én enkeltfaktor som utløser pinguecula, men legene har funnet flere risikofaktorer som kan utløse eller forverre tilstanden:

 • Sollys. Hovedårsaken til pinguecula er eksponering for UV-stråler fra solen. Personer som oppholder seg mye utendørs i solfylte omgivelser er derfor i risikosonen.
 • Vind og støv. Man antar at også hyppig eksponering for vind og støv bidrar til å øke risikoen.
 • Alder. De aller fleste som utvikler pinguecula er middelaldrende eller eldre personer. Tilstanden kan derimot også ses hos yngre i noen tilfeller.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles gjerne enkelt hos legen, siden utseende og lokalisasjon av utveksten er typisk. Ved tvil om diagnosen bør du henvises til øyelege for nærmere kartlegging.

Behandling av pinguecula

Pinguecula er en ufarlig tilstand som i mange tilfeller ikke trenger noen form for behandling. Likevel kan forebyggende behandling for å motvirke videre utvikling av tilstanden være nyttig. Dersom pinguecula gir deg betydelige plager, kan aktiv behandling også være nødvendig.

De viktigste behandlingsmetodene ved pinguecula inkluderer:

 • Forebyggende behandling
 • Øyedråper
 • Operasjon

Forebyggende behandling

Man antar at de fleste tilfeller av pinguecula oppstår som følge av at øyet eksponeres for sollys, støv og vind. Det kan derfor være lurt å beskytte øyet mot disse elementene for å hindre videre vekst av tilstanden.

Når du er utendørs på dagtid bør du derfor benytte solbriller som beskytter mot UV-stråling. Briller beskytter samtidig øyet mot vind og støv. Noen kan også ha nytte av UV-beskyttende øyelinser (fotokrome linser).

Øyedråper

Personer som plages av tørre øyne kan ha nytte av smørende øyedråper for å avhjelpe plagene. Hos enkelte kan såkalte sklerale linser, kontaktlinser som dekker helt ut til det hvite på øyet, hjelpe øyet å bevare fuktigheten samtidig som det beskytter mot solen.

Dersom det oppstår betennelse i hevelsen på øyet, kan betennelsesdempende øyedråper som inneholder steroider eller NSAIDs noen ganger være nødvendig.

Operasjon

Operasjon hvor øyelegen fjerner pinguecula kan være aktuelt dersom du har betydelige plager, eller av kosmetisk hensyn. Øyelegen er derimot ofte avventende med å operere, siden tilstanden kan komme tilbake og gi større plager enn før operasjonen.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE