ANNONSE

Gastrokirurg

Gastrokirurg er lege som er spesialist i behandling av sykdommer i spiserøret, magesekken, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen, lever og galleveier, bukspyttkjertelen og bukhinnen.

Gastrokirurgen er kirurg og behandler derfor først og fremst sykdommer i fordøyelsessystemet som krever kirurgisk behandling.

Gastrokirurg
Illustrasjon: Gastrokirurg
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Gastrokirurg»

Hva skjer ved konsultasjon hos gastrokirurg?

Ved konsultasjon hos gastrokirurg vil kirurgen gjennom samtale, vanlig klinisk undersøkelse og eventuelt tilleggsundersøkelser kunne stille diagnosen og iverksette behandling, eventuelt med operasjon.

Samtale

Gastrokirurgen vil under samtale med deg (også kalt sykehistorien) kartlegge dine plager. Hensikten med samtalen er at legen ønsker å finne ut mer om hva som plager deg, hvordan plagene har oppstått og hva de kan skyldes.

Ofte vil gastrokirurgen kunne fatte mistanke om hva årsaken til plagene dine er bare gjennom samtale alene.

Klinisk undersøkelse

Den kliniske undersøkelsen innebærer at kirurgen undersøker kroppen din. Legen vil gjerne undersøke magen din for å finne ut om det er områder av magen hvor du har smerter eller ømhet. Dersom det er grunn til det vil legen også gjerne undersøke resten av kroppen. Dersom legen mistenker at det kan være nødvendig med operasjon vil man også lytte på hjertet ditt og lungene dine for å forsikre seg om at du er i stand til å gjennomføre en operasjon.

Gjennom klinisk undersøkelse vil gastrokirurgen bedre kunne kartlegge hvor alvorlige plagene dine er og komme nærmere årsaken til plagene og hvordan man best kan behandle disse.

Tilleggsundersøkelser

Ikke sjelden vil gastrokirurgen i tillegg til samtale, klinisk undersøkelse og eventuelt blodprøver også anbefale tilleggsundersøkelser for å påvise eller utelukke sykdommer i fordøyelsessystemet.

Ved mistanke om sykdom i øvre del av fordøyelsessystemet, det vil si spiserøret eller magesekken, vil legen ofte undersøke deg med gastroskopi.

Dersom legen har mistanke om det kan være sykdom i endetarmen eller tykktarmen din vil man ofte utføre koloskopi.

Ved mistanke om sykdom i øvrige organer i mageregionen vil du henvises til undersøkelser som ultralyd abdomen, CT abdomen eller MRCP eller MR abdomen. Evt. vil legen utføre ultralydunderskelse selv.

Behandling eller henvisning til behandling

Sykdommer i fordøyelsessystemet kan behandles enten med livsstilsendringer og medisiner, med operasjon eller begge. Gastrokirurgen er kirurg og spesialist i kirurgisk behandling (operasjon) av sykdommer og tilstander i fordøyelsessystemet.

Dersom gastrokirurgen mener at sykdommen eller tilstanden din bør behandles uten operasjon kan legen selv iverksette behandling eller henvise deg videre til annen spesialsit eller fastlege for videre behandling. Dersom legen derimot mener at du er tjent med operasjon vil du settes opp til operasjon hos legen, eller henvises til operasjon annet sted.

Noen av operasjonene som utføres av gastrokirurg

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE