ANNONSE

Hysterektomi (fjerne livmor)

Hysterektomi betyr fjerning av livmoren og er en av de vanligste gynekologiske operasjoner. Hysterektomi utføres hos ca 1 av 10 kvinner i Norge.

De viktigste årsaker til fjerning av livmoren (hos pasienter hvor man ikke mistenker kreft i livmoren) er blødningsforstyrrelser, fremfall, muskelknuter med blødninger og menstruasjonssmerter.

Hysterektomi (fjerne livmor)
Illustrasjon: Hysterektomi (fjerne livmor)
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Hysterektomi (fjerne livmor)»

Hva er hysterektomi?

Hysterektomi er fagbetegnelsen på en operasjon hvor man fjerner livmoren (uterus). Livmoren sin funksjon er å ta vare på et befruktet egg frem til fødselen, etter overgangsalderen har derfor livmoren ikke lenger noen funksjon. Dersom du fjerner livmoren før du er kommet til overgangsalderen vil operasjonen medføre at du ikke lenger vil få menstruasjonen, og du kan ikke bli gravid.

Hvorfor fjerne livmoren?

Hysterektomi er er relativt vanlig operasjon i Norge i dag. Operasjonen gjøres først og fremst hos hos kvinner som har kommet i overgangsalderen eller som har passert overgangsalderen,.

Blant de aller vanligste årsakene (indikasjonene) for å fjerne livmoren er:

 • Plager med store menstruasjonsblødninger
 • Blødningsforstyrrelser (slik som mellomblødninger)
 • Ubehag og smerter i bekkenet
 • Plager som følge av muskelknuter (myomer)
 • Livmorfremfall (nedsunket livmor)
 • Endometriose

I tillegg vil man fjeren livmoren ved livmorkreft, samt i enkelte tilfeller dersom du har eggstokkreft eller livmorhalskreft.

Hvordan utføres hysterektomi?

Det finnes flere ulike operasjonsmetoder for å fjerne livmoren. Hvilken type operasjon som er best for deg er avhengig av hvorfor operasjonen skal utføres, din alder og av dine ønsker eller preferanser.

Hvilke organer fjernes?

 • Total hysterektomi er en operasjon hvor hele livmoren og livmorhalsen fjernes. Dette er den vanligste operasjonsformen. Fordelen med å fjerne både livmoren og livmorhalsen er at du ikke kan få kreft i livmorhalsen og at du ikke lenger trenger å ta celleprøve.
 • Subtotal hysterektomi er en operasjon hvor hoveddelen av livmoren fjernes, mens livmorhalsen (cervix) ikke fjernes. Dette er et mindre inngrep enn total hysterektomi hvor du kommer deg raskere etter operasjonen.
 • Fjerning av livmor og eggstokker (hystero salpingo ooporektomi) er en operasjon hvor kirurgen fjerner både livmor, livmorhalsen, eggledere (salpingotomi) og eggstokker (ooporektomi). Ofte vil kirurgen (gynekologen) anbefale denne operasjonsmetoden ved kreftsykdom i de indre kjønnsorganene hos kvinner, spesielt dersom du allerede har kommet i overgangsalderen. Dersom du ikke har kommet i overgangsalderen vil den inntreffe dersom eggstokkene fjernes.
 • Radikal hysterektomi innebærer fjerning av livmoren og samtidig omgivende vev som eggledere, livmorhalsen, deler av skjeden, eggstokker og omgivende lymfeknuter. Denne operasjonen er mest aktuell ved kreftsykdom.

Hvordan utføres operasjonen?

 • Ved vanlig åpen operasjon opererer kirurgen gjennom et snitt i huden i nedre del av magen. Denne operasjonsmetoden kalles laparoskopi på fagspråket.
 • Ved kikkhullkirurgi opererer kirurgen gjennom små hull i bukveggen (laparoskopi). Fordelen med kikkhullskirurgi er at du ofte kommer deg raskere etter operasjonen, i tillegg blir det mindre arr i huden.
 • I enkelte tilfeller kan kirurgen operere gjennom skjeden (transvaginal operasjon). Dette gjør at det ikke blir noen hull i huden overhode, tilhelingstiden er generelt kortere ved transvaginal operasjon.

Fordelen ved kikkhullsoperasjon er spesielt at pasienten kommer seg raskere etter operasjonen enn ved åpen kirurgi (laparoskopi). Åpen operasjon kan derimot være nødvendig i noen tilfeller hvor man trenger bedre oversikt.

Operasjonene gjøres i narkose og tar vanligvis ca 40 - 90 minutter, men dette varierer blant annet avhengig av hvorfor operasjonen utføres og av hvilke operasjonsmetode som benyttes.

Etter operasjonen

Hysterektomi er en ganske stor operasjon og det er derfor normalt at man er innlagt på sykehuset inntil 5 dager etter operasjonen. Avhengig av operasjonsmetode vil det også ta tid før vevet i mageregionen og magemusklene tilheles.

Kvinnelige kjønnsorganer

De inndre kvinnelige kjønnsorganene består av livmoren, livmorhalsen, skjeden, eggledere og eggstokker.

 • Livmoren (uterus) er et ca 7 cm langt pæreformet organ som ligger i midten av bekkenet, mellom urinblæren og endetarmen. Det er innsiden av livmoren (slimhinnen) som blør under menstruasjon og det er i livmoren et befruktet egg fester seg og vokser under svangerskapet.
 • Livmorhalsen (cervix) er nederste delen av livmoren og overgangen mellom skjeden og livmoren. Det her fra livmorhalsen legen henter celler ved celleprøve.
 • Skjeden (vagina) er et muskulær rør under livmorhalsen. Innerst i skjeden ligger livmorhalsen.
 • Egglederne (salpinx) forbinder eggstokkene til livmoren.
 • Eggstokkene (ovariene) ligger på hver side av livmoren og forbindes til livmoren via egglederne. Det er eggstokkene som frigir egg hver måned i forbindelse med eggløsning. Eggstokkene produserer også kvinnelige kjønnshormoner som østrogen.
ANNONSE