ANNONSE

Gynekologi

Gynekologi betyr opprinnelig «læren om kvinner». Gynekologer er leger som er spesialister i fødselshjelp og kvinnesykdommer.

Spesialisten kan utrede og behandle kvinnesykdommer og tilstander i svangerskapet som krever oppfølgning. Gynekologen er også kirurg og utfører operasjon dersom dette er egnet behandling.

Gynekologi
Illustrasjon: Gynekologi
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Gynekologi»

Hva kan gynekologen hjelpe deg med?

Gynekologen er spesialist i kvinnesykdommer og fødselsmedisin. Gynekologen kan utrede sykdommer som rammer de kvinnelige kjønnsorganene og utføre behandlinger med medisiner og med operasjon.

Blant gynekologens spesialområder er:

  • Kvinnesykdommer
  • Prevensjonsveiledning og utredning/behandling av kjønnssykdommer
  • Svangerskapsmedisin og ultralyd av gravide
  • Utredning og behandling ved uønsket barnløshet

Hvordan får du time hos gynekologen?

Gynekologer jobber på sykehus, som avtalespesialister (med offentlig refusjon) og i privat praksis.

Dersom du ønsker time hos gynekolog på sykehus eller med avtalespesialist, må du ha henvisning fra annen lege. Dersom du ønsker time hos gynekolog som driver privat praksis trenger du ikke henvisning, men kan bestille time direkte.

Sjekk pris og ventetid for time hos gynekolog!

Utredning og behandling av kvinnesykdommer

Gynekologen er lege som har spesialisert seg innen utredning og behandling av kvinnesykdommer, det vil si sykdommer som rammer de kvinnelige kjønnsorganene (skjede, livmorhals, livmor, eggledere og eggstokker). Gynekologen kan behandle sykdommer og tilstander som rammer disse organene med medisiner og med operasjon.

Under finner du mer informasjon om vanlige kvinnesykdommer som utredes og behandles hos gynekolog:

Celleprøve som screening mot livmorhalskreft

I Norge anbefales alle kvinner mellom 25-69 år å ta celleprøve hvert tredje år. Celleprøve kan tas hos gynekolog, jordmor og allmennlege. Celleprøven kan påvise celleforandringer i livmorhalsen før de rekker å utvikle seg til livmorhalskreft.

Dersom det påvises alvorlige celleforandringer må gynekologen i noen tilfeller behandle disse med operasjon (konisering).

Blødningsforstyrrelser

Blødning fra underlivet utenom ved normal menstruasjonssyklus er en unormal blødning. Unormale blødninger er ikke uvanlige, men bør gjerne utredes hos lege, spesielt dersom blødningen oppstår etter overgangsalderen.

PCOS (policystisk ovariesyndrom)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en vanlig sykdom hvor kvinnen rammes av hormonell forstyrrelse som medfører øket hårvekst, fetere hud, uregelmessige menstruasjonsblødninger og nedsatt fruktbarhet.

Gynekologen er spesialist i utredning og behandling av PCOS.

Plager ved overgangsalderen

Overgangsalderen eller klimakteriet er perioden før og etter den siste menstruasjonsblødningen. Overgangsalderen inntreffer vanligvis mellom 45-55 års alder. Vanlige plager ved overgangsalderen er uregelmessige blødninger, hetetokter og humørsvingninger.

Dersom du har store eller vedvarende plager i forbindelse med overgangsalderen kan behandling hos gynekolog være nyttig.

Muskelknuter i livmoren

Muskelknuter i livmoren, også kalt myomer, er en type godartede svulster eller knuter som oppstår i muskulaturen i livmorveggen. Muskelknuter er svært vanlig, men gir ofte ingen symptomer.

Hos enkelte kan derimot muskelknutene gi symptomer eller plager som trykkfølelse eller ubehag i nedre del av magen, blødninger og nedsatt evne til å bli gravid.

Gynekologen vil avdekke eventuelle muskelknuter i livmoren ved ultralydundersøkelse. Dersom det er behov for behandling kan gynekologen gjøre dette med medisiner. I noen få tilfeller er det nødvendig med operasjon av muskelknutene eller hele livmoren for å fjerne plagene.

Andre vanlige problemstillinger ved konsultasjon hos gynekolog

Prevensjonsveiledning og utredning/behandling av kjønnssykdommer

Gynekologen har inngående kunnskap om ulike prevensjonsmetoder og kan hjelpe deg med å finne prevensjonsmetoden som er best egnet i din situasjon. Legen er også spesialist i utredning og behandling av kjønnssykdommer hos kvinner.

Utredning av kjønnssykdommer

De vanligste seksuelt overførbare sykdommene er klamydia, gonore og HIV. HIV testes med blodprøver, klamydia vanligst med urinprøve. I tillegg kan det tas penselprøve for klamydia og gonore fra urinrøret, evt endetarmsåpningen. Syfilis er ganske sjelden, men testes med blodprøve.

Gynekologen har spesialkompetanse på utredning og behandling av kjønnssykdommer hos kvinner.

Prevensjonsveiledning

Prevensjon er viktig som graviditetsforbyggende tiltak og smitteforebyggende tiltak. Det finnes i dag mange prevensjonsmuligheter, men det er bare kondom og femidom som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer).

Blant de vanligste prevensjonsmetodene er p-piller, minipille, p-sprøyte, p-stav og hormonspiral.

Sterilisering av kvinne

For kvinner som ikke ønsker flere barn er sterilisering en svært effektiv og trygg prevensjonsmetode.

Sterilisering av kvinner gjøres oftest med såkalt kikkhullskirurgi, steriliseringen foregår ved at gynekologen blokkerer passasjen mellom eggstokkene og livmoren.

Svangerskapskontroller og ultralyd av gravide

Gynekologen er spesialist i svangerskaps- og fødselsmedisin. Andre svangerskapskontroll med "rutine ultralydundersøkelsen" utføres hos gynekolog.

Alle svangerskap som trenger tettere oppfølgning følges gjerne av gynekolog, i tillegg til av allmennlege og jordmor som ellers. Dette gjelder blant annet flerlingsvangerskap og dersom man påviser sykdommer eller tilstander med mor eller barn.

Behandling av spontanabort med operasjon gjøres også hos gynekologen.

Sjekk pris og ventetid for svangerskapskontroll og ultralyd

Utredning og behandling ved ufrivillig barnløshet

Par som utredes for ufrivillig barnløshet følges gjerne tett hos gynekolog, spesielt gjelder dette undersøkelse, oppfølgning og behandling av kvinnen.

Ufrivillig barnløshet

Ufrivillig barnløshet er ikke uvanlig, men for de fleste par er dette en midlertidig situasjon. Gynekologen utreder kvinnen for å finne å finne årsaken til nedsatt fruktbarhet hos henne. I mange tilfeller kan man også finne en behandling som hjelper dere med å bli gravide.

ANNONSE