ANNONSE

Laparoskopi ved barnløshet

Kikkhullsoperasjon ved ufrivillig barnløshet er en opersjon hvor legen undersøker innsiden av bukhulen gjennom kamera og instrumenter som føres inn gjennom små hull i huden og navlen.

Legen kan slik oppdage årsaker til at du ikke blir gravid, og i noen tilfeller også behandle disse årsakene i samme seanse.

Laparoskopi ved barnløshet
Illustrasjon: Laparoskopi ved barnløshet
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Laparoskopi ved barnløshet»

Hva er laparoskopi?

Laparoskopi er en kikkhullsoperasjon hvor kirurgen (gynekologen) opererer ved å føre inn instrumenter gjennom små snitt i huden og gjennom navlen. Operasjonen gjør at gynekologen kan undersøke magehulen og bekkenorganene, inkludert livmoren, egglederne og eggstokkene.

Les mer om ufrivillig barnløshet og årsaker her

Når kan kikkhullsoperasjon være aktuelt ved uønsket barnløshet?

Kikkhullsoperasjon kan er en potensiell utredning og behandling ved uønsket barnløshet. Under operasjonen kan gynekologen oppdage tilstander som reduserer kvinnens fruktbarhet slik som arrvev som blokkerer egglederne, endometriose, muskelknuter (myomer) og andre sykdommer eller tilstander som kan påvirke de indre kvinnelige kjønnsorganene (livmoren, eggledere og eggstokker).

I tillegg til å avklare tilstander som reduserer sjansene for graviditet kan gynekologen under inngrepet også utføre enkle behandlinger slik som å løsne opp arrdannelser og fjerne endometriosevev og cyster.

Tidligere var kikkhullsoperasjon en del av standardutredning av alle kvinner med infertilitet. I dag benyttes metoden derimot noe mindre, blant annet som følge av stadige fremskritt ved prøverørsbefruktning (IVF). Ved IVF omgår man nemlig blant annet eventuelle problemer med arrdannelser i egglederne.

I enkelte få tilfeller, vil gynekologen gjennom kikkhullsoperasjon kunne oppdage og behandle årsaker som hindrer kvinnen fra å bli gravid, som ikke ble oppdaget ved andre tester. I de fleste tilfeller vil derimot behandlingen ikke gi noen betydelig effekt på parets evne til å bli gravide.

Sjekk pris og ventetid for behandling av ufrivillig barnløshet

Hvordan utføres kikkhullsoperasjon ved uønsket barnløshet?

Laparoskopi operasjonen utføres vanligvis mens du er i narokse, det vil si at du sover under inngrepet. Selve operasjonen tar vanligvis mellom 20 minutter og 2 timer, noe avhengig av hvor mye behandling som utføres under inngrepet.

I de fleste tilfeller gjøres behandlingen poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag. Det er vanlig at du sykemeldes i 1-2 dager i etterkant.

ANNONSE