ANNONSE

Sædprøve

Sædprøve er en undersøkelse som kartlegger innholdet i sæden, og svømmedyktighet og utseende av spermiene (sædcellene).

Undersøkelsen gjøres først og fremst ved utredning av ufrivillig barnløshet, samt etter sterilisering av menn.

Sædprøve
Illustrasjon: Sædprøve
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Sædprøve»

Hva er en sædprøve?

Sædprøve er en systematisk analyse som gjøres for å kartlegge produksjon, transport og kvalitet av spermier. Dette er en enkel undersøkelse som kan gi verdifull informasjon ved utredning av ufrivillig barnløshet og etter sterilisering av menn.

(Litteratur)

Når det aktuelt å ta en sædprøve?

Sædprøve er i første rekke en undersøkelse som gjøres i forbindelse med utredning av ufrivillig barnløshet. Siden produksjon, transport eller kvalitet av spermier er årsaken til ufrivillig barnløshet i ca 50 % av tilfellene, og siden undersøkelsen er mye enklere og raskere enn noen av undersøkelsene av kvinnens befruktningsevne, er sædprøve den første undersøkelsen som gjøres ved utredning av ufrivillig barnløshet.

Undersøkelsen er også aktuell for å kontrollere og bekrefte effekt av behandlingen ved sterilisering av menn.

I noen få tilfeller kan det være aktuelt å ta sædprøve i forbindelse med medisinske behandlinger eller i relasjon til yrkessituasjoner.

Hvordan tas prøven?

Sædprøven tas ved klinikker som har utstyr og kompetanse til å vurdere prøven på en standardisert og kvalitettssikret måte. Vanligvis anbefaler man at du avlegger prøven ved selve klinikken, slik at prøven ikke ødelegges i transport.

Prøven produseres ved masturbasjon. Man anbefaler vanligvis at du ikke har hatt sæduttømming de siste 2 dagene før prøven avleveres, og at det ikke har gått lengre enn 7 dager siden siste uttømming.

Hva analyseres ved sædprøve?

Sædprøven analyseres ved laboratorium som har kvalitetssikrede og standardiserte metoder. Det viktigste elementene som vurderes ved sædanalysen er

  • antall sædceller (spermier)
  • spermienes bevegelighet
  • spermienes levedyktighet
  • spermienes utseende
  • antistoffer

Sædanalysen gir slik verdifull informasjon i forbindelse med utredning av ufrivillig barnløshet. Spesielt er den nyttig dersom man finner avvik slik som manglende sædceller i ejakulatet, i så fall kan dette skyldes manglende spermieproduksjon eller feil i transporten av sædceller.

Hvor sikker er prøven?

Ved utredning av ufrivillig barnløshet er sædanalyse ofte den første undersøkelsen som bør gjøres, siden prøven gir mye informasjon og er enkel å utføre. Det er likevel viktig å være klar over at en normal sædprøve betyr at mannen har normal befruktningsevne. Det kan være faktorer med spermiene som gir nedsatt befruktnignsevne som ikke kan måles ved sædanalyse.

Ved sædanalyse hos menn som har gjennomgått sterilisering er manglende sædceller i ejakulatet bevis på at behandlingen var vellykket.

Mer om sæden og spermiene

Produksjon og modning av spermier

Sædcellene (spermiene) produseres i testiklene, denne prosessen kalles for spermatogenesen på fagspråket. Vanligvis tar det ca 75 dager å danne en spermie i testiklene.

Etter at spermiene er dannet transporteres de til bitestiklene, som ligger like utenpå hver av testiklene. Her modnes de i ytterligere to uker. I denne prosessen er spermiene ekstra temperaturfølsomme. Relativt små endringer i temperatur kan derfor redusere spermiefunksjonen.

Innhold i sæden

Det aller meste (ca to tredjedeler) av ejakulatet (sæden) består faktisk av væske som dannes i sædblærene under prostata. Ca en tredjedel består av væske fra prostata. Selve spermiene og væske fra testiklene utgjør dermed en svært liten del av innholdet i sæden.

I forbindelse med ejakulasjonen tømmes først spermiene ut, sammen med væsken fra prostata. Væsken fra sædblærene tømmes ut sist.

ANNONSE