ANNONSE

Hysterosalpingografi (HSG)

Hysterosalpingografi (HSG) er en røntgenundersøkelse hvor man sprøyter kontrastvæske inn i livmoren for å fremstille selve livmorhulen, og se om det er normal passasje gjennom egglederne.

Undersøkelsen er spesielt aktuell ved utredning av ufrivillig barnløshet.

Hysterosalpingografi (HSG)
Illustrasjon: Hysterosalpingografi (HSG)
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Hysterosalpingografi (HSG)»

Hva er hysterosalpingografi (HSG)?

HSG er en forkortelse for hysterosalpingografi (hystero er gresk og betyr livmor, mens salpingo betyr eggledere). Dette er en undersøkelse som fremstiller livmoren og egglederne ved hjelp av røntgenstråler.

Les mer om ufrivillig barnløshet her

Hvorfor hysterosalpingografi?

HSG brukes først of fremst for å forsøke finne årsaken til ufrivillig barnløshet som for eksempel tette eggledere eller polypper i livmoren.

Ved å sette kontrast inn i livmorhulen vil legen kunne fremstille oppfyllinger i livmoren som polypper eller andre strukturer som buker mot livmorslimhinnen.

Normalt skal kontrasten også passere videre fra livmorhulen til eggstokkene på hver side, dersom egglederne er åpne. Hos enkelte kan egglederne være lukket, noe som kan skje etter betennelse som følge av tidligere kjønnssykdommer med klamydia eller gonore. Dersom passasjen gjennom egglederne ikke er åpen vil ikke modne egg fra eggstokkene komme i kontakt med sædceller som kommer inn til livmoren og egglederne via skjeden.

Les mer om kjønnssykdommer

Hvordan utføres hysterosalpingografi?

HSG er en undersøkelse som gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag. Vanligvis tar undersøkelsen bare noen få minutter.

Prosedyren gjøres som en utvidet gynekologisk undersøkelse. Legen (gynekologen) setter kontrast inn i livmorhulen via skjeden gjennom et lite kateter. Kontrastvæsken passerer fra livmorhulen og videre gjennom egglederne til eggstokkene. Av og til vil gynekologen be deg om å bevege deg litt for å få best mulig fremstilling av livmoren og egglederne.

Fremstillingen av kontrasten gjøres med røntgenundersøkelse i gjennomlysning. Gynekologen kan da hele tiden følge passasje av kontrastvæsken.

Komplikasjoner ved HSG

HSG er en trygg undersøkelse, men det er ingen undersøkelser som er helt uten risiko. Potensielle komplikasjoner i forbindelse med undersøkelsen er:

  • Allergisk reaksjon på kontrasten
  • Bekkeninfeksjon

Det er derfor lurt å kontakte lege dersom du etter HSG opplever

  • Smerter i nedre del av magen
  • Kvalme, oppkast eller tendens til besvimelse
  • Betydelig blødning fra underlivet
  • Feber

Resultater etter HSG

Vanligvis vil gynekologen tolke resultatene av HSG undersøkelsen fortløpende og ha svaret klart før konsultasjonen er ferdig. Dersom man påviser forandringer i livmorhulen som kan forklare nedsatt befruktningsevne, slik som polypper eller andre oppfyllininger, kan det være at disse kan behandles med operasjon eller hysteroskopi.

Dersom man påviser lukkede eggledere kan man vurdere behandling av egglederne eller kunstig befruktning (IVF). Ved IVF hentes modne egg direkte ut fra eggstokkene og befruktes utenfor livmoren, man er derfor ikke avhengig av åpne eggledere for å bli gravid med denne metoden.

Behandling av ufrivillig barnløshet

ANNONSE