ANNONSE

Hjerte og karsykdommer

Hjerte og karsykdommer er sykdommer som rammer hjertet og de store blodårene i kroppen. De viktigste hjerte og karsykdommene er trange blodårer omkring hjertet (koronarsykdom), hjertesvikt, rytmeforstyrrelse (arytmi) og feil på hjerteklaffene.

Legene som er spesialister i utredning og behandling av disse sykdommene kalles for hjertespesialister eller kardiologer.

Hjerte og karsykdommer
Illustrasjon: Hjerte og karsykdommer
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Hjerte og karsykdommer»

Hvordan får du time hos hjertelege?

Kardiologen jobber på sykehus, som avtalespesialister (med offentlig refusjon) og i privat praksis.

Dersom du ønsker time hos hjertelge på sykehus eller med avtalespesialist, må du ha henvisning fra annen lege. Dersom du ønsker time hos hjertelege som driver privat praksis trenger du ikke henvisning, men kan bestille time direkte.

Hva er hjerte og karsykdommer?

Hjerte og karsykdommer er et samlebegrep på sykdommer som rammer hjertet og de store blodårene i kroppen. Hjerte og karsykdommer er faktisk den hyppigste dødsårsaken i Norge i dag.

Blant de vanligste hjerte og karsykdommene er:

 • Koronarsykdom
 • Hjertesvikt
 • Hjerteflimmer
 • Klaffefeil
 • Angina pectoris
 • Aorta aneurisme
 • Hjerneslag

Koronarsykdom og hjerteinfarkt

Koronarsykdom er en tilstand hvor de små blodårene som forsyner hjertemuskulaturen med blod, begynner å tette seg igjen som følge av at det legger seg kolesterol og kalk på innsiden av blodårene. Koronarsykdom gjør derfor at blodforsyningen til hjertet blir for dårlig. Koronarsykdom er den vanligste årsaken til akutt hjerteinfarkt og en vanlig årsak til død i Norge i dag.

(Tjenester / behandlinger)

Hjertesvikt

Hjertesvikt er en tilstand hvor hjertet ikke lengre klarer å pumpe tilstrekkelig med blod gjennom kroppen.

Hjerteflimmer

Hjerteflimmer eller atrieflimmer er en tilstand hvor de to forkamrene i hjertet pumper mye raskere enn normalt. Hjerteflimmer gjør at hjertet ikke pumper like effektivt som normalt.

(Tjenester / behandlinger)

Klaffefeil

I hjertet er det mange klaffer som bidrar til at blodet beveger seg rett vei når hjertemuskelen trekker seg sammen og slapper av. Dersom passasjen mellom hjerteklaffene blir for trang kalles dette for en klaffe stenose. I andre tilfeller klarer ikke klaffene å stoppe blodet fra å strømme i feil retning, dette kalles for en klaffe lekkasje. Klaffefeil utredes gjerne med ultralyd av hjertet.

(Tjenester / behandlinger)

Angina pectoris

Angina pectoris er en tilstand hvor du opplever brystsmertet som kommer og går, spesielt i forbindelse med aktivitet, og hvor smertene skyldes at hjertet får for oksygenrikt blod gjennom blodårene som forsyner hjertet (kransarteriene).

Aorta aneurisme

Aorta aneurisme er en tilstand hvor det har oppstått en utvidelse på hovedpulsåren i kroppen (aorta). Utvidelsen oppstår enten på delen av hovedpulsåren som ligger i brysthulen (thorax) eller i magen (abdomen) og kalles henholdsvis thorakalt aorta aneurisme og abdominalt aorta aneurisme.

Hjerneslag

Hjerneslag kan skyldes bløding eller blodpropp i blodårene inne i hodet. Hjerneslag skyldes de samme risikofaktorene som hjerteinfarkt og åreforkalkninger i blodårene rundt hjertet, men utredes og behandles gjerne av spesialsiter i nevrologi (nevrologer).

Hvilke sykdommer og tilstander utredes av kardiolog?

Hjertespesialist, også kalt kardiolog, er leger med spesialisering innen utredning og behandling av hjerte og karsykdommer.

Plager og tilstander det er vanlig å få utredet hos kardiolog er:

 • Hjertesvikt
 • Hjertebank og uregelmessig puls (som ved hjerteflimmer)
 • Smerter i brystet og angina
 • Episoder med besvimelse
 • Hovne bein
 • Tung pust
 • Høyt blodtrykk som ikke lar seg behandle godt nok hos fastlegen
 • Økt risiko for hjerte og karsykdom som følge av høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes eller hjerte og karsykdom i familien.
ANNONSE