ANNONSE

Ansiktsløft

Ansiktsløft eller facelift er en kosmetisk operasjon som benytte for å motvirke aldersforandringer i ansiktet.

Under operasjonen vil kirurgen stramme opp og fjerne overflødig hud i ansiktet. Resultatet er en glattere hud og mer ungdommelig utseende.

Ansiktsløft
Illustrasjon: Ansiktsløft
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ansiktsløft»

Hva er ansiktsløft eller facelift?

Det finnes flere kosmetiske operasjoner i ansiktsregionen. Ansiktsløft eller facelift er den mest kjente metoden og en av de aller mest anvendte kirurgiske behandlingene av ansiktet.

En vanlig ansiktsløftning behandler de nedre to tredjedelene av ansiktet, altså huden fra øyene og ned til og med halsen. Enkelte klinikker tilbyr såkalt fullt ansiktsløft eller "full facelift", i så fall inkluderer operasjonen behandling av øyelokkene i samme seanse.

Under operasjonen lager kirurgen gjerne et snitt i huden i tinningregionen på begge sidene og videre bakover rundt ørene. Gjennom disse snittene fjerner man overflødig hud og strammer og løfter gjenværende hud i ansiktet.

Ansiktsløft gjør at du får færre og mindre synlige rynker og får fjernet overflødig og hengende hud. Spesielt er behandlingen egnet til til å stramme opp løs hud omkring kinnben og kinn, fjerne dype rynker omkring munnen og nesen og å fjerne hengende hud under haken og på halsen. Samlet er resultatet av ansiktsløft i mange tilfeller at du etter operasjonen ser inntil flere tiår yngre ut enn du gjorde før operasjonen.

Behandlingen er derimot ikke godt egnet til å endre konturer eller endre generelt utseende av ansiktet. Det er viktig at du på forhånd har hatt en god dialog med kirurgen angående dine ønsker og hvilke forventinger du kan ha til operasjonen. I så fall er det gode muligheter for at du blir godt fornøyd med operasjonsresultatet i etterkant.

(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg for ansiktsløft?

Etter hvert som man blir eldre kommer det stadig flere rynker og løs hud både i ansiktet og på halsen. Ansiktet er svært sentralt i alle interaksjoner med andre mennesker og mange plages av at ansiktet ser eldre ut enn de selv føler seg. Ansiktsløftning kan i noen tilfeller gjøre at ansiktet ser inntil flere tiår yngre ut enn før behandlingen.

De aller beste kandidatene for ansiktsløftning er personer hvor huden i ansiktet har begynt å henge eller synke nedover, men hvor huden fremdeles har bevart noe elastisitet og spenst. De fleste som behandles med ansiktsløftning er mellom 40 og 60 år, men det utføres også ansiktsløft på personer over 70 og 80 år med godt resultat.

Spesielt er ansiktsløft godt egnet hos dem som i tillegg til overskuddshud i ansiktet, også har hengende hud på halsen, såkalt "kalkunhals". Dersom hovedutfordringen heller er overflødig hud i midtre delen av ansiktet, mens halsen er stram og uten betydelige rynker, kan et mellomansiktsløft være til hjelp. Dersom hovedutfordringen heller er hud omkring øyelokkene, kan det i mange tilfeller være mer fornuftig med et panneløft.

Alle som skal gjennomgå plastisk kirurgi som ansiktsløft må ha god helse både fysisk og psykisk.

Dersom du røyker, er det avgjørende at du slutter å røyke minst inntil et par uker før operasjonen og til etter at operasjonsområdet er tilhelet. Dette skyldes at røyken reduserer kroppens evne til naturlig tilheling og vil øke risikoen for komplikasjoner ved behandlingen. Røyking etter operasjonen vil forøvrig også gjøre operasjonsresultatet mindre varig siden røyken stimulerer aldringsprosesser i huden.

Hvem bør tenke seg ekstra godt om før man vurderer ansiktsløft?

 • Personer med kroniske sykdommer. Sykdommer som diabetes og hjerte og karsykdommer øker risikoen for komplikasjoner under inngrepet.
 • Røykere. Dersom du røyker i perioden før og etter operasjonen øker risikoen for komplikasjoner.
 • Personer med hud som danner kraftige arr. Dersom huden din lager såkalte hypertrofiske eller keloide arr, øker risikoen for kraftig arrdannelse etter operasjonen.
 • Psykisk sykdom. God psykisk helse er en viktig forutsetning ved alle kosmetiske inngrep.

Hvordan foregår ansiktsløft?

Ansiktsløftning kan utføres med lokalbedøvelse, men de fleste kirurgene utfører behandlingen med lokal bedøvelse i tillegg til en lett narkose som gjør at du sover under inngrepet. Operasjonen tar oftest 2-5 timer og gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag.

Det finnes ulike fremgangsmåter for å gjennomføre ansiktsløftning, men den vanligste metoden innebærer at kirurgen lager et snitt like over hårfestet i tinningregionen og forlenger dette bakover rundt øret på hver side. Gjennom disse snittene på hver side av ansiktet vil kirurgen stramme opp ansiktshuden og skjære bort eventuelt overfldig hud. Slik reduseres rynker og hengende hud og ansiktet fremstår yngre enn før operasjonen. I noen tilfeller lages også et lite kutt under haken som benyttes til å stramme opp huden på halsen.

I tillegg til oppstramming og fjerning av hud, kan ansiktsløftet også inkludere følgende behandlinger:

 • Oppstramming av muskulatur og bindevev (SMAS)
 • Tilføring eller fjerning av fettvev i ansiktet

Oppstramming av muskulatur og bindevev i ansiktet (SMAS)

De aller fleste klinikker vil ikke bare løfte huden, men også løfte og stramme opp ansiktsmuskulatur og bindevev under huden, SMAS (Superficial Muscular Aponeurotic System). SMAS inkluderer platysma muskulaturen og dens tilheftning mot ansiktet. Enkelte klinikker utfører ansiktsløft uten samtidig oppstramming av SMAS, dette gir derimot vanligvis et mindre varig resultat.

Tilføring eller fjerning av fettvev

I noen tilfeller vil kirurgen fjerne fettvev dresom du har uønskede lokaliserte fettansamlinger, for eksempel under haken. Ved innsunkne områder eller tap av volum kan kirurgen derimot vurdere å tilføre fettvev.

Arr etter ansiktsløfting

Siden operasjonsarret lages over hårfestet og bak ørene blir det gjerne godt skjult av hår og ørepynt hos kvinner. Hos menn kan det i noen tilfeller være noe vanskeligere å skjule hele arret.

Etter ansiktsløft

For best mulig resultat er det viktig at du følger rådene fra kirurgen og klinikken som har behandlet deg.

Ansiktsløft gjøres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag. Når inngrepet avsluttes vil kirurgen bandasjere operasjonsområdet. En komprimerende bandasje motvirker blodansamlinger og hevelse i ansiktet og forebygger komplikasjoner som infeksjon og blødning. Avhengig av hvilke inngrep som er utført, må bandasjen sitte på alt fra et par dager til 1-2 uker. Dersom bandasjen blir fuktig, må du kontakte lege for å skifte den.

Selv om du kan reise hjem samme dag, er operasjonen et relativt stort inngrep og det tar gjerne ca 2-4 uker før du kommer seg helt til hektene etter behandlingen. Det er derfor viktig at du har planlagt ferie fra jobben i noen uker etter inngrepet.

Smerter er vanligvis ikke uttalt etter ansiktsløftning, spesielt er det uvanlig at man plages av betydelige smerter eller ubehag fra et par dager etter operasjonen.

De første par dagene anbefales det at du tar det rolig og unngår unødig fysisk aktivitet. Dette reduserer hevelse i ansiktet og reduserer risikoen for bivirkninger.

Stingene fjernes vanligvis ca. 5-10 dager etter operasjonen.

Det er svært viktig at du ikke røyker allerede noen uker før ansiktsløftningen og til behandlingsområdet er fullstendig tilhelet etter operasjonen. Røyking hemmer sårtilhelingen, forlenger tilhelingstiden og øker risikoen for bivirkninger. I tillegg til røyk, er det en fordel om du unngår unødig soleksponering og alkohol den første tiden etter operasjonen, for at tilhelingen skal gå raskest og best mulig.

Full effekt av ansitsløtningen kan i enkelte tilfeller ta inntil 6-9 måneder siden det tar tid før absolutt all hevelsen er gått tilbake.

(Tjenester / behandlinger)

Resultat etter ansiktsløft

Ansiktsløft vil gjøre at du ser yngre ut og kan slik bedre selvfølelsen. I noen tilfeller kan ansiktsløftning gjøre at du ser inntil flere tiår yngre ut enn før behandlingen.

Spesielt kan du forvente at operasjonen vil bidra til å:

 • Fjerne og stramme opp overflødig og hengende hud i ansiktet og på halsen
 • Redusere hengende hudpartier omkring kinnene
 • Løfte hjørnene av munnen
 • Redusere rynker og furer mellom nesen og leppene

Ansiktsløftet er derimot ikke egnet for å endre utseendet. I så fall er operasjoner som kinn implantat, hakeplastikk og hakeimplantat, samt konturendring med fillere ofte bedre egnet.

Tilleggsbehandlinger i forbindelse med ansiktsløft

I noen tilfeller kan tilleggsbehandlinger være nødvendig for å oppnå ønsket resultat. Vanlige tilleggsbehandlinger som kan utfylle ansiktsløft er:

Potensielle ulemper ved ansiktsløft

Det finnes derimot også ulemper med ansiktsløftning, blant de viktigste er:

 • Behandlingen varer ikke evig. Selv om et ansiktsløft vil redusere alderstegnene i ansiktet, vil den ikke stoppe dem. Ca en av fem som behandles vil oppleve betydelig tilbakefall etter 5-6 år. Likevel vil de aller fleste fremdeles se betydelig yngre ut enn før inngrepet.
 • Arrene ved ansiktsløftning legges vanligvis over hårlinjen omkring tinningen og bak mot øret. Hos kvinner og personer med langt hår er det vanligvis enkelt å skjule arrene. Hos menn kan man derimot i noen tilfeller ha vansker med å skjule arrene fullstendig.
 • I enkelte tilfeller, dersom kirurgen strammer huden for mye, kan ansiktet se unaturlig og noe "dratt" ut.
 • Selv om ansiktsløft anses som et trygt inngrep, er det ingen operasjoner som er helt uten risiko. For mer om mulige komplikasjoner etter ansiktsløftning kan du se under.

For å sikre at du skal ha størst mulig sjanse for å bli fornøyd med operasjonsresultatet er det svært viktig at du har en god dialog med kirurgen før inngrepet. Da kan dere diskutere hvilke ønsker du har og hvilke forventinger som er realistiske.

Komplikasjoner til ansiktsløft / facelift

Komplikasjoner i forbindelse med ansiktsløft er uvanlig og generelt anses kosmetiske operasjoner som trygge inngrep med lav risiko. Ingen operasjoner er derimot helt risikofrie. De vanligste komplikasjonene i forbindelse med ansiktsløftning inkluderer:

 • Blødning
 • Allergisk reaksjon på bedøvelsen
 • Skade på ansiktsnerven som kontrollerer ansiktsmuskulaturen (nervus facialis). I de fleste tilfeller er denne skaden midlertidig.
 • Infeksjon.
 • Arrdannelse. Dersom du har en hud som har tendens til å lage hypertrofiske eller keloide arr, bør du mulig revurdere å gjennomføre operasjonen.
(Litteratur)

Andre kosmetiske operasjoner i ansiktet

Ansiktsløft er det mest omfattende kosmetiske inngrepet i ansiktsregionen. Under inngrepet løftes huden i de nederste to tredjedelene av ansiktet (fra øynene til og med halsen). Dersom du opplever aldersforandringer i mer lokaliserte områder av ansiktet eller halsen, kan derimot andre inngrep være mer hensiktsmessige:

Alternativene til ansiktsløft inkluderer:

Panneløft

Panneløft, også kalt øyenbrynsløft er et kosmetisk inngrep hvor kirurgen strammer opp og glatter opp hud og rynker i panneregionen samtidig som man hever hengende øyenbryn. Panneløft kombineres ofte med øyelokksplastikk i samme seanse.

Mellomansiktsløft

Mellomansiktsløft er et mindre omfattende inngrep enn ansiktsløft. Ved mellomansiktsløft vil kirurgen løfte og strammer huden og bløtdelene i midterste delen av ansiktet, det vil si fra øynene og til og med kinnvev og munnviker. Mellomansiktsløft kan være et godt alternativ hos dem som har stram hud på halsen, men som er plaget med at kinnpartiet siger ned.

Trådløft

Trådløft er et kosmetisk inngrep hvor huden i ansiktet strammes og løftes ved hjelp av tråder som stikkes inn gjennom små hull i huden. Kirurgen kan slik løfte og stramme huden til ønsket nivå og fester så enden av tråden i et godt festepunkt på innsiden av huden. Trådløft er et klart mindre inngrep enn ansiktsløftning hvor den som behandles kommer seg raskere, men effekten og varigheten av behandlingen er også lavere.

Halsløft

Dersom du har rynker, furer og overskuddshud først og fremst lokalisert til halsen, mens huden i ansiktet er mer ungdommelig, kan operasjon med et isolert halsløft være en egnet behandling. Under et halsløft vil kirurgen fjerne strenger og rynker på halsen og stramme opp løs hud.

Minilift

Minilift er en forenklet versjon av ansiktsløft, hvor kirurgen strammer opp og fjerner hud i ansiktet, men ikke behandler de underliggende strukturene (SMAS, se over).

ANNONSE