ANNONSE

PRP behandling

PRP behandling eller vampyrbehandling er en metode hvor man benytter pasienten sitt eget blod til å stimulere reparasjon og vevsnydannelse i kroppen.

Metoden har allerede vært brukt de siste tiårene mot tilstander som senebetennelser, muskelskader og slitasjegikt.

De siste årene er derimiot PRP også blitt stadig mer populært som behandling mot uønsket hårtap og mot aldersforandringer i huden som rynker, solskadet hud, arr og strekkmerker.

PRP behandling
Illustrasjon: PRP behandling
Sist oppdatert: 7. Feb. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «PRP behandling»

Hva er PRP behandling?
Illustrasjon: Hva er PRP behandling?

Hva er PRP behandling?

PRP (Platelet Rich Plasma), også kalt for vampyrbehandling, er en metode som benytter deler av pasienten sitt eget blod til å fremskynde tilheling av skader og til å stimulere nydannelse av friskt vev.

Blodplater og blodplasma er viktige ingredienser i blodet ditt som blant annet inneholder vekstfaktorer som stimulerer reparasjonsprosesser og vevsnydannelse i kroppen. Ved PRP behandling tappes noen få milliliter blod, før en sentrifuge isolerer blodplatene og vekstfaktorene slik at de kan sprøytes tilbake til den delen av kroppen som skal behandles.

Vampyrbehandling benyttes per i dag til tre ulike formål:

 • For å motvirke aldersforandringer i huden
 • For å redusere hårtap
 • Mot betennelse og slitasje i muskel og skjelettsystemet

Hvor stor behandlingseffekten er på disse ulike tilstandene er foreløpig ikke endelig avklart, men mange studier viser at PRP kan ha en positiv effekt.

(Tjenester / behandlinger)

PRP hud behandling

De siste årene har PRP fått stadig større fokus innen kosmetisk medisin, ikke minst innen Hollywood hvor flere profilerte personer har sverget til denne metoden. Teorien bak skjønnhetsbehandling med PRP er at man antar at vekstfaktorene i blodplatene og blodserumet vil stimulere til vevsnydannelse i huden og bindevevet, og slik motvirke aldersforandringer, skader, strekkmerker og arr i huden.

Klinikkene som tilbyr skjønnhetsbehandling med PRP benytter metoden blant annet mot:

 • rynker og linjer i huden
 • porer og ujevnheter
 • redusere synligheten av arr
 • utbedre solskadet hud
 • poser under øynene

Ofte benyttes vampyrbehandlingen i kombinasjon med andre metoder, spesielt microneedling, fillers og botox.

(Tjenester / behandlinger)

PRP mot plager i muskel og skjelettsystemet

PRP behandling ble aller først benyttet mot skader og betennelsestilstander i muskel og skjelettsystemet. Man antok at de mange vekstfaktorene i PRP kunne stimulere kroppen til å reparere seg selv raskere. Denne antagelsen er bekreftet i en rekke vitenskapelige studier, selv om de fleste mener at mer forskning vil kunne belyse fordeler og ulemper med behandlingen i større detalj. De senere årene har idrettsutøvere som tennisspilleren Rafael Nadal og golfspilleren Tiger Woods benyttet- og hatt god effekt av PRP.

PRP behandling av muskel og skjelettsystemet benyttes blant annet mot:

 • Slitasjegikt, blant annet i ankler, hofter, knær og skuldre
 • Senebetennelser, blant annet tennisalbue, runners knee, jumpers knee og akillessenebetennelse
 • Skulderplager, som senebetennelse og avrevet sene
 • I forbindelse med akutte skader som blant annet hamstringskade og avrevet leddbånd i ankelen
(Tjenester / behandlinger)

PRP behandling mot hårtap

De siste årene har stadig flere klinikker begynt å tilby PRP behandling mot uønsket hårtap. Teorien bak behandlingen er at vekstfaktorene fra blodplatene og blodserumet skal stimulere til økt hårvekst. Metoden benyttes derfor for å redusere hårtap og for å stimulere til ny hårvekst fra bunnen av.

Flere studier har vist gunstig effekt av PRP mot hårtap, men det er foreløpig nødvendig med mer forskning for å kunne avgjøre hvor effektiv denne behandlingen egentlig er mot hårtap.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår behandlingen?

PRP behandling gjøres av kosmetiske sykepleier og leger som ortoped, reumatologer og private allmennleger.

Tapping av ditt eget blod

Første ledd innebebærer at helsepersonellet tar en liten blodprøve fra deg, vanligvis ca. 10-60 milliliter. Mengden blod som tappes er tilsvarende en vanlig blodprøve som tas hos legen. Blodet blir nå filtrert og sentrifugert på en spesiell måte for å sortere ut blodplatene og vekstfaktorene som man skal benytte i behandlingen. Denne prosessen tar vanligvis ca 5-15 minutter.

Tilbakeføring av bearbeidet blod (PRP)

Når blodprøven er ferdig bearbeidet samles den i en sprøyte som legen eller sykepleieren benytter til å føre det filtrerte produktet tilbake til kroppen din.

Blodplatene injiseres med en svært tynn nål. Dersom det er et stort hudområde som skal behandles med mange små sprøytestikk, kan det være at terapeuten smører en bedøvende krem på huden i forkant, for å gjøre behandlingen mer behagelig for deg. I noen tilfeller velger man heller sette lokalbedøvelse i huden før man injiserer PRP blandingen. Dersom man skal sprøyte blodplatene inn et ledd, trenger legen vanligvis bare å lage ett enkelt stikk i huden, i så fall er gjerne bødevelse ikke nødvendig. Uansett hvilken metode som benyttes, tolerer de aller fleste behandlingen uten særlig ubehag eller smerter.

Dersom legen skal behandle en senebetennelse eller et ledd, kan det være at man benytter ultralyd i forkant eller underveis, slik at man lettere kan finne det aller beste området å injisere blodplatene. Selve injeksjonene tar vanligvis bare noen få minutter, avhengig av hvor stort område som skal behandles.

Hvor raskt kan man se effekt av behandlingen med PRP?

Effekten av PRP behandling oppstår ikke umiddelbart, siden metoden virker ved å stimulere kroppen til å reparere seg selv. Dette er en prosess som du først kan regne med å se resultatene av først etter et par uker. Mange klinikker hevder at effekten deretter vedvarer i inntil 1 år.

(Tjenester / behandlinger)

Hvor lang er nedetiden etter PRP behandling?

Det er normalt ingen "nedetid" forbundet med PRP behandling, det vil si at du kan gå rett på jobb eller ut blant venner i etterkant.

Ved behandling av ledd eller sener kan det være at området føles litt ømt de første timene inntil et par dager. Dersom man har behandlet store deler av ansiktshuden din, kan det derimot være at huden er litt rød og hoven inntil 2 døgn. I noen tilfeller kan det oppstå blåmerker i området hvor spøytestikkene er satt, disse forsvinner etter ca. 1 uke.

(Tjenester / behandlinger)

Er det bivirkninger forbundet med PRP behandling?

PRP behandling anses som svært trygg med veldig lav risiko for alvorlige bivirkninger. Risikoen for allergiske reaksjoner er utrolig lav, siden man benytter ditt eget blod som injeksjonsmiddel!

Ingen behandlinger er derimot 100 % risikofri, dersom du vurderer "vampyrbehandling" bør du derfor være klar over de vanligste bivirkningene:

 • Ubehag under behandlingen. Blodplatene og vekstfaktorene plasseres omkring senen, i leddet eller i huden ved hjelp av sprøytestikk. Ofte velger man å benytte lokalbedøvlese i forkant av injeksjonene, så de fleste tolererer sprøytestikkene svært godt. Likevel må du regne med å kunne oppleve lettere ubehag i forbindelse med behandlingen.
 • Infeksjon. Ved å vaske huden i forkant og benytte sterile engangsnåler, er risikoen for hudinfeksjon svært lav.
 • Skade på vev eller nerver. Siden man benytter tynne nåler er risikoen for skade på nerver og vev minimal. Dersom man behandler vev som ligger dypere, slik som muskulatur, sener og ledd, er det derimot ekstra viktig at legen vet hvor han eller hun plasserer nålen.
(Tjenester / behandlinger)

Hvor mange behandlinger må man ha for ønsket effekt?

Antall PRP behandlinger som anbefales for å oppnå ønsket effekt er avhengig av hvilken tilstand man behandler, og av responsen på behandlingen underveis.

I de fleste tilfeller anbefales 1-3 serier med ca 2 uker mellom hver behandlingssekvens. I mange tilfeller kan det være lurt med en vedlikeholdsinjeksjon, gjerne 1-2 ganger årlig. Dette må du eventuelt diskutere nærmere med klinikken du benytter.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan fungerer PRP behandlingen?

I blodet vårt finnes det i tillegg til vanlige blodceller, også væske (serum) og noen svært små celler som kalles for blodplater. Blodplater er celler som har som funksjon å reparere skader i blodårene, blant annet dersom vi skjærer oss og begynner å blø. Blodplatene og serum inneholder en rekke såkalte vekstfaktorer, som er viktige for å stimulere dannelse av nye friske celler i vevet.

Ved PRP eller vampyrbehandling tappes en liten mengde blod ut fra den som skal behandles, vanligvis fra ca. 10 til 60 ml (milliliter). Dette blodet filtreres så på en spesiell måte slik at man får samlet opp blodplatene og alle vekstfaktorene og proteinene som disse cellene inneholder. Denne spesielle og konsentrerte væsken kan så sprøytes tilbake inn i området som behandles (huden, hårbunnen, senen eller leddet).

Vekstfaktorene i PRP behandlingen stimulerer vevet til å reparere seg selv ved å danne nytt friskt vev med bindevevsproteiner og nye blodårer. Slik erstattes eventuelt skadet vev, betennelser avtar og friskt revitalisert vev kommer til syne.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE