ANNONSE

Ortoped

Ortoped konsultasjon er en time hos lege med spesialkompetanse på utredning og behandling av sykdommer og plager i muskel og skjelettsystemet slik som i ledd, sener, skjelett og muskulatur.

Ortopeden er spesialist innen en rekke tilstander, inkludert bruddskader, slitasjeskader, skader på muskler og sener og svulster i muskel og skjelettsystemet.

Legen kan behandle sykdommer i muskel og skjelettsystemet uten operasjon og med operasjon.

Ortoped
Illustrasjon: Ortoped
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ortoped»

Hva skjer ved konsultasjon hos ortoped?

Ortopeden er spesialist i utredning og behandling av sykdommer i muskel og skjelettsystemet. Legen kan behandle deg med eller uten operasjon, avhengig av årsak til plagene.

De viktigste elementene ved utredning og behandling hos ortoped er:

 • Samtale
 • Klinisk undersøkelse
 • Tilleggsundersøkelser
 • Behandling eller henvisning
 • Operasjon

Samtale

Orotpeden vil under samtale med deg (også kalt sykehistorien) kartlegge dine plager. Hensikten med samtalen er å finne ut mer om hva som plager deg, hvordan plagene har oppstått, hvordan de påvirker deg i dagliglivet og hvilke årsaker de har.

Ofte vil ortopeden kunne fatte mistanke om hva årsaken til plagene dine er bare gjennom samtalen alene.

Klinisk undersøkelse

Den kliniske undersøkelsen innebærer at ortopeden undersøker kroppen din. Dersom du har plager hovedsakelig fra skulderen vil legen gjerne fokusere undersøkelsen på den syke skulderen og utføre en rekke spesifikke tester og undersøkelser.

Gjennom klinisk undersøkelse vil ortopeden bedre kunne kartlegge hvor alvorlige plagene dine er og komme nærmere årsaken til plagene og hvordan man best kan behandle disse. Dersom ortopeden vurderer å behandle deg med operasjon, vil han eller hun også foreta en generell helseundersøkelse for å kartlegge om du har sykdommer som gjør at du ikke bør gjennomføre operasjon.

Supplerende undersøkelser

I enkelte tilfeller vil ortopeden ønske tilleggsundersøkelser. Dette kan være blodprøver, men ofte er det snakk om bildediagnostiske undersøkelser som ultralyd, røntgen, CT eller MR.

Bildeundersøkelsene vil kunne gi verdifull informasjon om hva som feiler deg og er gjerne nødvendig som en kratlegging dersom man planlegger behandling med operasjon. Bildeundersøkelsene kan også utelukke andre tilstander enn det man mistenker feiler deg.

Behandling eller henvisning til behandling

De fleste sykdommer og plager i muskel og skjelettsystemet kan behandles konservativt (uten operasjon). Siden alle operasjoner også innebærer en viss risiko, vil man i de fleste tilfeller forsøke konservativ behandling før man vurderer operasjon.

Viktige elementer innen konservativ behandling inkluderer

 • Avlastning. Ofte vil tilstanden forbedres ved at du unngår aktiviteter og bevegelser som utløser og forverrer plagene. Ved for eksempel jumpers knee vil avlastning innebære å unngå springing og hopping på hardt underlag.
 • Tøyeøvelser og styrkeøvelser. Anspendt muskulatur øker draget og belastningen på muskler, sener og ledd i kroppen. Spesifikke tøyeøvelser vil kunne mykne opp og forlenge muskulaturen og slik redusere unødig belastning. Balansert muskulatur er viktig for normal bevegelse og stabilitet i leddene i kroppen. Mange plager i muskel og skjelettsystemet skyldes helt eller delvis ubalanse i muskelstyrke. Korrekt utførte styrkeøvelser kan derfor på sikt både forebygge mot og redusere disse plagene.
 • Tilpasset skotøy og innleggssåler. Gode sko med korrekt demping, samt eventuelt bruk av spesialtilpassede innleggssåler reduserer belastningen på kroppen og er derfor en viktig behandlingsmetode for mange plager i føtter, knær, hofte og rygg.
 • PRP behandling. PRP behandling er en relativt ny behandlingsmetode hvor legen injiserer et konsentrat av ditt eget blod i det betente eller skadede område. Den konsentrerte blandingen som blant annet inneholder blodplater, stimulerer kroppens evne til å reparere skade og betennelse.
 • Kortisoninjeksjon. Kortison er en kraftig og lengevarende betennelsesdempende medisin som både demper smerter og betennelse i området av kroppen hvor den injiseres. Spesielt er kortisoninjeksjon benyttet til behandling av senebetennelser, slimposebetennelse og betennelse i ledd som følge av artrose eller leddbetennelse.
 • Henvisning. Behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor er nyttig ved de fleste sykdommer i muskel og skjelettsystemet. Terapeuten vil veilede deg i styrkeøvelser og tøyeøvelser. I tillegg vil han eller hun utføre spesifikke behandlinger som elektroterapi, trykkbølgebehandling og massasje.
 • Smertestillende medisiner. Ved behov for smertestillende medisiner skriver ortopeden ut resept.

Operasjon

Dersom ortopeden under konsultasjonen kommer frem til at behandling med operasjon er den beste for deg vil man sette deg opp til operasjon ved samme klinikk, eller henvise deg videre til en annen klinikk dersom dette er nødvendig eller ønskelig.

Ortopeden er spesialist i ortopedisk kirurgi, det vil si operasjoner på muskulatur og ledd. Ortopeden opererer tilstander som slitasjegikt i hofte og kne, utfører skulderoperasjoner, håndkirurgi som ved slitasjegikt i håndleddet, opererer brudd i skjelettet og utfører en rekke operasjoner på rygg.

Hva utreder og behandler en ortoped?

Ortopeden er en lege som er spesialist på utredning og behandling av sykdommer og tilstander i muskel og skjelettsystemet.

Blant noen av de vanligste tilstandene og sykdommene som utredes og behandles hos ortoped er finner du under.

Sykdommer og plager i kne

Vanlige tilstander i kneet som behandles av ortoped inkluderer:

Sykdommer og plager fra rygg og nakke

Sykdommer og plager i hoften

Vanlige tilstander og behandlinger hoften:

(Tjenester / behandlinger)

Sykdommer og plager i armer og hender

Vanlige tilstander og behandlinger armer og hender:

ANNONSE