ANNONSE

Bildediagnostikk

Bildediagnostikk er undersøkelser som benyttes for å fremstille sykdom og vev i kroppen.

De mest anvendte bildediagnostiske undersøkelsene som i dagens medisin er MR, CT, røntgen, ultralyd og PET/CT. Ved hjelp av disse undersøkelsene kan helsepersonell i dag stille både raskere og sikrere diagnoser enn noen gang tidligere!

Bildediagnostikk
Illustrasjon: Bildediagnostikk
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Bildediagnostikk»

Hva er bildediagnostikk

Bildediagnostikk er undersøkelser som fremstiller kroppens innside ved hjelp av teknologi som MR, røntgen, CT, ultralyd og PET-CT. Hensikten med disse undersøkelsene er å fremstille eventuell sykdom i kroppen. Ved hjelp av bildediagnostikk har helsepersonell i dag muligheten til å stille raskere og sikrere diagnoser enn noen gang tidligere.

Hvor utføres bildediagnostikk?

Undersøkelser som MR, CT og PET/CT finner du på røntgenavdelinger på sykehus og på flere private klinikker. Legene som vurderer bildene ved disse undersøkelsene er leger som er spesialister i radiologi, også kalt radiologer eller røntgenleger.

Ultralyd utføres i tillegg hos annet helsepersonell som andre leger (allmennleger, hjerteleger etc.), kiropraktorer og fysioterapeuter. Ultralyd undersøkelse av annet helsepersonell enn radiologer finner du på egne sider på HelseSmart.no

Undersøkelsene som er samlet under "bildediagnostikk" på HelseSmart.no inkluderer følgende:

  • MR
  • CT
  • Ultralyd hos røntgenlege
  • Brystundersøkelser som mammografi og ultralyd
  • Bentetthetsmåling
  • PET/CT

Undersøkelsene krever henvisning

De aller fleste bildediagnostiske undersøkelser krever at du har henvisning fra lege, kiropraktor eller manuellterapeut. I motsetning til de fleste andre helsetjenester trenger du faktisk henvisning selv om du skal ha undersøkelsen hos en privat helseaktør.

Ultralyd undersøkelse krever derimot generelt ikke at du trenger henvisning, med mindre du skal ha time hos en klinikk med offentlig avtale.

MR undersøkelse

MR benytter kraftige magnetfelt til å fremstille kroppens vev. MR undersøkelser er spesielt nyttig ved vurdering av kroppens sentralnervesystem, det vil si hjernen og ryggmargen. I tillegg er MR den beste undersøkelsen ved vurdering av muskel og skjelettsystemet, som ved undersøkelse av skulder og kne.

Under finner du utvalgte MR undersøkelser:

(Tjenester / behandlinger)

CT undersøkelse

CT undersøkelse er en røntgenundersøkelse som kan fremstille sykdommer og kroppens vev i tre plan. CT er blant de aller mest brukte bildediagnostiske undersøkelsene i dagens medisin og benyttes til alt fra utredning ved hjerneslag, utredning av kreft, finne årsak til magesmerter og for å påvise brudd.

Under finner du utvalgte ultralydundersøkelser:

Ultralyd hos røntgenlege

Ultralyd er en undersøkelse som fremstiller vev og sykdom i kroppen ved hjelp av lydbølger. Ultralyd undersøkelsen gjøres derfor uten røntgenstråling. Ultralyd kan benyttes til å fremstille vev og sykdom i en rekke indre organer, blodårer og i muskel og skjelettsystemet.

Under finner du utvalgte ultralydundersøkelser:

Brystundersøkelser

Mammografi er en røntgenundersøkelse som benyttes for å påvise eller utelukke brystkreft. Mammografi inngår i utredningen ved mistenkt brystkreft, også kalt klinisk mammografi. I tillegg tilbys mammografi til alle norske kvinner mellom 50-70 år som del av mammografi screening.

I tillegg er ultralyd og MR viktige metoder for å påvise og utrede brystkreft.

Bentetthetsmåling

Bentetthetsmåling er en røntgenundersøkelse som vurderer kalkholdigheten i skjelettet. Bentetthetsmåling kan avsløre benskjørhet, også kalt osteoporose.

(Tjenester / behandlinger)

PET scanning

PET/CT undersøkelse kombinerer CT undersøkelse og PET undersøkelse og gjøres for å påvise kreft eller vurdere behandlingeffekt ved kreftsykdom.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE