ANNONSE

Brystundersøkelser

Brystundersøkelser gjøres i de fleste tilfeller for å påvise eller utelukke brystkreft.

De undersøkelsene man benytter er mammografi (røntgen), ultralyd og MR. De ulike metodene for brystundersøkelse har alle sine fordeler og ulemper og utfyller hverandre.

Brystundersøkelser
Illustrasjon: Brystundersøkelser
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Brystundersøkelser»

Brystundersøkelse

Ved mistanke om sykdom i ett eller begge bryst har bildediagnostikk en svært sentral rolle. Ved hjelp av undersøkelser som mammografi og ultralyd kan man stille en sikrere diagnose og påvise sykdom på et tidligere stadium. De mest anvendte undersøkelsene inkluderer:

Mammografi

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystet som gjøres for å påvise eller utelukke brystkreft. Mammografi er en relativt enkel undersøkelse hvor radiografen (helsepersonellet som tar røntgenbildene) tar to bilder av hvert bryst. Det er røntgenlegen som vurderer bildene i etterkant.

Mammografi kan påvise brystkreft og forstadier til brystkreft og benyttes både som helsekontroll (screening), og som klinisk mammografi når kvinnen har kul i brystet eller andre symptomer.

(Tjenester / behandlinger)

Ultralyd bryst

Ultralyd av bryst er en god metode å undersøke brystene på som ikke utsetter deg for røntgenstråler. Undersøkelsen er spesielt en nøyaktig metode ved undersøkelse av unge kvinner og kvinner med tett kjertelvev i brystene. I tillegg er ultralyd et godt supplement til mammografi.

Ultralyd benyttes også ofte som veiledning dersom legen skal ta prøver fra brystet.

(Tjenester / behandlinger)

MR bryst

MR av brystet gjøres i utvalgte tilfeller hvor man ikke kan stille en sikker diagnose med mammografi + ultralyd, eller for å vurdere behandlingseffekten hos kvinner med påvist brystkreft.

MR benytter ikke røntgenstråling, men magnetfelt til å fremstille kroppens vev. I tillegg gis gjerne kontrast i blodårene ved MR undersøkelse av brystet.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE