ANNONSE

Haglunds hæl

Haglunds hæl er en spiss utvekst på baksiden av hælen som kan gi hælsmerter og betennelse.

Ofte er det tilstrekkelig behandling å avlaste hælen og unngå trangt skotøy og høye hæler, i enkelte tilfeller er det nødvendig med operasjon.

Haglunds hæl
Illustrasjon: Haglunds hæl
Sist oppdatert: 27. Feb. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er Haglunds hæl?

Haglunds hæl er en tilstand hvor beinet på baksiden av hælen er spissere og mer prominerende enn vanlig. Den spisse beinutveksten øker risikoen for at det oppstår irritasjon og betennelse i bløtvevet på hælen, hvor både akillessenen og en tilhørende slimpose befinner seg.

Akillessenen er den store senen som fester leggmuskelen til hælbeinet. Ved Haglunds hæl blir det større trykk og friksjon mot bløtvevet som ligger mellom den beinede kulen og akillessenen. Ikke sjelden vil personer med Haglunds hæl også ha irritasjon eller betennelse i akillessenen.

Mellom hælbeinet og akillessenen ligger det også en bursa eller slimpose, det vil si en væskefylt lomme som fungerer som støtdemper og motvirker friksjon. Ved økt belastning kan denne slimposen bli betent, en tilstand som på fagspråket kalles bursitt. Slimposebetennelse er en av de vanligste komplikasjonene til Haglunds hæl.

Hva er årsaken til Haglunds hæl?

Smerter og betennelse ved Haglunds hæl utvikles først og fremst dersom hælen utsettes for gjentatt trykk og belastning. En svært vanlig årsak er derfor trangt skotøy som trykker mot hælen, spesielt ser man ofte at sko med høye hæler kan være utløsende årsak. På engelsk kaller man derfor ofte tilstanden for "pump bump".

Andre faktorer som øker risikoen for utvikling av Haglunds hæl:

 • Høy fotbue. Høy fotbue vil øke presset og belastningen på hælen.
 • Kort og stram leggmuskulatur. Stram leggmuskulatur øker belastningen på akillessenen og hælen.
 • Gange som belaster utsiden av foten og hælen.

Symptomer ved Haglunds hæl

Haglunds hæl kan oppstå på en eller begge føtter.

De vanligste symptomene er:

 • Vondt i hælen og under foten. Smertene er typisk aller verst på baksiden av hælen der akillessenen fester seg.
 • Hevelse på hælen. Dersom slimposen blir betent vil den ofte fylle seg med væske og bli stor og hoven.
 • Ved uttalt betennelse vil hælen kunne bli rød og varm
 • Ofte vil du kunne kjenne den benede utveksten som en kul på baksiden av hælen

Når bør du oppsøke lege?

Haglunds hæl er ikke en farlig tilstand, og ofte vil plagene kunne gå over av seg selv dersom du finner den utløsende årsaken. Tidlig behandling og tilpasning av aktivitet er derimot viktig, ved mistanke om denne tilstanden bør du derfor kontakte helsepersonell som lege, fysioterapeut eller kiropraktor.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan stiller man diagnosen?

Man kan ofte stille diagnosen ved samtale og vanlig klinisk undersøkelse. Ved konsultasjon hos legen vil han eller hun gjerne vite hvor lenge du har hatt plagene og hvordan de oppleves. Legen vil også være interessert i å vite om det finnes faktorer som kan ha utløst tilstanden, slik som bruk av sko med høye hæler, trange dressko eller lignende.

Ved undersøkelse vil legen se nærmere på hælen og leggen din. Hevelse og smerter i hælen er vanlig ved Haglunds hæl. Men også andre tilstander som akillessenebetennelse og plantar fascitt kan smerter i hælen.

Ofte vil det være nyttig med bildeundersøkelser for å avklare diagnosen, spesielt dersom man vurderer behandling med operasjon. Røntgen av hælen kan påvise den benede utveksten som er typisk ved Haglunds hæl. Ultralyd kan påvise eller utelukke betennelse i akillessenen.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av Haglunds hæl

Haglunds hæl går oftest over av seg selv dersom du avlaster hælen en periode, spesielt dersom du starter behandlingen tidlig før betennelsen har blitt mer uttalt. I noen tilfeller kan derimot betennelsestilstanden være mer gjenstridig og kreve mer omfattende behandling.

De viktigste elementene i behandling av Haglunds hæl er:

 • Unngå utløsende aktiviteter
 • Smertestillende og betennelsesdempende medisiner
 • Nedkjøling
 • Tøyeøvelser
 • Fysioterapi
 • Tilpassing av skotøy
 • Operasjon

Unngå utløsende faktorer

Betennelse og smerter ved Haglunds hæl oppstår ofte etter enkeltstående eller gjentagende belastninger mot hælen. Bruk av høyhælte sko, trange skøytesko og jogging på asfalter vanlige utløsende årsaker. Dersom du kan finne ut hvilken aktivitet som eventuelt har utløst hælsmertene hos deg, vil du med stor sannsynlighet kunne bli kvitt plagene ved å unngå eller tilpasse denne aktiviteten.

Smertestillende og betennelsesdempende medisiner

Inntil smertene avtar kan behandling med paracetamol og NSAIDs (ibux, voltaren, voltarol) ofte dempe ubehaget inntil betennelsen begynner å gå tilbake.

Kortisoninjeksjon er generelt ikke anbefalt ved behandling av Haglunds hæl.

Nedkjøling

Gjentatte nedkjølinger av hælen med isposer vil kunne dempe både betennelsen og smertene. Spesielt er behandlingen nyttig tidlig i forløpet. Det er derimot viktig at du legger tøy mellom huden og isen for å unngå frostskade!

Tøyeøvelser

Tøyeøvelser for å strekke ut leggmuskulaturen er spesielt viktig dersom utløsende årsak er stram leggmuskulatur. Ved å bedre elastisiteten og lengden av leggmuskelen vil du kunne redusere belastningen på hælen.

Fysioterapi

Fysioterapeut og kiropraktor kan bidra både med å stille diagnosen og behandle Haglunds hæl. Terapeuten vil ha fokus på at du skal raskest mulig kvitt plagene, samtidig som man vil forsøke å forebygge tilbakefall.

Tøye- og styrkeøvelser for muskulaturen i leggen vil redusere belastningen på akillessenen og hælen. Terapeuten kan også være behjelpelig med å finne spesialtilpassede innleggssåler.

Tilpassing av skotøy og såler

Ofte er tilpassing av skotøy og såler den viktigste behandlingen dersom du rammes av Haglunds hæl. Avhengig av dine symptomer og av utløsende årsak vil ulike såler og skotyper kunne være nyttig:

 • Innlegg under hælen. Innlegg under hælen vil kunne redusere belastningen på akillessenen og hælen når du går.
 • Pads på innsiden av hælen. Dersom du belaster utsiden av hælen mye under gange vil pads på innsiden bidra til belastningsfordeling.
 • Åpne sko som crocks. Åpne sko vil redusere trykket mot hælen.
 • Spesialtilpassede sko. I noen tilfeller kan spesialtilapssede sko være nødvendig.

Operasjon

Dersom annen behandling ikke fører frem kan operasjon bli nødvendig. Under operasjonen fjerner kirurgen (ortopeden) betent vev i og omkring akillessenen. Dersom du har en benet utvekst på hælen vil man gjerne meisle denne ned slik at den skaper mindre irritasjon.

ANNONSE