ANNONSE

Snapping hip

Snapping hip er en tilstand som preges av klikkelyder fra hofteregionen og følelse av at hoften glipper.

Behandlingen ved snapping hip er avhengig av årsaken, men i de fleste tilfeller vil man komme til mål ved hjelp av tøyeøvelser og eventuelt fysioterapi. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med operasjon.

Snapping hip
Illustrasjon: Snapping hip
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Snapping hip»

Ingen informasjon tilgjengelig...

Hva er snapping hip?

Snapping hip er en tilstand hvor det oppstår klikkelyder fra hofteleddet og en følelse av at hoften glipper i forbindelse med bevegelse i leddet.

Tilstanden skyldes vanligvis et senedrag som beveger seg over utspring på enten utsiden eller innsiden av lårbeinet. I enkelte tilfeller kan man få samme symptomer av en løs brusk- eller beinbit inne i hofteleddet.

De vanligste årsakene til snapping hip inkluderer:

  • Ekstern snapping hip. Den vanligste årsaken til snapping hip er at bindevevshinnen som strekker seg fra hoftekammen til utsiden av leggen, ilitibialbåndet (tractus iliotibialis), glipper over et benet utspring på lårbeinet kalt trokanter major. Denne tilstanden kalles ekstern snapping hip.
  • Intern snapping hip. Ved denne tilstanden er det iliopsoassenen som glippe over et benet utspring på innsiden av lårbeinet (trokanter minor). Muskelen til iliopsoassenen er den viktigste muskelen ved bøying av hoften.
  • Fremsiden av hofteleddet. Snapping hip kan også oppstå fra fremsiden av hofteleddet hvor senen til muskelen på fremsiden av låret, rektus femoris, glir over fremsiden av hodet til lårbenet.
  • Fritt legeme i hofteleddet. En fjerde årsak til glippefølelse og klikkelyder fra hofteregionen er dersom det har oppstått en fri bruskbit eller beinbit i hofteleddet, eller dersom leddleppen som omgir hofteleddet er blitt skadet.

Symptomer ved snapping hip

I de fleste tilfeller er det mest fremtredende symptomet ved snapping hip klikkelyden som dannes når senen glipper over et utspring av bein. Selve klikkelyden kan oppleves som noe ubehagelig, men gir vanligvis ingen smerter eller ubehag.

I enkelte tilfeller medfører derimot snapping hip friksjon mellom senen og beinet den glir over, denne friksjonen kan gjøre at senen blir irritert og betent. Også vevet omkring senen kan bli betent, ved ekstern snapping hip er det ikke uvanlig at det oppstår betennelse i slimposen på utsiden av hoften, såkalt trokanter bursitt.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan stilles diagnosen?

I de fleste tilfeller kan legen stille diagnosen på bakgrunn av samtale og vanlig klinisk undersøkelse. Legen vil gjerne vite hvor lenge du har hatt plager, i hvilken grad du opplever smerter eller ubehag, og om symptomene hemmer deg i hverdagen.

I enkelte tilfeller kan det være nyttig å ta røntgen eller MR av hofteregionen for å finne en utløsende årsak og eventuelt påvise andre årsaker til plagene.

Røntgen av hoften kan påvise eventuell slitasjegikt i hofteleddet. I tillegg kan røntgen undersøkelsen påvise benet konflikt mellom hoftebeinet og hofteskålen, såkalt impingement.

MR av hofteregionen kan påvise betennelse i senen og bløtvevet omkring senen slik som slimposebetennelse (bursitt). I tillegg kan MR undersøkelsen påvise eventuelle tilstander inne i selve hofteleddet som kan gi lignende symptomer.

Behandling av snapping hip

Den viktigste behandlingen ved snapping hip er tøyeøvelser for å redusere friksjonen mellom senen og beinet den glir over.

Tøyeøvelsene kan med fordel veiledes av fysioterapeut dersom man er usikker på hvordan man utfører dem.

Dersom det oppstår betennelse i vevet omkring senen og i slimposen, kan det være legen anbefaler å behandle betennelsen med kortisoninjeksjon. Kortison er en kraftig betennelsesdempende medisin som reduserer betennelsen og smerten.

Dersom annen behandling ikke gir tilstrekkelig effekt, kan det være nødvendig med operasjon.

Operasjon ved snapping hip

Dersom konservativ behandling (uten operasjon) ikke gir tilstrekkelig godt resultat, kan det i noen tilfeller bli nødvendig med operasjon. Operasjonsmetoden vil variere avhengig av årsaken til snapping hip:

Operasjon ved ekstern snapping hip

Ekstern snapping hip som ikke blir bedre ved tøyeøvelser eller fysioterapi kan i enkelte tilfeller behandles med operasjon.

Kirurgen (ortopeden) spalter da bindevevshinnen (iliotibialbåndet) slik at det oppstår mindre friksjon når bindevevshinnen glir over knokkelen på utsiden av lårbeinet (trokanter major).

Operasjon ved intern snapping hip

Ved intern snapping hip kan ortopeden spalte iliopsoassenen som glipper over det benede utspringet på innsiden av hoften, trokanter minor. Kirurgisk inngrep ved intern snapping hip er noe mer komplisert enn ved ekstern snapping hip fordi det ligger nerver og kar i umiddelbar nærhet.

Operasjon i hofteleddet ved snapping hip

Dersom det er oppstått skade på bein eller brusk inne i hofteleddet må ortopeden reparere eventuelle bruskskader og fjerne frie legemer av bein eller brusk inne i leddet. Dette inngrepet kan ofte gjøres ved kikkhullsoperasjon av hofteleddet.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE