ANNONSE

Ganglion

Ganglion er en væskefylt kul (cyste) som vanligvis vokser ut fra håndleddet eller håndryggen.

Cysten er godartet og trenger ofte ingen behandling. Dersom den gir plager kan man tømme den med nål eller operere den bort.

Ganglion
Illustrasjon: Ganglion
Sist oppdatert: 7. Okt. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er ganglion?

Ganglion er en godartet kul som utvikler seg fra sener eller ledd. Aller hyppigst oppstår ganglion på håndbaken eller fra håndleddet, men de kan også oppstå fra fingerledd, på foten og på knærne. De fleste oppdager ganglion som en tilkommet kul på håndleddet.

Et ganglion er egentlig en cyste som består av en tynn hinne fyllt av en geleaktig væske på innsiden. Væsken inne i ganglionet er svært lik væsken som smører innsiden av leddet.

De fleste ganglion er under 2,5 cm, i noen tilfeller er de så små at du ikke kjenner dem. Siden ganglion er en helt godartet cyste, trenger man ingen behandling dersom cysten ikke gir symptomer eller plager. Dersom cysten presser på nærliggende nerver, hindrer bevegelsen i leddet eller gir kosmetiske plager, kan det derimot være aktuelt å fjerne den.

(Tjenester / behandlinger)

Hva er årsaken til ganglion?

Man kjenner ingen eksakt årsak til hvorfor noen utvikler ganglion cyste. Cysten vokser fra en stilk utgående fra et ledd eller fra skjeden som omgir senene (seneskjeden), mye på samme måter som stilken til en vannballong som fylles av vann. Man antar at cysten utvikler sg når vevet som omgir senen eller leddet kommer ut av posisjon.

Risikofaktorer for å utvikle ganglion:

  • Alder. Ganglion er aller vanligst hos personer mellom 20-40 år.
  • Kjønn. Tilstanden er ca. 3 ganger vanligere hos kvinner enn hos menn.
  • Leddbelastning. Ganglion oppstår oftere hos personer som belaster håndleddet, slik som turnere.
  • Artrose. Slitasjegikt i leddet øker risikoen for utvikling av gangion.

Symptomer på ganglion

Kulen som oppstår som følge av ganglion cysten kan karakteriseres ved:

Lokalisasjon. Det vanligste stede for en ganglion cyste er senene og leddene omkring håndleddet og på hånden, spesielt på håndryggsiden av hånden. De fleste som utvikler et ganglion oppdager det første gangen som en kul på håndleddet. Det er derimot heller ikke uvanlig å utvikle ganglion omkring anklene eller føttene. Andre lokalisasjoner, som foreksempel omkring kneleddet, er mer uvanlig.

Størrelse og form. Cysten er typisk rund eller oval på form. Størrelsen varierer fra ertestor til inntil 2,5 cm. Størrelsen på cysten kan derimot variere over tid, typisk vil den bli større dersom du belaster leddet mye, mens den blir mindre dersom du lar leddet være i ro en periode.

Smerter. En ganglion cyste gir i seg selv typisk ingen smerter, men dersom den trykker på en nærliggende nerve, kan den gi smerter, nedsatt følelse eller stikninger. I noen tilfeller kan den irritere nerven tilstrekkelig til å gi nedsatt kraft i muskelen som forsynes av nerven.

Påvirke leddbevegelse. Større ganglion kan i noen tilfeller utgjøre en makanisk hindring for normal leddbevegelse.

Kosmetiske plager. Store og godt synlige ganglion kan oppleves som kosmetisk skjemmende.

Når bør du oppsøke lege?

Et ganglion er en helt godartet kul som i seg selv ikke er farlig. Dersom du merker en nytilkommet kul på hånden, foten eller andre steder i kroppen bør du likevel kontakte legen for å finne ut hva kulen skyldes.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan stille diagnosen?

Ofte vil legen stille diagnosen på bakgrunn av samtale med deg og undersøkelse av kulen. Typisk lokalisasjon på håndleddet eller håndryggen, i tillegg til typisk form og utseende gir i seg selv en relativt sikker diagnose. I noen tilfeller vil legen lyse gjennom kulen med en lommelykt, siden væsken i ganglionet er gjennomlysbar (i motsetning til andre typer svulster).

Ved tvil om diagnosen kan det være nyttig med ultralyd, MR eller røntgen. Ultralyd av kulen vil kunne stille en sikker diagnose ved å påvise selve ganglionet. Røntgen benyttes for å utelukke at svulsten er en beintumor.

Behandling av ganglion

Behandlingen av ganglion avhenger av i hvilken grad det gir deg plager, hvor på kroppen det sitter og av hvilken behandling(er) som tidligere er forsøkt.

De vanligste behandlingsformene er:

  • Observasjon
  • Avlastning
  • Aspirasjon
  • Operasjon

Observasjon

Behandlingen av ganglion går i første omgang ofte ut på å avvente, da cysten i mange tilfeller vil gå tilbake av seg selv uten noen form for terapi.

Avlastning

Et ganglion har en tendens til å bli større dersom leddet belastes og er i bevegelse. Når ganglionet vokser øker også trykket på nærliggende strukturer som nerver og ledd og symptomene kan øke på. Ofte vil en midlertidig avlastning av leddet, for eksempel en skinne for håndleddet, kunne redusere størrelsen av ganglionet og samtidig gjøre at plagene avtar.

Aspirasjon

Dersom ganglionet ikke går tilbake av seg selv, eller dersom det gir deg betydelige plager, vil legen gjerne forsøke å suge ut innholdet i cysten, også kalt for aspirasjon. Legen benytter da en tynn nål som stikkes direkte inn i cysten for å suge ut den geleaktige væsken. Denne metoden benyttes oftest på cyster som utvikler seg fra håndryggsiden av håndleddet og hånden.

Behandlingen er ofte effektiv for å redusere størrelsen på cysten, men selve roten til ganglionet fjernes ikke. Ganglionet kan gjerne sammenlignes med et ugress, dersom man ikke fjerner roten av cysten er, det en risiko for at det vokser ut igjen. Vanligvis vokser ganglion tilbake hos 30-50 % etter aspirasjon. I noen tilfeller vil man forsøke å tømme cysten med nål flere ganger.

Operasjon

Dersom andre behandlingsetoder ikke fører frem vil man vurdere å operere ut ganglionet. Kirurgen fjerner da hele ganglionet, inkludert roten, for å hindre at det vokser ut igjen. Selv ved operasjon ser man at cysten kan komme tilbake hos ca. 15 %. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan er langtidsutsiktene?

Ganglion er en helt godartet og ufarlig tilstand. Hos de aller fleste som rammes gir cysten heller ingen nevneverdige symptomer eller plager. Dersom du derimot opplever plager som følge av ganglion, vil behandling i de fleste tilfeller redusere størrelsen på- eller fjerne cysten helt. I noen få tilfeller er det derimot nødvendig med flere behandlingssekvenser for å bli endelig kvitt cysten.

ANNONSE