ANNONSE

Ganglion, operasjon

Operasjon av ganglion gjøres dersom man ikke har hatt tilstrekkelig effekt av annen behandling. Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

Risikoen for at cysten skal komme tilbake er lavere ved operasjon enn ved andre behandlingsmetoder.

Ganglion, operasjon
Illustrasjon: Ganglion, operasjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Ganglion, operasjon»

Når er det aktuelt med operasjon av ganglion?

Ganglion er en godartet væskefylt kul som oftest oppstår på håndleddet eller håndryggen. Siden ganglion er godartet og i de fleste tilfeller går tilbake av seg selv, er det ofte ikke nødvendig med annen behandling enn observasjon og avventing.

Dersom cysten derimot ikke går tilbake av seg selv, og spesielt dersom den gir plager som smerter og ubehag, eller dersom den oppleves som kosmetisk skjemmende, kan en mer aktiv behandling være aktuelt. I mange tilfeller vil man forsøke å tømme cysten med en tynn nål som første behandling, også kalt for aspirasjon. Risikoen for at cysten kommer tilbake etter aspirasjon er derimot ca. 50 %.

Ved manglende effekt av annen behandling er det ofte nødvendig med operasjon. Risikoen for tilbakefall etter operasjon er ca. 15 %.

Mer om ganglion

Hvordan foregår operasjonen?

Hensikten med operasjon av ganglion er å fjerne hele cysten, inkludert utspringet eller stilken som forbinder ganglionet med leddet eller seneskjeden hvor den utvikler seg fra. Ved å fjerne hele ganglionet reduserer man risikoen for at det skal vokse tilbake.

Operasjonen gjøres enten i narkose hvor du sover under inngrepet, eller med lokalbedøvelse. Selve inngrepet tar vanligvis ca. 20-60 minutter å gjennomføre. Kirurgen lager et snitt i huden din og henter ut ganglionet i sin helhet. Inngrepet gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem samme dag.

(Tjenester / behandlinger)

Etter operasjonen

Hvilke anbefalinger som gjelder etter operasjonen kan variere i hvert tilfelle, det er derfor viktig at du følger retningslinjene fra klinikken hvor du er behandlet.

Når du forlater klinikken er gjerne operasjonsområdet bandasjert. Bandasjen skal ofte ligge på i ca. 7 dager eller inntil stingene skal fjernes.

Det er viktig at du holder hånden høyt og beveger fingrene allerede første dagen. Dette sikrer at hånden ikke stivner til og reduserer hevelsen i operasjonsområdet. Bandasjen vil gjerne hindre deg å å overstrekke eller overbøye i håndleddet.

Lette smerter i operasjonsområdet er vanlig de første dagene, men reseptfrie smertestillende medisiner som paracetamol og ibux er gjerne tilstrekkelig smertebehandling.

De fleste kan gjenoppta normale aktiviteter ca. 2-6 uker etter operasjonen. Det er vanlig med sykemelding i ca. 2-4 uker, avhengig av yrke.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner

Operasjon av ganglion er et relativt lite kirurgisk inngrep med lav risiko for alvorlige bivirkninger. Ingen operasjon er derimot helt risikofri. Komplikasjoner som kan forekomme er:

  • Infeksjon
  • Nerveskade
  • Arrdannelse
ANNONSE