ANNONSE

Fjerne arr

Å fjerne arr i huden gjøres oftest av kosmetiske hensyn. Det finnes en rekke nye behandlinger som kan ha god effekt og gjøre arret mindre synlig og iøynefallende. Det er derimot ikke mulig å fjerne arr i huden fullstendig, det vil alltid være tilbake et lite spor i huden.

Blant de vanligste behandlingsmetodene er laser, injeksjon av kortison eller filler, radiofrekvens (RF) og operasjon.

Fjerne arr
Illustrasjon: Fjerne arr
Sist oppdatert: 30. Nov. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fjerne arr»

Hvordan fjerne arr eller gjøre arr mindre synlige?

Behandling av arr i huden gjøres oftest av kosmetiske hensyn dersom arret er spesielt synlig og ligger på en eksponert del av huden slik som i ansiktet. Ved store arrdannelser og utvikling av kontraktur gjøres behandlingen for å bedre bevegeligheten i kroppsdelen som er rammet.

Behandling av kontrakturer gjøres med kirurgi, mens reduksjon av arr av kosmetisk hensyn kan gjøres med en rekke ulike metoder. Hvilken behandlingsmetode som passer best må vurderes i hver tenkelt tilfelle.

Laser behandling

Det finnes flere typer laserbehandlinger mot arr, dette gjør at teknologien egner seg til behandling av både arr etter kviser, etter operasjon og etter skade. Karlasere kan redusere rødheten i arret og gjøre det blekere. Såkalt ikke ablative lasere gir en hudoppstrammende effekt som kan redusere fremtoningen av arret, mens ablative lasere i tillegg gir en endret struktur og overflate i huden som ytterligere kan redusere synligheten av arret.

Radiofrekvens

Radiofrekvens (RF) behandling av arr er en ny terapi innen kosmetisk medisin som har mange fellestrekk med laserbehandling. RF kan gis både som ablativ og ikke ablativ og kan derfor skreddersys til hver enkelt pasient. I tillegg har RF behandling den fordelen at den gjerne gir mindre rødhet i huden etter behandlingen enn det laserterapi ofte medfører.

Operasjon

Arr kan behandles ved kirurgi. Kirurgen skjærer arret bort og syr sammen huden på nytt. Fjerning av arr ved kirugi tilbys gjerne hos spesialist i plastikkirurgi, men kan også utføres av spesialister i generell kirurgi og av hudleger. Tilhelingsprosessen starter da på nytt og tillater en finere tilheling enn det opprinnelige arret. Ulempen ved kirurgisk behandling er at det alltid vil komme et nytt arr etter operasjonen. Det er derimot vanlig å kompensere for dette ved å behandle det nye arret med silikongel, laser og evt. kortison injeksjon for å gjøre det penest mulig.

Filler

Fillere som restylane, juvederm og teosyal kan være effektiv behandling alene eller i tillegg til annen terapi dersom man plages av atrofiske arr med nedsunkne områder i huden. Atrofiske arr vil man ofte kunne se etter kviser, men også etter operasjon eller skade. Fordelen med fillere er at de gir få eller ingen bivirkninger, og at de kan ha en god effekt på nedsunkne arr. Ulempen er at effekten ofte er midlertidig og må gjentas.

Dermabrasjon

Hudsliping (dermabrasjon) er som navnet tilsier en kirurgisk behandling hvor man filer eller sliper ned det ytterste hudlaget (epidermis) og noe av det midtre hudlaget (dermis) for at ny, frisk hud skal kunne vokse opp. Dermabrasjon benyttes ved behandling av kvisearr, fjerning av pigmentforandringer og til behandling av overfladiske rynker. Ulempen ved dermabrasjon er at det foreligger en risiko for ny arrdannelse. Behandlingen bør derfor utføres av erfarne kirurger.

Injeksjon av kortison

Enkelte typer arr, spesielt såkalte hypertrofiske arr og keloide arr, kan bli penere og mindre fremtredende ved kortisoninjeksjon. Behandling med injeksjon gjør arret gjerne blekere og kan i tillegg redusere arrets størrelse. Ulempen med kortisoninjeksjon er muligheten for pigmentforandringer i huden, samt utvikling av spindelvevsårer.

Microneedling

Microneedling, hvor huden penetreres av flere små, tynne nåler, har vist å ha en effekt på ujevnheter og arr i huden. Ofte er det derimot nødvendig med gjentatte behandlinger, og resultatet kan variere fra person til person.

Kjemisk peeling

Kjemisk peeling blir ofte brukt til å redusere solskadet hud, pigmentforandringer i huden og overfladiske arr og furer. Peelingen kan fjerne det overfladiske hudlaget og stimulere ny hud til å vokse opp under, noe som ofte kan bedre hudens overflate og jevnhet.

Silikongel

Silikongel og silikonputer har vist å være effektivt både til behandling og forebygging av arrdannelser i huden. Behandlingseffekten oppnås gjennom flere mekanismer:

Arret taper fuktighet i større grad enn normal hud. Silikongel hjelper arrvevet å holde på fuktigheten, noe som igjen bidrar til å redusere produksjon av bindevevsproteiner (kollagen). Behandlingen bidrar også til å regulere vekstfaktorene som styrer tilhelingsprosessen. I tillegg gir behandlingen en beskyttende effekt mot infeksjon og ytterligere forverring av arret.

ANNONSE