ANNONSE

Arr behandling med injeksjon

Kortisoninjeksjon kan gi en gunstig effekt på kraftige arrdannelser som hypertrofiske arr og keloide arr.

Behandlingen kan gjøre arret blekere, i tillegg blir det gjerne mindre i størrelse og omfang.

Arr behandling med injeksjon
Illustrasjon: Arr behandling med injeksjon
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Arr behandling med injeksjon»

Behandling av hypertrofiske arr og keloid med injeksjon av kortison

Hva er kortison?

Kortison er et hormon som produseres naturlig av kroppen og som har en rekke effekter, inkludert en kraftig betennelsesdempende effekt. Injeksjon av kortikosteroider (kortison) i arr har blitt brukt siden midten av 60-tallet.

Behandlingseffekt

Hypertrofiske arr og keloid egner seg godt for behandling med injeksjon av kortikosteroider. Effekten av kortison på arret er å hovedsakelig å redusere betennelsen og produksjonen av bindevevsproteinet kollagen. Kollagen er en viktig bestanddel i sårtilhelingen og dannelsen av et arr etter skade, men for mye kollagen gjør at arret blir kraftigere enn normalt og resulteter i et såkalt hypertrofisk arr eller i et keloid arr.

Behandlingen med kortison injeksjon kan gjøre arret blekere, smalere og mindre bukende. Ønsket resultat oppnås hos ca. 50 %. Det tar derimot gjerne 1-3 måneder før medisinens effekt kommer fullt til syne. De fleste vil trenge ca 3-10 behandlinger for ønsket resultat.

Bivirkninger

Kortisoninjeksjon gjøres gjerne hos leger med erfaring innen behandling av arr, gjerne hudleger. Ved å benytte behandlingen på arr som man kan forvente har god effekt av kortisoninjeksjon, er risikoen for større bivirkninger liten. Bivirkningene som kan oppstå er følgende:

  • Enkelte opplever selve injeksjonen (når legen sprøyter inn medisinen i huden) som ubehagelig.
  • I sjeldne tilfeller kan det utvikle seg pigmentforandringer i hudområde som behandles, såkalt hypopigmentering.
  • Behandlingen gir en lav risikoen for å utvikle fettatrofi, en tilstand hvor fettvevet under huden i behandlingsområdet brytes ned.
  • Kortison kan i noen tilfeller medføre utvikling av spindelvevsårer i huden når injeksjonsstedet

Mer om hypertrofiske arr og keloid

Hypertrofiske arr og såkalt keloid er hudforandringer som utvikler seg til å bli større og kraftigere enn normale arr. Ofte er disse hudforandringene også rødlige eller rosa på farge og skiller seg derfor ut fra omgivende hud. Enkelte personer utvikler lettere hypertrofiske og keloide arr enn andre. I tillegg er risikoen for å utvikle slike arr større på områder av kroppen hvor huden utsettes for økt strekk (som på albuen og kneet).

ANNONSE