ANNONSE

Arr behandling med radiofrekvens

Radiofrekvens behandling av arr er en ny behandlingsmetode som kan benyttes til å bedre utseende av arr i huden, spesielt såkalte hypertrofiske arr og keloid.

Arr behandling med radiofrekvens
Illustrasjon: Arr behandling med radiofrekvens
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Arr behandling med radiofrekvens»

Hvordan kan radiofrekvensbehandling behandle arr?

Radiofrekvens (RF) behandling kan bedre utseende av arr på flere måter, mye i likhet med laserbehandling av arr.

Ikke ablativ RF behandling

Ikke ablativ RF behandling retter seg ikke mot det helt overfladiske hudlaget (epidermis), men virker i de midtre og de dypere hudlagene. Her medfører energien fra RF behandlingen en temperaturøkning og nedbryting av bindevevet som stimulerer kroppen til å starte en reparasjonsprosess og over de neste ukene og månedene øke produksjonen av egne bindevevsproteiner (kollagen og elastin). Effekten er økt elastisitet og styrke i bindevevet under huden og glattere, jevnere hud.

Ikke ablativ behandling er på mange måter mildere enn ablativ behandling, gir sjelden noen bivirkninger og gir generelt ingen nedetid.

Ablativ RF behandling

Ablativ behandling betyr at terapien påvirker og fjerner det ytterste laget av huden. Dette medfører at gamle hudceller forsvinner og kroppen kan danne en ny, frisk hudoverflate. På denne måten blir strukturen og overflaten i huden forbedret, dette har positiv effekt både på rynker og furer i huden, og på arr.

Den ablative behandlingen virker samtidig også på de dypere hudlagene og medfører økt produksjon av bindevevsproteiner som den ikke ablative behandlingen gjør (se over). Resultatet er derfor gjerne kraftigere og mer effektfullt. Ablativ RF behandling har også vist seg å ha effekt på aktiv akne (kvise).

Hva er radiofrekvensbehandling?

RF behandling benyttes innen kosmetisk medisin først og fremst til behandling av slapp hud (for hudoppstramming), rynker og furer i huden og til behandling av cellulitter. I senere tid har man benyttet RF behandling også for å redusere synligheten av arr i huden, pigmentflekker og for behandling av kviser.

Det finnes flere ulike RF behandlinger, de enkelte avsetter energi i dypere hudlag for å gi en hudoppstrammende effekt og fettfjerning. Enkelte RF behandlinger er også ablative, det vil si at de også behandler også det ytterste hudlaget (epidermis). Ablativ RF behandling har i likhet med ablativ laser en kraftigere effekt på arr og furer i huden. Fordelene med RF fremfor laser er at RF energien avsettes i vevet generelt, mens laserenergien av avhengig av spesifikke molekyler i vevet for å bli tatt opp. I tillegg gir RF behandling generelt mindre rødme i huden i etterkant.

Hva kan behandles med RF?

  • Hudoppstrammende effekt av slapp hud og overskuddshud
  • Rynker og furer i huden
  • Arr, spesielt hypertrofiske arr og keloid
  • Pigmentflekker i huden
  • Strekkmerker
  • Cellulitter
  • Figurforming og fettfjerning
  • Rosacea og spindelvevsårer

Bivirkninger og komplikasjoner

Prinsippet i RF terapien innebærer å tilføre vevet energi som omdannes til varme. Dette gir i prinsippet en risiko for overoppheting og brannskade, noe som ble observert i enkelte tilfeller i tidlige faser av denne teknologien. På denne tiden benyttet man mest såkalte monopolare RF apparater, hvor energien overføres via ett behandlingshode. I de senere årene benytter man først og fremst såkalte bipolare og multipolare apparater, hvor energien overføres via to eller flere behanldlingshoder. De nyere apparatene har også innebygde sensorer som overvåker temperaturen i vevet som behandles, for å unngå overoppheting. RF har derfor blitt en svært trygg metode innen kosmetisk behandling de senere årene. Faktisk gir RF gjerne færre bivirkninger og komplikasjoner enn andre metoder, slik som laser og kirurgi.

ANNONSE