ANNONSE

Hudpleie

Hudpleie er behandlinger som både bedrer hudens utseende og ungdommelighet, men som også ivaretar dens helse og funksjon.

Det er ikke slik at samme type hudpleie passer like godt for alle, hvilke behandlinger som er best for nettopp din hud må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Ulike typer hudpleie kan redusere aldringstegn og motvirke solskadet hud, tilføre huden fuktighet og næringsstoffer og fjerne forurensninger og urenheter. I tillegg til profesjonell hudpleie er det viktig at du tar vare på huden din i hverdagen.

Hudpleie
Illustrasjon: Hudpleie
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Hudpleie»

Hva er hudpleie?

Hudpleie er en rekke behandlinger og rutiner som er viktige for å fremheve hudens utseende og for å bevare dens helse og funksjon. Hudpleie kan innebære tilføring av viktige næringsstoffer, riktig beskyttelse mot sollys og regelmessig bruk av produkter som renser huden, tilfører og bevarer dens fuktighet og som motvirker aldringsforandringer.

Mange profesjonelle klinikker tilbyr hudpleie hos kosmetisk sykepleier og hos hudpleier. Ofte kan det være lurt å få tips, råd og behandling hos profesjonelle terapeuter, for å finne den beste behandlingen for nettopp deg! I tillegg er det viktig at du tar best mulig vare på huden din i hverdagen. Spesielt er det en stor fordel om du har sunne rutiner i forhold til soling, røyking, dusjing, kosthold og stresshåndtering.

Hvilke type hudpleie finner du på HelseSmart.no?

Under "Hudpleie" på HelseSmart.no finner du vanlige hudbehandlinger og spabehandlinger som ikke nødvendigvis krever invovlering av lege og / eller kosmetisk sykepleier. Behandlingene kan altså utføres av hudpleier eller hudterapeut.

For å finne erfaringer og priser på mer kraftige og potente hudbehandlingene som krever involvering av kosmetisk sykepleier eller lege, må du se her:

(Tjenester / behandlinger)

Hudpleie hjemme eller på profesjonell klinikk?

Du kan nå få kjøpt et utallig antall ulike hudprodukter som alle hevder å ha unike og ekstraordinære egenskaper. Noen av disse hudproduktene er relativt rimelige, mens andre er eksklusive og relativt dyre. Selv om det er en viss sammenheng mellom pris og kvalitet, er det faktisk det absolutt viktigste at du finner hudproduktene som passer akkurat huden din, fremfor å kjøpe de aller dyreste produktene.

Viktigheten av å finne produktene som er riktige for deg, gjør at de fleste kan dra stor nytte av å oppsøke profesjonell hjelp for å komme i gang med god hudpleie. De fleste profesjonelle klinikkene som tilbyr hudpleiebehandlinger og beautybehandlinger har ansatt hudpleier eller kosmetisk sykepleier. I noen tilfeller samarbeider også hudpleier og sykepleier med lege, spesielt dersom klinikken tilbyr mer avanserte behandlinger slik som laser, botox injeksjoner, fillere etc.

Hudpleier

Hudpleier har utdanning innen forebygging og behandling av kropp og hud. Hudpleieren tilbyr både kosmetisk og avslappende behandlinger av ansikt og kroppen, og undersøkelse og behandling dersom du har spesifikke plager slik som eksem eller kviser. Hudpleieren har også kjennskap til normal hud, og kan derfor anbefale deg å gå til lege dersom du har tilstander som krever videre utredning.

Kosmetisk sykepleier

Kosmetisk sykepleier er har grunnuttannelse som sykepleier, og er med andre ord autorisert helsepersonell. Kosmetisk sykepleier kan tilby mer intensive behandlinger som injeksjoner og sterkere kremer og medisiner, i tillegg til vanlig hudpleie.

Uansett utdanning er det viktig at du finner en klinikk og terapeut som har god erfaring og godt omdømme.

(Tjenester / behandlinger)

Dette bør du vite om hudpleie

Huden er ditt aller største organ og reflekterer din generelle helsetilstand. Det er derfor svært viktig at du tar godt vare på og steller med huden din, slik at den er frisk og fungerende, og for at den ser best mulig ut. Det kan være lurt å få profesjonelle råd om hvordan du kan ta best mulig vare på og få mest mulig ut av nettopp din hud. Slike tips og råd kan du gjerne få hos hudpleier, kosmetisk sykepleier og hudlege. Under finner du flere grunnleggende tips og råd som du bør vite om generell hudpleie!

Rengjøring av huden

Mange såper og rengjøringsmiddel har en kraftig uttørkende effekt på huden. Det er lurt å begrense bruken av disse såpene uansett hvor på på kroppen du bruker dem, men spesielt må du unngå å bruke uttørkende såpe når du vasker ansiktet.

Mange anbefaler at du vasker ansiktet to ganger daglig, en gang om morgenen og en gang før du skal legge deg. I så fall kan du benytte vanlig vaskevann, eventuelt i tillegg til såpe som er ment for ansiktet. Typisk er produkter som er desginet for ansiktsvask enten lotion eller skum. Selv om enkelte av disse såpene inneholder fuktighetsgivende stoffer som hindrer uttørring av ansiktshuden, anbefales det at du påfører fuktighetskrem etter rensing og vask. Dette gjelder selv om du har generelt fet hud fra tidligere. Hvilken krem du bør benyttes, må derimot tilpasses din hudtype.

Dersom du ikke ønsker å bruke spesialsåper for vask av ansiktet, anbefales det i alle fall at du benytter såper som inneholder ingredienser som glyserol og plantebaserte oljer.

Hudprodukter som motvirker aldring av huden

Ingen hudprodukter kan stoppe aldringsprosessen. Enkelte stoffer du kan finne i hudpleieprodukter kan derimot ha en viss anti-aldrende effekt.

Hudprodukter som inneholder retinoid motvirker tildels aldringstegn i huden ved å øke utskiftning av hudcellene og ved å øke produksjonen av hudens naturlige bindevevsprotein - kollagen.

Et annet stoff som finnes i enkelte hudprodukter, GABA (gamma-aminobutyric acid) virker å ha en avslappende effekt på nerver i huden som bidrar til muskelbetinget rynkedannelse. Effekten er derimot midlertidig.

Fuktighetsgivende hudpleie

Gjennom dagen utsettes huden din konstant for luft med varierende grad av fuktighet og forurensning, som over tid stjeler fuktighet fra huden og gjør at den kan bli tørr og sårbar. Hudpleieprodukter som reduserer hudens fuktighet klassifiseres som enten fuktgjørere (humectant) eller mykgjørende (emmolient). Fuktighetsgivende hudpleie hjelper huden både med å bevare sin naturlige fuktighet, og tilfører i tillegg fuktighet til allerede uttørret hud. En fuktig og sunn hud har gjerne mindre fremtredende rynker og fine linjer!

Eksfolierende behandlinger

Stoffer som skal tilføres huden gjennom hudpleie må klare å trenge gjennom hudens ytterste lag (epidermis), for å oppnå et mest mulig effektivt resultat. Dersom du bruker et eksfolierende produkt som fjerner deler av det ytterste hudlaget et par ganger i uken, kan du øke effekten av øvrige hudpleieprodukter. Eksfolierende behandling vil også i seg selv gjerne gjøre huden glattere og mindre uren og flekkete.

Dersom du ønsker en effektiv, men mild eksfolierende behandling, anbefales produkter som inneholder glykolsyre, melkesyre, salisylsyre eller eplesyre. Kraftigere og mer effektiv eksfolierende behandling kalles for kjemisk peeling, disse behandlingen utføres gjerne hos hudpleier, kosmetisk sykepleier eller lege, avhengig av behanldingens styrke.

Hudpleie med antioxidanter

Svært mange hudpleiebehandlinger og hudpleieprodukter inneholder såkalte antioksidanter. Antioksidanter finnes naturlig i kroppen hvor de hindrer cellene å bli skadet av farlige kjemiske produkter som kalles for frie radikaler. Mange hudpleieprodukter med antioksidanter hevder å redusere rynker og hjelpe mot solskadet hud, selv om det ikke er mye vitenskapelig dokumentasjon som støtter dette.

Dersom du ønsker å benytte hudpleie med antioksidanter, anbefales kremer som inneholder niacinamid. Niacinamid er en antioksidant, men har i tillegg en betennelsesdempende effekt. I tillegg anbefales produkter som inneholder coenzym Q10, som også er en antioksidant. Hudpleie med niacinamid og coenzym Q10 kan begge forbedre hudens utseende og redusere konsekvensene av solskade.

Beskytt deg mot solen

Faktisk så mye som 80 % av synlige aldringsforandringer i huden din skyldes at den utsettes for ultrafiolett lys (UV-lys), altså lys fra solen og fra solarium. Å hindre unødig soling er derfor det aller mest effektfulle du kan gjøre for å bevare hudens ungdommelighet. Nyttige råd for å få til dette er å:

  • benytte solkrem med solfaktor på minst 15-20
  • unngå solen når den er på det sterkeste (omkring kl 12 på dagen)
  • beskytt huden med klær om nødvendig
  • unngå bruk av solarium

Solen er normalt en av våre viktigste kilder til Vitamin D. Det er likevel ikke nødvendigvis slik at du må ligge i solen flere timer hver dag for å unngå mangel på D-vitamin. Mange matvarer som fet fisk (laks, makrell), ost og egg er rike på D-vitamin. I tillegg finnes det en rekke gode kosttilskudd som sørger for at du ikke utvikler vitamin-D mangel.

Unngå røyking

Røyking reduserer blodtilførselen til organene dine, inkludert huden. Redusert blodtilførsel er skadelig for cellene og gjør i tillegg huden blekere og mer livløs. I tillegg ødelegger røyken hudens naturlige elastisitet og styrke ved å bryte ned de viktige proteinene kollagen og elastin. Til sist vil gjentatte ansiktsbevegelser som utøves ved røyking, som å danne trutmunn og å myse med øynene, fremprovosere rynker og linjer i disse hudområdene.

Spis sunt

Et sunt kosthold er viktig for at huden skal få tilstrekkelig med næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Selv om det ikke finnes bevis for at et usunt og fettholdig kosthold med mye junk food øker risikoen for å utvikle kviser, antar man at en diett rik på fet fisk og planteoljer kan ha en gunstig effekt mot kviser og for å få en friskere og penere hud generelt.

Unngå stress

Ukontrollert og vedvarende stress kan ha skadelige effekter på mange organer og funksjoner i kroppen, og huden er intet unntak. Blant annet kan stressfulle episoder fremprovosere utbrudd av kviser og pigmentforandringer som vitiligo.

Basis om vanlige hudpleiemidler

De fleste hudpleiemidlene som du kan kjøpe og bruke hjemme, eller som tilbys på profesjonelle klinikker, finnes i en av følgende former:

  • Krem
  • Lotion
  • Salve
  • Olje
  • Talkum

Kremer

Kremer er relativt fete produkter som tilfører og bevarer hudens fuktighet. Ulike typer hudkremer kan benyttes på alle deler av kroppen. Det er også viktig at du finner kremer som har fethet tilpasset nettopp din hudtype.

Lotion

Lotion er mer tyntflytende enn kremer og har en tendens til å kunne penetrere dypere inn i huden. Lotion egner seg til å tilføre huden fuktighet, men har ikke samme beskyttende effekt som kremer.

Salve

Salver er tyktflytende produkter som hindrer at huden taper fuktighet, og som kan være vannavstøtende og beskytte huden mot fuktighet og forurensning utenfra.

Olje

Olje er svært tyntflytende hudprodukter som kan gjøre huden mykere og mer smidig. Et vanlig bruksområde for olje er å tilsette den i badevannet for å hindre uttørring i forbindelse med vask.

Talkum

Talkum kommer i pulverform og har en fuktighetsbindende effekt. Blant annet kan man benytte talkum mellom tærne for å unngå fuktighet og økt risiko for fotsopp.

ANNONSE