ANNONSE

Leverflekker

Leverflekker (solflekker) er brunaktige pigmentflekker som ofte oppstår på soleksponerte hudområder med økende alder. Tilstanden er ufarlig, men det er viktig å skille den fra føflekkreft, som i noen tilfeller kan ligne.

Leverflekkene kan behandles av kosmetisk hensyn, både ved hjelp av kremer du får hos legen, laserbehandling, kjemisk peeling og frysebehandling.

Leverflekker
Illustrasjon: Leverflekker
Sist oppdatert: 23. Des. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er leverflekker?

Leverflekker, også kalt aldersflekker, solflekker og solar lentigo, er ovale, velavgrensede områder i huden som utvikler økt innhold av pigment (hyperpigmentering). Hyperpigmentering gjør at leverflekkene blir brune på farge, i forhold til omgivende normal hud. Dette er en godartet tilstand som i utgangspunktet ikke krever noen form for behandling. Det finnes etter hvert derimot flere behandlingsmuligheter for denne type pigmentflekker, dersom man ønsker å fjerne leverflekkene av kosmetisk hensyn.

Les alt om pigmentflekker

Hva er årsaken til leverflekker?

Det er viktig å være klar over at såkalte leverflekker ikke skyldes leversykdom, faktisk har disse pigmentflekkene ingenting med leveren å gjøre overhodet.

Det er slik at pigmentcellene i huden stimuleres av lys (ultrafiolett lys) til å øke pigmentproduksjonen. Leverflekkene oppstår som følge av, dette er årsaken til at man også kaller dem for solflekker. Siden leverflekkene først oppstår etter soleksponering over lengre tid (mange år) er forekomsten av slike pigmentflekker er høyere jo eldre man blir, dette er også årsaken til at man også kaller tilstanden for aldersflekker. Forekomsten av leverflekker er faktisk nærmere 90 % hos personer over 60 år, mens bare en av fem har aldersflekker før 35 års alder.

Risikofaktorer for å utvikle leverflekker

I tillegg til alder er også graden av soleksponering en viktig risikofaktor for leverflekker. Personer som har tatt mye solarium over lang tid, eller som har yrker hvor de oppholder seg mye utendørs, er derfor mer utsatt enn andre.

I prinsippet kan alle personer utvikle leverflekker som følge av soleksponering, men enkelte er mer utsatte enn andre. Spesielt gjelder dette personer med lys hud, aller mest utsatt er man om man har rødt hår og lys hud, siden man da har mindre pigment i huden fra tidligere.

Hvilke symptomer er vanlig ved leverflekker?

Leverflekker gir ingen symptomer eller plager ut over den endrede fargen i hudområdene hvor de oppstår. Typisk utseende er flekker i huden som er:

  • lysebrune til mørkebrune i farge (men hver flekk er ensartet, det vil si enten jevnt lys brun eller jevnt mørk brun)
  • har størrelse fra et par millimeter inntil over 1 cm
  • flate (de er ikke eleverte over hudoverflaten)

Typisk oppstår disse pigmentflekkene på soleksponerte områder i huden, slik som i ansiktet og halsen, skuldre og hender og øvre del av ryggen.

Solflekker er ufarlige og må i utgangspunktet ikke behandles. Dersom du er usikker på hvilken type pigmentforandring du har i huden, eller dersom du har mistanke om at du kan ha utviklet hudkreft, bør du oppsøke lege. Spesielt gjelder dersom dette pigmentflekken

  • er svært mørk
  • vokser raskt
  • har uskarp avgrensning mot normal hud
  • har varierende pigmentering
  • klør, er ubehagelig eller blør
(Litteratur)

Hvordan stilles diagnosen

Dersom du er usikker på om du kan ha utviklet en leverflekk eller om pigmentforandringen kan være noe annet, bør du oppsøke lege får å avklare diagnosen.

Legen vil i de fleste tilfeller kunne stille en sikker diagnose bare ved å se på huden din. I enkelte tilfeller vil legen derimot ønske å ta vevsprøve, først og fremst for å utelukke alvorlige tilstader slik som føflekkreft.

Finn konsultasjon hos hudlege eller allmennlege

Behandling av leverflekker

Leverflekker er godartede pigmentflekker i huden som i utgangspunktet ikke trenger noen behandling. Enkelte kan derimot oppleve pigmentflekkene som kosmetisk skjemmende, i så fall finnes det nå flere ulike behandlingsalternativer som kan gi en avblekende effekt og fjerne pigmentflekkene.

Ansamlingen av pigmenter i huden oppstår i den nederste delen av det ytterste hudlaget (epidermis). Behandlingen som benyttes må derfor trenge ned til denne delen av huden for å ha effekt. Blant de mest populære behandlingene er

Hvordan kan du forebygge mot å utvikle pigmentflekker?

Du kan i stor grad forebygge mot å utvikle pigmentflekker ved å beskytte huden mot unødig soleksponering. Gode tiltak kan være å

  • Unngå solen når den er på sitt sterkeste
  • Benytt solkrem med høy solfaktor
  • Beskytt eventuelt huden med klær
ANNONSE