ANNONSE

Liktorn

Liktorn er små, runde områder i huden med et hardt torneaktig sentrum som kan gi smerter og ubehag. Typisk oppstår liktorn under foten og mellom og oppå tærne.

Den viktigste behandlingen av liktorn og hard hud (callus) er å fjerne utløsende årsak, som vanligvis er økt trykk og friksjon mot huden. I noen tilfeller kan det være lurt å oppsøke fotterapeut eller lege for behandling.

Sist oppdatert: 11. Jan. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er liktorn og hard hud (callus)?

Hard hud (også kalt callus) og liktorn er områder med tykk, forhornet hud som utvikles når huden vår utsettes for vedvarende trykk eller friksjon.

Liktorn

Liktorn er små rundformige og ofte velavgrensede områder i huden som gjerne oppstår i områder med økt friksjon. Disse forhornede hudområdene utvikles ofte under tærne og under fotsålen, men kan i motsetning til callus også utvikle seg på toppen av- og mellom tærne.

Typisk har liktorn en hard og fortykket kjerne som kan føles som en torn som trykket seg inn i huden og gir ubehag. Dersom du opplever smerter kan du forsøke egenbehandling, eventuelt få hjelp av fotterapeput eller lege.

Callus

Callus er mye større områder med hard, ufølsom hud som er hvit til gulaktig på utseende. Denne harde huden oppstår oftest på områder med økt trykk og friksjon, typisk under tåballene og på hælen, men kan også oppstå på andre hudområder som utsettes for økt slitasje, slik som på hendene.

Callus gir vanligvis ingen plager, spesielt ikke dersom du ikke har andre sykdommer som nedsatt sirkulasjon til bena eller diabetes. Dersom det oppstår sprekkdannelser i den harde huden, øker derimot risikoen for infeksjon. I så fall bør du kontakte fotterapeut eller lege.

Sjekk erfaringer og priser hos fotterapeut

Hvorfor oppstår liktorn?

Både liktorn og hard hud oppstår som følge av gjentatte episoder med økt trykk og friksjon mot huden. Under finner du en oversikt over de viktigste årsakene:

  • Den vanligste årsaken er feil bruk av skotøy. Dersom skoene er enten for trange eller for store, kan dette øke press og eller friksjon mot huden som igjen stimulerer kroppen til utvikling av tykkere og hardere hud. Det samme gjelder skotøy som er for smale og trykker sammen tærne, og høyhælte sko som øker presset mot forfoten og tærne.
  • Manglende bruk av sokker kan øke risikoen for utvikling av hard hud. Dersom du dropper sokkene øker risikoen for at det oppstår friksjon mellom foten og skotøyet.
  • Fotlidelser som hammertå og hallux valgus gjør det vanskeligere å finne skotøy som er optimalt tilpasset. Dermed oppstår det lettere friksjon og trykk mot foten som igjen øker risikoen for utvikling av liktorn. Det samme gjelder andre fotlidelser som platfot og benspore.
  • Høy aktivitet med mye bruk av beina, slik som hos idrettsutøvere, øker belastningen på huden på føttene. Kroppens reaksjon og forsvar er utvikling av hardere hud. Det samme gjelder personer som jobber mye med hendene, og som ikke benytter handsker for å redusere friksjonen.
  • Fotvorter øker risikoen for utvikling av liktorn. Typisk kan man se at det oppstår hard hud og etter hvert liktorn i området hvor vorten ble fjernet.

Hvilke symptomer oppstår ved liktorn og ved callus?

Både liktorn og callus er områder i huden med hardere hud. Likevel skiller de seg fra hverandre både med hensyn til utseende og symptomer og plager.

Symptomer ved liktorn

Liktorn er lett gjenkjennelige som runde, små, velavgrensende og harde partier i huden. Typisk oppstår de under føttene og på oppsiden eller mellom tærne. De kan være tørre eller voksaktig, og er vanligvis gjennomsiktige. Typisk for liktorn er at de en hard kjærne i midten, selve "tornen".

Liktorn kan være smertefri, men det er ikke uvanlig at de gir en stikkende eller brennende følelse lokalt i huden. Spesielt gjelder dette når området utsettes for trykk og belastning.

Symptomer ved callus

Typisk er områder i huden med callus en del større enn liktorn. Det harde hudpartiet har vanligvis hvitaktig eller gulaktig farge og er noe dårlig avgrenset fra omgivende hud. Oftest ses callus under fotsålen og under hælen, men tilstanden kan oppstå alle steder hvor huden utsettes for belastning eller friksjon.

Tilstanden gir sjelden symptomer, men kan i noen tilfeller gi ubehag eller stikkende følelse. I tillegg kan det oppstå sprekkdannelse og sårdannelser i den harde huden.

Når bør du oppsøke lege eller fotterapeut?

Hverken liktorn eller callus er i utgangspunktet farlige tilstander som krever umiddelbar behandling. Liktorn kan ofte gi ubehag og bør i så fall behandles, mens callus sjelden gir store plager.

Likevel kan det være lurt å oppsøke fotterapeut, eventuelt lege, dersom du har utviklet callus eller liktorn. Dette gjelder spesielt dersom du:

  • har andre sykdommer som hjerte og karsykdom, dårlig sirkulasjon til beina eller diabetes
  • ikke klarer å bli kvitt tilstanden selv
  • har betydelige plager
  • har mistanke om at det har oppstått infeksjon i foten
(Litteratur)

Hvordan stilles diagnosen?

Fotterapeut eller lege vil gjerne kunne stille diagnosen bare ved å undersøke foten og huden din. Dersom man har mistanke om underliggende sykdommer, for eksempel avvik i fotskjelettet, kan det være lurt å ta røntgen av foten.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av liktorn og callus

Den viktigste behandlingen av både liktorn og callus er å finne og eliminere årsaken til at tilstanden oppstod i utgangspunktet. Dersom man ikke klarer det, vil trolig det harde hudpartiet komme tilbake selv om man fjerner det med andre behandlingsformer.

Behandlinger av liktorn og kallus inkluderer:

  • forebygging og egenbehandling
  • behandlinger hos fotterapeut og lege
  • kirurgi

Forebygging og egenbehandling

Den kanskje viktigste behandlingen mot liktorn og hard hud er å forebygge. Siden disse tilstandene nærmest utelukkende oppstår på hudområder som utsettes for mye trykk og friksjon over lengre tid, kan du unngå at de oppstår dersom du forebygger korrekt.

Bruk riktig skotøy

  • Pass på å ha sko som er hverken for store eller for små.
  • Du skal ha god plass til å bevege tærne inne i skoen, hvis ikke du klarer det er skoen for trang.
  • Unngå bruk av høyhælte sko siden disse øker belastningen på tær og forfot
  • Det kan være lurt å kjøpe skotøy på ettermiddagen, siden skostørrelsen kan øke ut over dagen når bena blir litt mer hovne.

Fuktighetskrem og fjerning av hard hud

Ved regelmessig bruk av hudkremer beregnet på føttene tilfører du huden fuktighet og motvirker dannelsen av tørr og hard hud. I tillegg forebygger du mot komplikasjoner av hard hud, slik som sprekkdannelse og infeksjon.

Fjerning av overflødig død hud og begynnende callusdannelse på et tidlig stadium gjør at du kan unngå at tilstanden utvikler seg videre. Du kan bruke en fotfil eller pimpstein til å file bort den harde huden, men det er viktig å være forsiktig slik at du ikke fjerner for mye og kommer inn på frisk og levende hud. Du bør ikke bruke kniv eller skalpell på egenhånd.

Mykgjøring og bløtgjøring av huden før du fjerner callsudannelse gjør jobben lettere. Plaster med salisylsyre vil i likhet med fotbad ha en bløtgjørende effekt som gjør det lettere å fjerne den harde huden.

Kompresser og silikonputer

Dersom du oppdager at det holder på å utvikle seg en liktorn eller callus, kan du motvirke dette i tidlig fase ved å legge på beskyttende bandasje som reduserer friksjonen mot huden. Det kan også være lurt å få råd av fotterapeut til bruk av silikonputer eller gele som avlaster huden i det utsatte området.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av liktorn hos fotterapeut

Fotterapeuter er offentlig godkjendt helsepersonell med spesialkompetanse innen forebygging og behandling av lidelser i føtter og nelger.

Terapeuten vil kunne stille diagnosen og hjelpe deg med å avklare hva som er årsaken til liktornen eller callusdannelsen. Sammen vil dere kunne utarbeide en behandlingsplan for å fjerne den harde huden, og for å unngå at den kommer tilbake.

Fotterapeuten vil kunne file og skjære ned den harde huden og danne støttende behandling omkring som reduserer trykket og friksjonen. I tillegg vil du få gode råd om bruk av skotøy og hvordan du kan opprettholde best mulig fothygiene.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling hos lege

Legen vil kunne utføre mye den samme behandlingen som fotterapeuten. I tillegg kan legen henvise deg videre til spesialist (ortoped), til røntgen av foten eller til fysioterapi, dersom dette er nødvendig.

Spesielt bør du oppsøke lege dersom du har mistanke om at det kan ha oppstått komplikasjoner, slik som utvikling av infeksjon og bylldannelse. Typiske symptomer på infeksjon er:

  • økende smerter
  • varme
  • hevelse
  • pussdannelse
(Tjenester / behandlinger)

Behandling av liktorn og callus med operasjon

Oftest vil liktorn og andre former for hard hud forsvinne dersom man finner og fjerner den utløsende årsaken. I sjeldne tilfeller kan det derimot være nødvendig med operasjon, dette gjelder spesielt dersom man ikke kan behandle den utløsende årsaken på annet vis. Operasjon kan være nødvendig blant annet dersom du har fotlidelser som hammertå og hallux valgus som bidrar til økt trykk mot huden.

ANNONSE