ANNONSE

Frysebehandling mot pigmentflekker

Frysebehandling av pigmentflekker gir en kontrollert frostskade som ødelegger de pigmentproduserende cellene i huden og fjerner pigmentflekken.

Frysebehandling mot pigmentflekker
Illustrasjon: Frysebehandling mot pigmentflekker
Sist oppdatert: 27. Jun. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Frysebehandling mot pigmentflekker»

Hva er frysebehandling (kryoterapi) av pigmentflekker

Frysebehandling (kryoterapi) er en terapi som benyttes til å redusere eller fjerne forandringer i huden slik som pigmentflekker, vorter og enkelte typer hudkreft.

Hvordan foregår behandlingen

Under behandlingen sprayer legen flytende nitrogen mot huden. Flytende nitrogen er svært kaldt og gir en slags kontrollert og ønsket frostskade lokalt i huden. Frostskaden gjør at pigmentcellene (melanocyttene) dør, noe som gjør at pigmentflekken forsvinner eller går tilbake.

Etter behandlingen

Etter behandlingen er det vanlig at det oppstår en liten skorpe i huden, denne skorpen faller gjerne av etter noen dager.

Det er lurt å vaske såret med såpe og vann inntil det er grodd. Dersom det utvikler seg en liten blemme i huden kan du stikke hull på denne med en ren, tynn nål. Det er en fordel å dekke såret med plaster.

Bivirkninger ved frysebehandling av pigmentflekker

Siden det er oppstått en liten frostskade i huden er det ikke uvanlig at du kan oppleve lett ubehag lokalt de første par dagene. Det er sjelden at det oppstår arr i huden etter frysebehandling, men dersom frostskaden strekker seg dypere kan det i noen tilfelle utvikle seg arrdannelse etter behandlingen.

En annen potensiell bivirking etter frysebehandling er at hudområdet som behandles kan bli noe lysere enn omgivende hud, dette kalles for hypopigmentering. Denne bivirkningen kan forekomme også ved andre behandlingsmetoder slik som laser og RF.

Andre behandlinger mot pigmentflekker

Frysebehandling er en effektiv behandling mot uønskede pigmentflekker. Andre behandlinger som kan være nyttig dersom du ønsker å fjerne eller redusere synligheten av pigmentflekker er:

ANNONSE