ANNONSE

Pedikyr

Pedikyr er en kosmetisk skjønnhetsbehandling av føtter og tånegler. Behandlingen kan utføres hjemme, men er mest vanlig å få gjort på profesjonelle salonger.

Vanligvis inngår elementer som fotbad, massasje av føtter og legger, tilføring av fuktighetsgivende kremer, stell og preparering av negler og neglebånd og påføring av neglelakk.

Pedikyr
Illustrasjon: Pedikyr
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Pedikyr»

Hva er pedikyr?

Pedikyr er en kosmetisk skjønnhetsbehandling av føtter og negler. Ordet pedikyr kommer fra latin, hvor pedis betyr fot og cura betyr pleie eller behandling, pedikyr blir altså direkte oversatt fotpleie.

Dette er en behandling som har vært utført i mange tusen år, men som har økt i popularitet og omfang spesielt de siste 10-20 årene. Du kan gjennomføre pedikyr hjemme, men de fleste foretrekker å benytte profesjonelle salonger eller klinikker. Her får du behandling av terapeuter som driver med dette til daglig, i tillegg gis du muligheten til å slappe av og du får en ekstra følelse av luksus i hverdagen.

Hvilke elementer som inngår i pedikyr kan variere fra salong til salong, og avhengig av hvilken type pedikyr du velger. Vanligvis vil flere av følgende elementer inngå:

 • Et varmt fotbad
 • Fotskrubb og sliping av tørr hud
 • Smøring av føtter med fuktighetsgivende kremer og oljer. Eventuelt behandling med parafinvoks.
 • Fotmassasje og leggmassasje
 • Behandling og preparering av neglebåndene
 • Rensing og filing av negler
 • Lakkering av negler, eventuelt med spesielle negledesign
 • Påføring av falske nelger som gelenegler og akrylnegler

Oftest vil pedikyr på profesjonelle salonger inkludere både behandling av tånegler og føtter, men enkelte utvalgte behandlinger kan foksuere enten kun på negler eller kun på føtter.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår en vanlig pedikyr?

Dersom du velger pedikyr på en profesjonell klinikk vil du i de aller fleste tilfeller oppleve å kunne slappe av og få følelse av å bli skjemt bort. Hvilke elementer som inngår og rekkefølge i behandlingen kan vare noe, men generelt vil mange av de samme behandlingene utføres.

Mottakelse

De fleste profesjonelle klinikkene som tilbyr pedikyr er svært opptatt av at du skal ha en god opplevelse hos dem, slik at du skal ønske å komme tilbake. Det er derfor vanlig at du mottas av hyggelige og blide personale, ofte tilbys du også vann, kaffe eller litt snacks når du kommer inn. Før behandlingen starter er det vanlig at du kan velge blant ulike farger og typer negledekorasjon. Det er lurt om du tar deg god tid, slik at du finner negledesignet som du virkelig ønsker!

Fotbad

Etter at du har plukket ut neglefargen du ønsker blir du fulgt til en avslappende stol hvor behandlingen kan starte. Enkelte klinikker har stoler med innebygget massasjefunksjon til ryggen. Nå er det tid for et deilig og avslappende fotbad! Hensikten med fotbadet er at du skal kunne slappe av og la stresset fra hverdagen slippe taket. I tillegg gjør "fot-jacuzzien" at negler, neglebånd og huden på føttene bløtgjøres, noe som vil være en fordel når terapeuten snart skal starte preparering og behandling av disse.

Fotskrubb og fjerning av død hud på føttene

Terapeuten vil nå fjerne overskudd av død hud under føttene. I tillegg behandles og fjernes hard hud eller såkalt callus.

Callus dannes som følge av vedvarende trykk og friksjon og har spesielt en tendens til å oppstå under tåballene og under helen. Ubehandlet kan callusdannelse medføre smerter og ubehag. Den harde huden kan derimot fjernes ved sliping med såkalt pimpstein. Det er viktig at huden er tilstrekkelig bløtgjort før behandlingen, og at pimpsteinen brukes korrekt. Personer med diabetes bør ikke utføre behandlingen, siden de har økt risiko for utvikling av infeksjon.

Preparering av neglebånd

Mange klinikker tilbyr preparering av neglebåndene. Overskuddshud og vev kan fjernes, eventuelt kan neglebåndene dyttes bakover ved hjelp av trepinner som orangepinne. Det er derimot viktig at man ikke fjerner for mye av neglebåndene, i så fall kan det oppstå irritasjon og ubehag i neglesengen. Hensikten med prepareringen er blant annet å gjøre neglen lengre.

Vanligvis smøres også neglebåndene med næringsrike oljer og kremer.

Filing og forming av neglene

Terapeuten vil nå fjerne gammel neglelakk og smuss fra neglene dine og klippe dem til ønsket lengde. Når de er ferdig rengjort og klippet, er det tid for filing og forming. Ofte gjøres dette med såkalt embry board, eventuelt med en neglefil i annet materiale. Du kan selv bestemme om du ønsker en rundaktig eller mer firkantet negleform. Det er derimot viktig å passe på at neglene ikke klippes for kort eller gis for runde former, da dette kan øke risikoen for å utvikle inngrodd tånegl.

Fotmassasje og smøring med fuktighetsgivende kremer

En av de beste og mest avslappende og elementene ved pedikyr er når det er tid for fotmassasje. Terapeuten vil smøre inn føttene og leggene dine med fuktighetsgivende kremer og oljer. Samtidig gis en deilig fotmassasje som gjør at muskulatur og sener i føttene og leggene avspennes og mykgjøres av. Samtidig stimuleres sirkulasjonen i bena.

Lakkering av negler

Dersom du ønsker lakkering av nelger er dette gjerne siste steget i pedikyr. Du har gjerne allerede valgt ut negledesign og neglefarge før behandlingen startet. Vanligvis påføres det tre lag med neglelakk, et basis strøk, et midtre strøk og ett topp strøk. Litt avhengig av hvilke neglelakk som benyttes, må lakken tørkes et par minutter mellom hvert strøk. Det er vanlig at terapeuten legger svampstykker mellom tærne for å unngå at neglelakken farger av på de inntilliggende tærne.

Etter pedikyr

Dersom du har fått påført neglelakk som en del av pedikyr, er det vanlig at du venter ca. 10-15 minutter på salongen, for at lakken skal få tørket inn best mulig. Full styrke i neglelakken oppnås derimot i de fleste tilfeller derimot etter ca. 8-10 timer, altså mye senere.

Dersom du tar pedikyr om sommeren anbefales derfor at du reiser hjem i sandaler, for å unngå skade på neglelakken på vei hjem. Dersom du tar pedikyr om vinteren er det viktig at du ikke har på deg trange sko, og i alle fall ikke høyhælte sko, siden disse vil øke risikoen for at det flotte og skinnende resultatet ødelegges allerede første dagen.

Enkelte typer nelgelakk tørker umiddelbart

Enkelte typer neglelakk, slik som blant annet Shellac, tørkes derimot mye raskere. Shellac er en hybrid mellom vanlig neglelakk og gelenegler, og tørkes i løpet av 1-2 minutter ved hjelp av UV-lys. Etter UV-bestrålningen er lakken faktisk helt tørket og klar til bruk.

(Tjenester / behandlinger)

Viktige ting du bør vite dersom du vurderer pedikyr

Pedikyr er en avslappende og deilig behandling som fjerner overflødig og død hud på føttene og som trimmer og lakkerer nelgene dine. Dersom du vurderer en slik behandling er det enkelte ting du gjerne bør vite i forkant, for å sikre at opplevelsen og resultatet blir best mulig!

 • Du bør ikke barbere leggene de siste par dagene før pedikyr. Små kutt eller åpne sår på leggene inviterer mikroorgnismer som bakterier inn og øker risikoen for infeksjon.
 • Unngå bruk av knivblader for fjerning av død hud og callus. Knivbladene kan kutte for dypt og øker risikoen for infeksjon.
 • De fleste profesjonelle klinikker har dyktige terapeuter og gode rutiner på hygiene. Likevel anbefales det at du benytter en klinikk med god erfaring og godt omdømme.
 • Dersom du har diabetes bør du være varsom med å motta pedikyr, siden du er spesielt utsatt for infeksjon i føttene.
 • Det kan være lurt å ta med sandaler eller slippers som du kan bruke når du skal reise hjem. Slik unngår du skade på neglelakken.
 • Pedikyr er etterhvert blitt en svært populær behandling også for menn, selv om menn i mindre grad snakker om det.
ANNONSE