ANNONSE

Inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl er en tilstand hvor neglen vokser gjennom huden på hjørnet eller siden av neglen.

Dette medfører betennelse, hevelse og smerter omkring neglen. Tilstanden oppstår hyppigst på stortåen.

Inngrodd tånegl
Illustrasjon: Inngrodd tånegl
Sist oppdatert: 14. Jan. 2018
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Hva er inngrodd tånegl?

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand hvor en eller flere negler vokser gjennom huden omkring neglen. Tilstanden oppstår vanligvis på siden eller hjørnet av neglen. Inngrodd tånegl kan ramme alle tærne, men er aller vanligst på stortåen.

Når neglen vokser inn i huden og vevet omkring oppstår det betennelse, hevelse og sårdannelse. Huden omkring neglen blir derfor hoven, rød og smertefull. Dersom sårdannelsen vedvarer, kan det også oppstå infeksjon med bakterier. Dersom plagene øker på, det kommer puss fra såret og tåen begynner å lukte, bør du mistenke infeksjon.

I mange tilfeller kan inngrodd tånegl behandles på egenhånd hjemme. Du bør derimot kontakte lege dersom egenbehandling ikke fører frem innen et par dager, dersom du har mistanke om at det har utviklet seg infeksjon, eller dersom du har diabetes eller nedsatt sirkulasjon i foten.

(Litteratur)

Årsaker til inngrodd tånegl

Inngrodd tånegl er en svært vanlig tilstand som kan skyldes en rekke årsaker alene eller i kombinasjon:

  • Feil klipping av tåneglen. Dersom du klipper neglene i bueform i stede for i en rett linje, øker risikoen for at siden eller hjørnet på tåneglen vokser seg gjennom huden. Feil neglestell er trolig den aller vanligste årsaken til inngrodd tånegl.
  • Svette idrettsføtter. Svette føtter som utsettes for belastning i forbindelse med idrett øker risikoen.Tilstanden rammer derfor aller hyppigst gutter i puberteten.
  • Dårlig fothygiene. Personer med dårlig fothygiene og som har andre tilstander som fotsopp eller neglesopp er ekstra utsatt.
  • Hovne føtter. Spesielt hos eldre kan tilstanden oppstå som følge av ødem i beina.
  • Feil skotøy. Bruk av trangt skotøy og sko med høye hæler øker risikoen.
  • Skader mot neglen. Dersom tærne utsettes for gjentatte støtskader, slik som ved fotball, kickboxing og ballett, er man ekstra utsatt.
  • Tykke nelger. Personer som har tykke nelger har større risiko for inngrodd tånegl. Tykke negler ses spesielt hos eldre.

Symptomer på inngrodd tånegl

Vanligvis oppstår tilstanden i hjørnet av neglen eller på en av sidene av nelgen. Aller hyppigst er det storetåen som rammes, men tilstanden kan også oppstå på de øvrige tærne.

I tidlig stadium av inngrodd tånegl er neglen bare så vidt vokst inn i huden på tåen og symptomene er vanligvis sparsomme. Vanlige symptomer i startfasen av inngrodd tånegl er:

  • Huden omkring den inngrodde tåneglen blir hoven, rød og varm.
  • Tåen kan begynne å bli smertefull, spesielt dersom du trykker på den.
  • Etter hvert kan den betente huden begynne å væske.

Det er ikke uvanlig at man utvikler infeksjon i huden omkring en inngrodd tånegl. Ved infeksjon er det viktig at du kontakter lege straks, slik at du kan få behandling med antibiotika.

Symptomer som kan tyde på infeksjon er:

  • Økende rødme, hevelse og smerter i tåen
  • Småblødninger fra huden
  • Illeluktende odor
  • Pussvæske
  • Utvikling av dødkjøtt (villkjøtt)

Når bør du søke lege eller fotterapeut?

Inngrodd tånegl er i utgangspunktet ikke en farlig tilstand, men kan likevel være plagsom dersom den ikke kureres. I første omgang kan det være lurt å forsøke egenbehandling (se under). Dersom du ikke blir kvitt plagene ved egenbehandling, kan det derimot være lurt å oppsøke lege eller fotterapeut for videre behandling.

Dersom du har dårlig sirkulasjon i beina eller dersom du har diabetes, bør du derimot søke legehjelp raskere enn ellers. Dette skyldes at personer med nedsatt sirkulasjon i beina og personer med diabetes har større risiko for å utvikle alvorlige komplikasjoner som følge av inngrodd tånegl og andre sårdannelser i beina.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling av inngrodd tånegl

Om du får inngrodd tånegl er det gode muligheter for at du kan bli kvitt plagene med egenbehandling. Dersom du har forsøkt egenbehandling, men denne ikke fører frem innen noen dager til 1 uke, bør du kontakte lege eller fotterapeut for tilleggsbehandling. Personer med diabetes, nedsatt sirkulasjon i føttene eller tegn til infeksjon i tåen, bør derimot kontakte lege straks uten å forsøke egenbehandling.

De viktigste behandlingene ved inngrodd tånegl er:

  • Vask føttene daglig
  • Praktiser god fothygiene
  • Bruk romslig skotøy
  • Ikke forsøk å operere på neglen hjemme
  • Smertestillende medisiner
  • Bøylebehandling
  • Pensling av dødkjøtt
  • Antibiotika
  • Operasjon

Vask føttene i grønnsåpe

Vask gjerne foten 2-3 ganger daglig i 10-20 minutter i et mildt grønnsåpebad. Badet bidrar til å rense den irriterte huden og reduserer risikoen for utvikling av infeksjon.

Pass på fothygienen

God fothygiene er en viktig forebyggende behandling, men bør også praktiseres dersom du allerede har utviklet inngrodd tånegl. Skift sokker daglig og unngå at føttene er svette eller fuktige over tid.

Bruk romslig skotøy

Trange eller høyhælede sko øker trykket på neglen og kan forverre tilstanden. Bruk heller romslige sko hvor det er god plass til tærne.

Ikke klipp neglen hjemme

"Hjemmeoperasjon" av nelgen kan risikere å forverre tilstanden. Ta heller kontakt med fotterapeut eller lege dersom du ønsker å klippe til neglen.

Smertestillende medisiner

Smertestillende medisiner som paracetamol og NSAIDs (ibux, voltarol) kan redusere smertene inntil betennelsen går tilbake.

Bøylebehandling

Bøyler i plastikk eller metall som legges på oversiden av neglen kan bidra til å løfte neglekantene ut av huden og slik kurere tilstanden. Behandlingen får du gjerne hos fotterapeut eller lege.

Pensling av villkjøtt

Dersom det er mye dødkjøtt eller villkjøtt omkring den inngrodde tåneglen, vil legen gjerne pensle villkjøttet med lapis.

Antibiotika

Dersom det oppstår infeksjon i den betente huden omkring neglen, er det nødvendig med antibiotika i tillegg til øvrige behandlinger. Antibiotikaen gis som lokalbehandling med salve eller i tablettform og fås på resept hos lege.

Operasjon

Dersom annen behandling ikke fører frem, vil operasjon hvor lege eller kirurg fjerner hele eller deler av neglen ofte være den beste metoden. De aller fleste blir kvitt plagene etter operasjon. Behandlingen gjøres i lokalbedøvelse og du kan vanligvis gjenoppta full aktivitet etter et par dager.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner

Inngrodd tånegl er en vanlig tilstand som kureres relativt raskt i de fleste tilfeller. En sjelden gang, spesielt hos utsatte personer, kan derimot tilstanden medføre komplikasjoner.

De vanligste komplikasjonene til inngrodd tånegl er:

  • Infeksjon i benet. Infeksjon i benet (osteomyelitt) kan oppstå dersom infeksjonen sprer seg fra huden og inn i benet. Risikoen for osteomyelitt er størst hos personer med diabetes eller som har nedsatt sirkulasjon i bena av andre årsaker. Tidlig behandling er viktig for å unngå denne tilstanden.
  • Tilbakevendende inngrodd tånegl. Hos enkelte kan negleformen eller andre årsaker gjøre at tilstanden kommer tilbake gjentatte ganger. I så fall kan det være nødvendig med utvidet operasjon hos kirurg (ortoped).

Hvordan forebygge utvikling av inngrodd tånegl?

Utvikling av inngrodd tånegl kan i mange tilfeller forhindres gjennom god forebygging. Under finner du de viktigste forebyggende tiltakene som du bør gjennomføre:

  • Ikke klipp neglen i en skarp bue. Feil neglestell hvor du klipper neglen for mye i hjørnene slik at den får bueform, er trolig den aller vanligste årsaken til utvikling av inngrodd tånegl. Du bør klippe neglen i en mer rett linje slik at den får firkantet form for å unngå at den vokser inn i huden.
  • Husk god fothygiene. Fothygienen reduserer forekomsten av bakterier som gule stafylokokker og gir lavere risiko for at det skal oppstå infeksjon omkring neglen.
  • Bruk bommullsokker eller ullsokker, unngå sokker av kunstfiber.
  • Unngå bruk av trangt skotøy som kan gi økt press mot neglen og foten.
  • Dersom du er i tvil om hvordan du best kan praktisere god forhygiene og godt neglestell, kan du kontakte fotterapeut for veiledning og gode råd.
ANNONSE