ANNONSE

Microneedling

Microneedling er behandling som danner tusenvis av små hull i det ytterste hudlaget for å stimulere huden til å øke produksjonen av bindevevsproteinet kollagen.

Øket kollagenproduksjon revitaliserer huden, reduserer rynker og porer og kan gjøre arr og strekkmerker mindre fremtredende.

Microneedling
Illustrasjon: Microneedling
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Microneedling»

Hva er microneedling?

Microneedling er en kosmetisk behandling hvor terapeuten (kosmetisk sykepleier eller hudterapeut) lager ørsmå hull i huden din ved hjelp av tynne nåler. Metoden har vært kjent siden 90 årene, men har tiltatt betydelig i popularitet og omfang de siste årene som følge av økt fokus på kosmetikk og ungdommelighet, men også som følge av økt kompetanse og kjennskap til selve behandlingen.

De små hullene som dannes i det ytterste hudlaget stimulerer huden til å reparere seg selv, og øker dermed produksjonen av de viktige bindevevsproteinene kollagen og elastin. Disse proteinene gir huden styrke, elastisitet og hold. Nedbryting av kollagen og elastin er en viktig årsak til rynkedannelse og linjer i huden i forbindelse med aldring. Microneedling kan bidra til å reversere denne prosessen ved å øke hudens produksjon av de viktige bindevevsproteinene.

Ved å stimulere huden til å reparere seg selv kan microneedling benyttes til å øke hudens ungdommelighet, redusere rynker, linjer og porer og redusere arrdannelser i huden (spesielt kvisearr).

Tidligere ble microneedling først og fremst utført med et instrument som kalles dermaroller. Nålene på en dermaroller sitter på et hjul som rulles frem og tilbake over huden. De siste årene har derimot Dermapen i stor grad begynt å ta over for dermaroller. I en dermapen beveges nålene inn og ut av en medisinsk penn mange ganger per sekund. Behandling med dermapen gir enkelte fordeler fremfor dermaroll, blant annet kan man oppnå et mer presist og nøyaktig resultat.

(Tjenester / behandlinger)

Hva kan behandles med microneedling?

Microneedling er en kosmetisk behandling som benyttes til å forbedre hudens utseende og reversere aldringstegn som rynker og porer. Blant de vanligste årsakene (indikasjonene) til behandling med microblading er:

  • Rynker og linjer i huden
  • Porer og ujevn hudstruktur
  • Aldersforandringer og solskadet hud
  • Strekkmerker
  • Arr, spesielt arr etter kviser
  • Bedre effekten av hudpleie og hudkremer
  • Pigmentflekker
  • Tilføre huden ekstra glød og utstråling

Behandling med dermapen og dermaroller kan gjøres alene, men kombineres også ofte med andre kosmetiske behandlinger. Siden microneedling danner mange små huller i huden, vil andre hudprodukter kunne oppnå større effekt etter en slik behandling enn de ville ellers. Blant annet kan effekten på pigmentflekker med mild kjemisk peeling bli større like etter microneedling.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår microneedling?

Enkelte former for microneedling kan gjøres hjemme, men de fleste anbefaler at metoden utføres på profesjonelle klinikker som har topp moderne utstyr og som ikke minst har erfaring og kompetanse innen behandlingen.

Før oppstart av microneedling er det viktig at du har en konsultasjon med hudterapeuten eller sykepleieren som skal utføre behandlingen. Dere kan da sammen komme frem til hvilke behandling(er) som er best egnet til å oppnå de resultatene du ønsker deg. I tillegg kan terapeuten forklare hvilke forventningenr du kan ha dersom du velger microneedling, og hvordan selve behandlingen foregår.

Det finnes en rekke ulike apparater som benyttes til microneedling. Selv om prinsippet er mye det samme - å lage små, presise hull i det ytterste hudlaget, kan både effekten og ikke minst tilhelingstiden variere noe avhengig av hvilke apparatur som benyttes (dermapen eller dermaroller).

Mange klinikker smører huden din med en bedøvende krem før selve terapien begynner. Dette sikrer at du opplever behandlingen som mest mulig behagelig. Siden nålene som benyttes er både svært tynne og ikke minst svært korte, tolererer de fleste derimot microneedling helt fint uten noen form for bedøvelse.

Dersom terapeuten benytter dermaroller rulles et hjul med små nålene frem og tilbake over huden din. Med dermapen skytes derimot nålene vertikalt inn og ut av en penn-lignende maskin. Selve behandlingen tar vanligvis bare ca. 10-30 minutter, men dette er helt avhengig av hvor stort hudområde som skal behandles.

(Tjenester / behandlinger)

Hvor mange behandlinger trenger du?

De fleste klinikker anbefaler vanligvis 3-6 behandlinger for å oppnå best mulig resultat. Det er viktig at huden får minst 4 uker med hviletid mellom behandlingene, for å unngå overstimulering. Hvor mange sekvenser som er nødvendig må derimot vurderes individuelt, både på bakgrunn av din hudtype og ikke minst på bakgrunn av hva man ønsker å utbedre.

Microneedling mot arr etter kviser krever vanligvis ca. 6 behandlinger. Dersom du ønsker å bedre hudens struktur og glød, vil 3 behandlinger vanligvis være tilstrekkelig.

(Tjenester / behandlinger)

Hvor lang er tilhelingstiden etter microneedling?

Microneedling blir ansett som en av de mest skånsomme kosmetiske behandlingene som benyttes til å stimulere hudens kollagenproduksjon. Nedetiden etter microneedling (det vil si hvor lang tid du må regne med før du kan fortsette med daglige aktiviteter) anslås til 0-5 dager.

De første dagene etter behandlingen kan huden føles litt stram, rosa, hoven og øm. Mange beskriver huden som om den føles lettere solbrent i denne perioden. Effekten er derimot midlertidig og går tilbake av seg selv. Det er også verdt å merke seg at behandling med Dermapen vanligvis gir kortere nedetid enn behandling med dermaroller.

Bivirkninger av microneedling

Microneedling anses som en minimalt invasiv behandling med lav risiko for alvorlige bivirkninger. Siden metoden innebærer at man lager små hull i hude din med nåler, er den likevel ikke 100 % risikofri. Dersom du vurderer denne behandlingen er det lurt om du kjenner til de vanligste bivirkningene som kan forekomme:

Infeksjon. Huden er hjem for mange bakterier. Ved å lage mange små hull i det ytterste hudlaget øker man risikoen for at noen av disse bakteriene kan gi opphav til en infeksjon. Ved å vaske huden grundig før behandlingen, i tillegg til å benytte sterile nåler, reduseres risikoen for infeksjon.

Arr. Risikoen for arrdannelse i forbindelse med microneedling er svært lav siden man benytter svært tynne og korte nåler. Dersom du har en hud som har økt tendens til kraftig arrdannelse (hypertrofiske arr og keloid), eller dersom det oppstår en infeksjon i forbindelse med behandlingen, øker derimot risikoen for arrdannelse.

ANNONSE