ANNONSE

Filler

Fillere er stoffer som sprøytes inn under huden for å kompensere for tapt volum, slette rynker og folder i ansiktet og øke leppenes fylde.

Med gode resultater gjennom enkel og reversibel behandling er fillere er blitt en av de mest populære skjønnhetsbehandlingene de siste årene.

Ved milde til moderate aldersforandringer i huden, kan fillere alene eller i kombinasjon med andre behandlinger være et egnet alternativ til kirurgiske metoder.

Filler
Illustrasjon: Filler
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Filler»

Hva er en filler?

En filler er et geleaktig stoff som sprøytes inn (injiseres) under huden i forbindelse med en kosmetisk behandling. Filleren vil som navnet tilsier fylle opp vevet like under huden og slik kunne erstatte volumtap, redusere ujevnheter og rynker huden, samt fremheve konturer som lepper, kinnben og hakeparti.

Hva kan behandling med filler hjelpe deg med?

Fillere har de seneste årene utviklet seg til å bli blant de aller mest populære kosmetiske behandlingene på markedet. Spesielt er disse metodene mye brukt til å redusere aldringstegn i ansiktshuden som rynker og linjer, og til og øke leppestørrelsen.

Blant de viktigste områdene hvor fillere egner seg godt:

 • redusere aldringstegn i huden som linjer, rynker og furer
 • erstatte volumtap i ansiktet og på hender
 • redusere mørke ringer rundt øynene
 • fremheve partier i ansiktet som hake og kinnben
 • øke leppenes størrelse
 • redusere arr etter kviser
 • gjenopprette symmetri i ansiktet

Hvilke type fillers finnes på markedet i dag?

De seneste årene har det vært en stor utvikling i både antall og typer fillere på det kosmetiske markedet. De aller mest kjente produktene i Norge har tradisjonelt vært de såkalte hyaluronsyrebaserte fillerne som Restylane, Juvederm og Teosyal. Andre populære fillere er såkalte kollagenstimulerende produkter som Ellansé, Radiesse og Sculptura. En tredje mye benyttet metode er såkalt fettransplantasjon, hvor man flytter fett fra ett sted på kroppen med mye fett til et område hvor man ønsker økt volum og fylde. Under finner du mer informasjon om de mest populære fillerne.

Fillere med hyaluronsyre

Fillere som hovedsakelig inneholder hyaluronsyre er blant de aller mest populære i Norge og verden forøvrig.

Hyaluronsyre er et sukkermolekyl som finnes naturlig i mange vev i kroppen vår, hvor det fungerer som støtdemper og volumbygger i tillegg til å lette transporten av næringsstoffer. Egenskapen som gjør dette sukkermolekylet så spesielt er den unike evnen det har til å binde vann. Faktisk kan hyaluronsyre binde vann tilsvarende ca. 1 000 ganger sin egen vekt! Når fillere som inneholder dette stoffet kommer inn i vevet under huden, vil volum og spenst i vevet øke og rynker i huden glattes ut.

De mest kjente fillerne som benytter Hualuronsyre er Restylane, Juvederm og Teosyal. Dette har også vært blant de klart mest populære fillerne i en årrekke. Hyaluronsyren i disse produktene produseres av bakterier (staphylokokker) og er nærmest helt identisk til den som finnes i kroppen din fra før. Dette gjør at risikoen for bivirkninger som allergiske reaksjoner er svært lav. I tillegg brytes stoffet gradvis ned av cellene på en helt naturlig måte, uten å danne giftige avfallsstoffer.

Hyaluronsyrebaserte fillere kan benyttes til alle formål hvor fillere er nyttig (se over). Siden disse produktene er trygge i bruk og består av biologiske produkter kan de også benyttes i lepper og i rynker omkring munn og øynene.

Varigheten av hualuronsyren er vanligvis ca. 6-18 måneder, noe avhengig av hvordan stoffet er forhåndspreparert og hvor dypt det settes i huden.

(Tjenester / behandlinger)

Fillere som stimulerer til kollagenproduksjon

Kollagen er et av de aller viktigste bindevevskomponentene i kroppen. Dette proteinet bidrar til styrke, elastisitet og smidighet i bindevevet i kroppen. Nedbrytning av kollagen er en av årsakene til at huden blir slappere og mer rynkete etter hvert som vi blir eldre.

Fillere som Radiesse, Ellansé og Sculptura stimulerer på ulike måter kroppen til å selv øke sin produksjon av dette viktige bindevevsproteinet. På denne måten økes volum og hold i vevet og rynker glattes ut. Siden disse fillerne øker spenst og volum under huden på en fundamental forskjellig metode fra produktene med hyaluronsyre, har de også lengre varighet. Resultatet varer i gjennomsnitt 18 måneder, 2 år og 1-4 år ved behandling med henholdsvis Radiesse, Sculptura og Ellansé.

Noe av ulempene med de kollagenstimulerende fillerne er at de generelt har vært i bruk på færre pasienter enn de hyaluronsyrebaserte fillerne. Dette betyr at graden av erfaring og dokumentasjon kan være noe lavere.

(Tjenester / behandlinger)

Filler med eget fett (fettransplantasjon)

Kroppens eget fettvev kan også benyttes som filler, en behandling som kalles for fettransplantasjon eller lipofilling. Ved fettransplantasjon flyttes fett fra én del av kroppen som har "for mye" fettvev, over til en del av kroppen som "har for lite" fettvev.

Behandlingen gjøres i hovedsak av spesialist i plastisk kirurgi og regnes som et kirurgisk inngrep. Blant fordelene med å benytte fettvev fra din egen kropp som filler er at man:

 • fjerner fett fra områder i huden som kanskje har mer enn du ønsker
 • risikoen for allergiske reaksjoner er minimal
 • i mange tilfeller oppnås en langvarig effekt siden fettcellene som flyttes i stor grad ikke brytes ned

Blant de vanligste områdene man transplanterer fett til er:

Hvilke forberedelser bør du gjøre før behandlingen?

De fleste fillere på markedet i dag er trygge behandlinger som har vært benyttet til millioner av injeksjoner over flere år. Ingen behandlinger er derimot helt uten risiko, dette gjelder også injeksjoner med fillere. Det er derfor viktig at du på forhånd har gjort en grundig vurdering på hvilke resultater du ønsker å oppnå, og hvilke forventinger du kan ha til metoden som benyttes.

Velg riktig klinikk. Injeksjoner under huden krever at helsepersonellet både har riktig utdannelse og ikke minst lang erfaring. Dette er viktig for å at du skal kunne oppnå best mulig resultat, og for at risikoen for bivirkninger skal være så lav som mulig.

Tenk gjennom dine ønsker. Tenk nøye gjennom hvilke mål du har med behandlingen. Det finnes et stadig økende antall kosmetiske behandlinger. Hvilken behandling du bør benytte er helt avhengig av hvilke resultat du ønsker å oppnå. Diskuter dette gjerne med en eller flere terapeuter med erfaring innen kosmetisk medisin.

Unngå risiko for bivirkninger. Dersom du har noen av sykdommene eller tilstandene under, anbefales det at du diskuterer behandlingsmulighetene med egen lege eller med legen tilknyttet klinikken:

 • Arrdannelse. Dersom huden din er disponert for å lage kraftige arr (hypertrofiske arr og keloid) bør du vurdere avstå fra behandlingen.
 • Gravide og ammende. Kvinner som ammer eller er gravide bør som hovedregel ikke behandles.
 • Betennelse og infeksjon. Dersom du har betennelse eller infeksjon i huden, bør disse kureres på forhånd.
 • Blodfortynnende medisiner. Dersom du bruker blodfortynnende medisiner øker risikoen for blødning under behandlingen. I så fall må du diskutere med legen om du kan avstå fra disse medisinene i forbindelse med injeksjonene, eller om du bør benytte deg av andre kosmetiske behandlingsalternativer.
 • Allergi. Risikoen for allergiske reaksjoner som følge av behandling med de mest kjente fillerne er svært lav. Dersom du derimot vet at du er allergisk mot noen av ingrediensene bør du selvsagt avstå fra behandlingen.
(Litteratur)

Hvordan foregår behandlingen?

Før selve behandlingen er det viktig at du har en konsultasjon med legen eller sykepleieren som skal utføre prosedyren. Sammen kan dere diskutere hvilke forventninger du har til behandlingen, og hvilke muligheter og begrensninger som finnes med de ulike metodene. Dersom dere lander på at behandling med filler er det beste alternativet for deg, vil terapeuten forklare deg hva du kan forvente å oppnå, samt hvilke begrensninger og mulige bivirkninger som finnes med denne metoden.

Dersom du benytter hualuronsyrebasert filler som Restylane, Juvederm eller Teosyal, gjennomføres behandlingen av enten kosmetisk sykepleier, lege eller tannlege. Fettransplantasjon med eget fettvev gjøres i hovedsak av plastisk kirurg.

Før injeksjonene er det mange klinikker som smører på bedøvende kremer i huden i forkant. I tillegg er det flere av produktene fra Restylane, Teosyal og Juvederm som inneholder lokalbedøvelse blandet sammen med filleren. Alt dette for å sikre at du opplever behandlingen som mest mulig behagelig.

Selve prosedyren tar alt fra noen få minutter til inntil en time, alt avhengig av hvor stort område som skal behandles.

(Tjenester / behandlinger)

Hvor lang er nedetiden etter behandling med filler?

Vanligvis er det ingen såkalt nedetid etter injeksjon med fillere, dette betyr at du kan gå på jobb og drive med dine daglige aktiviteter rett etter selve behandlingen. Dersom du får behandling med fettransplantasjon vil du derimot måtte påregne noe nedetid, blant annet fordi fettet som skal sprøytes inn under huden, først må høstes fra en annen del av kroppen din.

Selv om nedetiden etter bruk av klassiske fillere er minimal, må du regne med at det tar noen dager til et par uker inntil resultatet har satt seg fullstendig. Mange kan i denne perioden oppleve lett hevelse og rødhet i huden, samt områder med blåmerker der hvor injeksjonene er satt.

(Tjenester / behandlinger)

Hvilke bivirkninger kan oppstå ved behandling med filler?

De mest populære fillerne på markedet i dag er alle godkjent av FDA (Food and Drug Administration) i USA og CE merket i Europa. Dette betyr at behandlingene har lav risiko for bivirkninger og at effekten samsvarer med det som loves i forkant.

Likevel finnes det en liten risiko for enkelte bivirkninger ved injeksjon med fillere. Bivirkningene du bør være klar over dersom du vurderer denne behandlingen er:

 • Smerter eller ubehag. Terapeutene som injiserer fillerne benytter spesielle teknikker for å gjøre injeksjonene minst mulig ubehagelig. I tillegg tilbyr flere klinikker bedøvelseskremer i tillegg lokalbedøvelse blandet med filleren. De aller fleste tolerer derfor behandling med fillere godt.
 • Allergi. Hualuronsyrebaserte fillere inneholder naturlige produkter som finnes i huden fra før og som brytes ned av kroppen. Også fillere som Princess, Radiesse og Elansé inneholder produkter som finnes i kroppen, men vanligvis ikke i huden. Risikoen for allergiske reaksjoner er generelt lav.
 • Hevelse og misfarging i huden. De første par dagene etter behandlingen kan det oppstå hevelse, rødme og småblødninger i huden hvor innstikkene har funnet sted. Dette er derimot et midlertidig fenomen som går tilbake av seg selv.
 • Dårlig fordeling av filler. Dette er blant de vanligste bivirkningene etter behandling med filler. Ofte vil terapeuten kunne korrigere resultatet i etterkant.
 • Arrdannelse. Risikoen for arrdannelse er svært lav siden man generelt benytter svært tynne nåler. I noen tilfeller kan det derimot oppstå infeksjon etter behandlingen, i så fall øker samtidig risikoen for arrdannelse i huden. Det samme gjelder dersom du har en hud som generelt har større tendens til å danne kraftige arr.
ANNONSE