ANNONSE

Fettransplantasjon (lipofilling)

Fettransplantasjon (lipofilling) en operasjon hvor kirurgen flytter ditt eget fettvev mellom ulike steder av kroppen.

Under behandlingen vil kirurgen gjennom fettsuging flytte fettvev fra en del av kroppen som har "for mye", før fettet sprøytes inn til en del av kroppen som har "for lite".

Fettransplantasjon (lipofilling)
Illustrasjon: Fettransplantasjon (lipofilling)
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fettransplantasjon (lipofilling)»

Hva er fettransplantasjon

Fettransplantasjon eller lipofilling er en kosmetisk for plastisk kirurgi hvor kirurgen benytter ditt eget fett til å øke volum og fylde på spesifikke områder av kroppen din. Blant de aller vanligste områdene å behandle med fettransplantasjon er ansikt, bryst og rumpe.

Ved fettransplantasjon gjøres i praksis to behandlinger i samme seanse. I første del av behandlingen vil kirurgen gjennom en skånsom fettsugingsteknikk hente eller høste fettceller fra en del av kroppen din som har "for mye" fettvev. Typiske områder å høste fett fra er mage, rumpe og lår. En positiv bieffekt av fettransplantasjon er derfor at du får fjernet fett fra en del av kroppen som du kanskje føler du har for mye fra tidligere.

Fettcellene blir nå bearbeidet på en spesiell måte og klargjort til å bli sprøytet tilbake til kroppen din. Deretter injiserer kirurgen fettcellene til den delen av kroppen du ønsker å gi økt volum og fylde. Siden volumøkningen foregår uten at kirurgen lager kutt i huden din, unngår du i praksis risikoen for arrdannelse. Inngrepet gjøres vanligvis i lokalbedøvelse.

Fettransplantasjon er spesielt godt egnet dersom du ønsker volumøkning og konturendring uten bruk av kunstige materialer som implantater eller fillere.

Hvorfor fettransplantasjon (lipofilling)?

Fettet i kroppen har mange viktige funksjoner, inkludert en viktig kroppsbyggende og kosmetisk funksjon. Riktig mengde fett under huden gir et glatt og spenstig utseende som forbindes med ungdommelighet.

Fordeler med fettransplantasjon

  • Lang varighet. Fettransplantasjon gir et mer varig resultat enn ved bruk av fillere som Restylane, Juvederm og Teosyal.
  • Naturlig resultat. Siden volum og fylde dannes av ditt eget fettvev, gir lipofilling også i mange tilfelelr et mer "naturlig" resultat enn ved bruk av kunstige implantater i bryst, hake og kinn.
  • Fjerne uønsket fettvev. Siden plastikkirurgen under behandlingen først må hente fettvev fra et annet sted på kroppen din gjennom fettsuging, gir fettransplantasjon deg også muligheten til å fjerne fett fra et område av kroppen din som har "for mye" i samme seanse.
  • Slipper ny operasjon. Dersom du opererer inn silikonproteser i bryst eller implantater i ansiktet, må du i noen tilfeller gjennomføre en ny operasjon for å fjerne implantatene. Dette trenger du ikke tenke på dersom du velger fettransplantasjon.

Ulemper ved fettransplantasjon

Selv om fettransplantasjon kan ha enkelte fordeler fremfor andre metoder som fillere og implantater, kan metoden også ha enkelte ulemper.

  • Nøyaktig tilpassing av kontur og form. Dersom du ønsker brystforstørring, vil kirurgen enklere kunne gi deg den brystformen og bryststørrelsen du ønsker ved bruk av implantater, siden det finnes mange ulike prefabrikerte størrelser og former å velge mellom. I tillegg egner ikke lipofilling seg dersom du ønsker svært store bryster.
  • To operasjoner i en. Ved fettransplantasjon utføres to operasjoner i samme seanse. Kirurgen må nemlig først hente fettvev gjennom fettsuging, før fettet bearbeides og sprøytes tilbake til en annen del av kroppen din. Blant annet injeksjon av fillere er en raskere behandling som i praksis er helt uten nedetid.
(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg for fettransplantasjon?

Fettransplantasjon kan være en egnet behandling dersom du ønsker økt fylde og volum i lokaliserte områder på kroppen som ansikt, hender, rumpe, lepper og intimregionen. Andre forutsetninger for at du skal egne deg til behandling med fettransplantasjon inkluderer:

  • Frisk fra tidligere. Du bør være frisk både fysisk og psykisk. Kroniske sykdomer som hjerte og karsykdom og diabetes øker risikoen for komplikasjoner under inngrepet.
  • Tilstrekkelig fettvev. Avhengig av hvilken type fettransplantasjon du vurderer, må du ha større eller mindre mengder ekstra fettvev som kirurgen kan høste fra et annet sted på kroppen. For fettransplantasjon til rumpe og bryst kreves noe større mengder fettvev, mens leppeforstørrelse med eget fettvev typisk ikke krever store mengder fettvev.
  • Mindre til moderat volumøkning. Fettransplantasjon egner seg ikke dersom du ønsker en svært markert volumøkning. For eksempel vil brystforstørring med implantat være bedre egnet dersom du ønsker store bryster. Brystforstørring med eget fettvev egner seg bedre dersom du ønsker lett til moderat brystforstørrelse.

Hvor lenge varer effekten av fettransplantasjon?

Behandlingen med fettransplantasjon er i utgangspunktet permanent, siden de aller fleste av fettcellene som injiseres til området som skal forstørres blir værende. Det transplanterte fettvevet er derimot, som resten av kroppens fettvev, påvirkelig av eventuelle vektendringer du måtte gjennomgå siden. Dersom du går ned i vekt vil volumet av det transplanterte fettvevet gå ned, og dersom du går opp i vekt vil volumet av det transplanterte fettet øke.

Alternativer til fettransplantasjon

Dersom du ønsker å endre kroppsfasong, øke volum og fylde og redusere linjer i huden, kan fettransplantasjon være en egnet behandling. Fordelene med fettransplantasjon er at metoden benytter ditt eget fettvev til å oppnå ønsket resultat. Risikoen for avstøning og allergiske reaksjoner er derfor svært lav. I tillegg gir fettransplantasjonen en mer eller mindre permanent effekt.

De viktigste alternativene til fettransplantasjon er fillere og kunstige implantater.

Fillere

Fillere som Restylane, Teosyal og Juvederm er mye benyttet ved samme problemstillinger som fettransplantasjon. Spesielt kan fillere være et godt alternativ ved behandling av ansiktet og leppe.

Fordelen med fillere er at behandlingen er midlertidig, dersom man ikke er helt fornøyd med resultatet, eller dersom man endrer preferanse etter hvert, kan midlertidigheten være en fordel. Det at effekten av fillere er midlertidig, vanligvis ca 6 måneder, er også en ulempe siden man må fornye behandlingen hvert halvår.

Behandling med fillere er også et enklere og mindre inngrep enn fettransplantasjon, siden man slipper å hente fettvev fra kroppen din i forkant.

Implantater

Kunstige implantater er mye brukt innen plastisk kirurgi, mest kjent er silikon i forbindelse med brystforstørrelse. Implantater brukes også som et alternativ til fettransplantasjon dersom man ønsker å endre konturen av rumpen og ved konturendring av hake og kinn.

Fordelen med å bruke implantat er at resultatet er vedvarende, uansett om du går opp eller ned i vekt vil ikke implantatet endre seg. Ulempen er at man opererer inn et fremmed materiale i kroppen.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE