ANNONSE

Fettfjerning

Fettfjerning er en medisinsk kosmetisk behandling hvor hensikten er å fjerne lokaliserte fettansamlinger på kroppen. Typisk gjelder dette fettansamlinger som er vanskelig å fjerne ved slanking, slik som på magen, i flankene og på innsiden av knærne.

Den mest vanlige metoden for fettfjerning er fettsuging. De seneste årene er det også tilkommet flere metoder for fettfjerning uten operasjon.

Fettfjerning
Illustrasjon: Fettfjerning
Sist oppdatert: 30. Nov. 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Fettfjerning»

Fettsuging (liposkulptur)

Tidligere var kosmetisk fettfjerning kun utført ved hjelp av tradisjonell fettsuging. De senere årene er det derimot kommet stadig flere nye metoder for fettfjerning, alle med sine fordeler og ulemper.

Kirurgisk fettsuging (liposkulptur)

Tradisjonell fettsuging er kanskje den mest effektive måten dersom man ønsker å fjerne uønskede fettansamlinger på kroppen. Prosedyren regnes som en kirurgisk behandling og gjøres gjerne i narkose.

Fettsuging gir noe større risiko for bivirkninger og gir lengre tilhelingstid enn de øvrige metodene for fettfjerning, men er også mer effektiv og gir umiddelbare resultater.

Sjekk erfaringer, priser og ventetider for fettsuging

Mindre inngrepende (Ikke invasive) metoder for fettfjerning

Fettsuging regnes som en invasiv metode siden behandlingen gjøres kirurgisk og du gjerne ligger i narkose under selve prosedyren. Flere nyere behandlingsalternativer for fettfjerning regnes derimot som ikke invasive eller minimalt invasive, siden du ikke trenger narkose (og gjerne ikke bedøvelse), og siden behandlingene ikke innebærer å føre noe instrument inn i kroppen din. De mest populære og effektive behandlingene for fettfjerning utenom kirurgi (fettsuging) er:

 • Fettfrysing
 • Laser lipolyse
 • Fettfjerning med radiofrekvens
 • Fettfjerning med ultralyd
 • Lipolyse injeksjon

Fettfrysing

Ved fettfrysing som Cool Sculpting kjøles fettcellene tilstrekkelig ned til at de dør og taes opp av kroppen. Cool Sculpting kan gjøres helt uten bruk av bedøvelse eller narkose, og uten at man bruker nåler eller kniv. Man kan gå på jobb samme dag. Vanligvis trenger man 3 behandlinger over en periode på 9 måneder for å oppnå ønsket resultat.

Fettfjerning med laser (laser lipolyse)

Laser lipolyse er en av de nyeste metodene for fettfjerning, den mest kjente varianten heter Smart Lipo.

Ved laser lipoyse smeltes fettcellene ved hjelp av en laserkilde som føres gjennom huden og inn i fettvevet via et lite snitt i huden som bare er 1-2 mm. Gjennom det samme snittet kan legen suge ut de smeltede fettcellene i samme seanse, dette gjør at behandlingseffekten oppstår raskere enn ved fettfjerning med ultralyd og radiofrekvens energi. Samtidig er tilhelingstiden og arrdannelsen mindre enn ved fettsuging.

Siden behandlingen har en hudoppstrammende effekt kan den også benyttes i områder med overskuddshud og mot cellulitter.

Fettfjerning med radiofrekvensbehandling

Ved radiofrekvensbehandling sendes engergi i form av radiofrekvensbølger inn mot både midtre deler av huden (dermis) og fettvevet under huden. Energien som avsettes i vevet har hovedsakelig to effekter, den stimulerer til økt produksjon av bindevevsproteinene kollagen og elastin, og den varmer opp fettvevet under huden.

Oppvarmingen av fettcellene gjør at fettcellene brytes ned, og har slik en fettfjernende effekt i området som behandles.

Økt produksjon av kollagen og elastin gjør at vevet som behandles får økt elastisitet og styrke, og gjør at huden blir mer spenstig og ungdommelig. Siden behandlingen har en hudoppstrammende effekt kan den også benyttes i områder med overskuddshud og mot cellulitter.

Fettfjerning med radiofrekvens gjøres uten at man trenger å lage noe snitt i huden. Behandlingen utføres ved hjelp av et behandlingshodet som terapeuten beveger langs huden i området av kroppen som behandles. Radiofrekvensbehandling er derfor generelt enda mer skånsomt enn laser lipolyse.

Fettfjerning med ultralyd

Ved fettjerning med ultralyd benytter man ultralydbølger i stede for radiofrekvensenergi. Hensikten er den samme, nemlig å bryte ned fettcellene og fjerne uønskede fettansamlinger på kroppen.

Lipolyse injeksjon

Lipolyse injeksjon er en behandling hvor man sprøyter inn (injiserer) små mengder stoffer i fettvevet som gjør at fettcellene brytes ned. Terapien er egnet til behandling av cellulitter, men kan også benyttes til å redusere uønskede fettansamlinger.

Hvem egner seg for figurforming og fettfjerning?

Kosmetisk fettfjerning er ikke en metode for å gå ned i vekt. Den beste måten å gå ned i vekt på er gjennom å opparbeide seg et sunt kosthold og gjennom regelmessig mosjon. Dersom man har betydelig overvekt og ikke kommer til mål gjennom livsstilsendringer kan i noen tilfeller såkalt slankeoperasjon være en egnet behandling. Slankeoperasjon gjøres for å gi en generell vektnedgang oger ikke det samme som kosmetiske behandlinger for fettfjerning.

Personer som er best egnet for fettfjerning, enten det dreier seg om fettsuging, laser, ultralyd, radiofrekvens eller injeksjon, er gjerne ikke betydelig overvektige, anbefalt BMI er ofte mellom 21-30 (men dette må vurderes individuelt).

I tillegg er det viktig å være klar over at kosmetisk fettfjerning behandler lokaliserte fettansamlinger, gjerne ett eller noen få områder av kroppen per behandling. Typiske områder som egner seg for fettfjerning er:

 • mage
 • flanke / bilringer
 • rygg
 • dobbelthake
 • overarmer
 • lår (innside og utside)
 • innside kne
 • ankler
ANNONSE