ANNONSE

Manikyr

Manikyr er en populær kosmetisk behandling av hender og fingernegler. Behandlingene kan utføres både hjemme og på profesjonelle skjønnhetssalonger.

Blant de vanligste elementen som inngår i manikyr er rensing av neglebånd, filing og forming av neglene, behandling av hender og kremer med olje og kremer og påføring av negledesign.

Manikyr
Illustrasjon: Manikyr
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Manikyr»

Hva er manikyr?

Manikyr er en kosmetisk skjønnhetsbehandling av fingernegler og hender. Ordet manikyr kommer fra latin, hvor manus betyr hånd og cura betyr pleie, manikyr blir direkte oversatt håndpleie. Ulike former for manikyrbehandling har blitt utført så lenge som i minst 5000 år.

I moderne tid har Frankrike vært en trendsetter innen manikyr, og en egen form kalt Fransk manikyr, var svært trendsettende og populær på 1920 tallet. Fransk manikyr er fremdeles blant de mest populære formene for manikyr i dag.

Manikyr kan utføres enten hjemme eller på spesialiserte salonger og klinikker. Hva som inngår i slike behandlinger varierer, men generelt inkluderes en eller flere av følgende elementer:

  • rensing og trimming av neglebåndene og fjerning av dødt vev
  • filing og fomring av neglene
  • behandling av hender og negler med varme oljer, kremer eller parafinvoks
  • påføring av neglelakk
  • montering av falske negler (som akrylnegler og gelenegler)
  • andre typer negledesign
  • håndmassasje

Enkelte behandlinger på profesjonelle salonger inkluderer både behandling av hender og nelger, mens andre mer spesialiserte behandlinger kun fokuserer på enten hender eller negler.

Sjekk erfaringer og priser for manikyr

Hvordan foregår en vanlig manikyr?

Hvilke behandlinger som inngår i manikyr kan variere avhengig av hvilken type manikyr du velger, og kan dessuten skille seg mellom de ulike klinikkene. Elementene under er derimot svært vanlig som ledd i manikyr på proffesjonelle salonger.

Fjerne gammel neglelakk og forurensning

Terapeuten vil gjerne starte behandlingen med å fjerne gammel neglelakk, forurensning og skitt som sitter på neglene dine. Dette gjør at den naturlige neglefargen gjenvinnes. Når neglen er rengjort vil man påføre en liten mengde neglebåndsolje eller neglebåndskrem, som bløtgjør neglebåndene og tilfører dem næringsstoffer.

Mens den ene hånden din behandles vil den andre ligge i en bolle med varmt vann. Ved å legge hender og nelger i varmt vann i ca. 10 minutter bløtgjøres huden, neglene og neglebåndene, dette gjør manikyren lettere å gjennomføre. Et alternativ er behandling med parafinvoks, som også bløtgjør hender og negler.

Preparering av neglebåndene

Nå er det klart for behandling av selve neglebåndene. Ofte brukes en orangepinne til å bearbeide neglebåndet. Ved hjelp av pinnen kan terapeuten separere neglebåndene fra neglen slik at gammel hud kan kuttes bort og neglen blir lengre. Spesialiserte negleklippere benyttes nå til å fjerne uønskede deler av neglebåndene og dødt vev. Dette er et av områdene hvor erfaringen og kompetansen til terapeuten kommer til nytte, siden det er fort gjort å fjerne for mye av neglebåndene, i så fall kan du ende opp med øm og rød negleseng. Når det ene neglebåndet er ferdig preparert er det andre bløtgjort og klar for behandling!

Filing og forming av neglene

Som en del av neglestellet vil terapeuten nå file og forme neglene dine til ønsket form. For å tilpasse neglene dine benytter terapeuten en negelfil, vanligvis av emry board, eller filer i krystall eller keramikk. De vanligste negleformene er oval eller kvadratisk, men negletrendene skifter ofte så det kan være lurt å spørre terapeuten om hvilken trend som gjelder nå!

Håndmassasje og fuktiggjøring av huden

Når negleformen er pefekt tilpasset er det vanlig at du får en håndmassasje for å slappe av og for å stimulere sirkulasjonen i hendene dine. Ofte benyttes fuktighetsgivende kremer samtidig slik at du får en myk og glatt hud.

Påføring av neglelakk og eventuelt kunstige negler

Siste steget er ofte det mest morsomme, nå kan du velge farge på neglene! Dersom du gjør deg klar til en spesiell anledning kan det være lurt å tilpasse nelgefargen slik at den matcher antrekket ditt, leppestiften eller huden din. Dersom du ikke har bestemt deg for antrekk enda, kan såkalt Fransk neglelakk, hvor neglefargen er mer naturlig, være et godt alternativ. Terapeuten lakkerer neglen din i lange strøk. Lakken påføres fra neglesengen (basis) mot tuppen av nelgen. Det er viktig at lakken får tørke før neste strøk påføres. Vanligvis er det tilstrekkelig med 3 strøk for å dekke hele neglen. Det er viktig at du ikke tar på neglene eller vasker hendene i minst 1 time etter negledesignen, i så fall kan det være at du ødelegger resultatet! Et unntak her er dersom du velger Shellac, som tørker umiddelbart etter påføring.

Vanlige alternativ til neglelakk er påsetting av akrylnegler og gelenegler.

Populære tilleggsbehandlinger ved manikyr

Enkelte behandlingselementer inngår i de fleste tilfeller ved profesjonel manikyr, selv om de kan variere noe fra salong til salong, og avhengig av hvilken type manikyr du bestiller. Andre populære behandlinger du kan få ved manikyr må du ofte bestille spesielt, eller eventuelt betale en tilleggspris på. Blant disse er

  • Falske negler
  • Shellac
  • Parafinvoks

Under kan du lese det du trenger å vite om disse behandlingene!

Manikyr med falske negler

Falske negler gir deg en mulighet til å forlenge dine naturlige nelger, samtidig som du får et skinnende og flott resultat som varer mye lengre enn vanlig neglelakk. Falske negler egner seg derfor svært godt dersom du skal på en spesiell anledning, slik som et bryllup eller en viktig sammenkomst, eller dersom du bare ønsker å se ekstra fresh ut. Siden de falske neglene samtidig styrker og beskytter dine naturlige negler, egner de seg også godt dersom du har problemer med å få dine egne negler til å vokse, eller dersom du sliter med neglebiting.

De mest vanlige falske neglene på markedet i dag er akrylnegler og gelenegler. Begge to er ypperlige alternativer, selv om de har litt ulike egenskaper og kvaliteter. Akrylnegler varer generelt lengre og er sterkere enn gelenegler. Geleneglene er derimot mer fleksible og gir ofte et mer naturlig preg på neglene. Uansett hvilken type du velger, anbefales det at du får dem påsatt og fjernet hos kvalifiserte klinikker med god erfaring og godt omdømme.

Sjekk erfaringer, priser og utvalg på falske negler

Manikyr med Shellac

Shellac er en patentert neglelakk som gir et veldig flott, skinnende og naturlig resultat, og som ikke minst varer i 14 dager eller mer (det vil si mye lengre enn vanlig neglelakk). Dette skyldes at Shellac egentlig er en blanding mellom vanlig neglelakk og gelenegler. Faktisk må Shellac akkurat som gelenegler stivnes ved hjelp av UV-lys under påsetting. Dette gjør at lakken helst bør settes på på en profesjonell klinikk.

Fordelen med Shellac er at den gir dine egne negler et flott og skinnende utseende som varer mye lengre enn vanlig neglelakk. Siden det er dine egne negler, blir også resultatet gjerne mer naturlig enn ved bruk av kunstige negler. Ulempen fremfor kunstige negler er derimot at Shellac ikke kan forlenge neglene dine.

Sjekk erfaringer, priser og utvalg på Shellac

Manikyr med parafinvoks

Parafinvoks er en svært populær behandling i forbindelse med manikyr. Parafinvoksen er en fuktighetsgivende og bløtgjørende behandling som etterlater huden din myk og glatt. I tillegg bløtgjør behandlingen neglebåndene og klargjør dem for preparering. Parafinvoks øker også blodgjennomstrømningen i hender (eller føtter ved pedikyr) og kan ha en smertelindrende og avspennende effekt dersom du har smerter eller stivhet i hendene.

Ofte blander terapeuten parafinvoksen med antioksidanter og produkter som aloe vera og kamille. Siden voksen stenger disse produktene inne i huden din mens voksen virker, økes effekten av næringsstoffene.

Sjekk priser og erfaringer ved parafinvoks

Hva er fransk manikyr?

Fransk manikyr er en en av de mest populære negledesignene hvor neglene pensles i nøytrale, naturlige farger mens negletippene typisk pensles hvite. Fransk manikyr gir slik en oppgradering og forbedring av et naturlig utseende. Siden man vanligvis ikke bruker livlige farger ved denne typen negledesign, passer Fransk manikyr til de fleste antrekk, leppestiftfarger og anledninger.

(Litteratur)
ANNONSE