ANNONSE

Panneløft og øyenbrynsløft

Panneløft eller øyenbrynsløft er en kosmetisk operasjon som tar sikte på å redusere rynker og furer i pannen og som hever hengende hud omkring øyenbryn og øyelokk.

Panneløft og øyenbrynsløft
Illustrasjon: Panneløft og øyenbrynsløft
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Panneløft og øyenbrynsløft»

Hva er panneløft eller øyenbrynsløft?

Panneløft, også kalt øyenbrynsløft, er en kosmetisk operasjon som utbedrer aldringsforandringer i øvre del av ansiktet, det vil si i pannen og omkring øyenbrynene. Panneløft kombineres ofte med plastisk kirurgi på selve øyelokkene (øyelokksplastikk).

Ved panneløft tar plastikkirurgen sikte på å redusere aldersforandringene i øvre del av ansiktet ved å:

 • Redusere de horisontale rynkene som utvikler seg på pannen.
 • Redusere de vertikale rynkene som utvikler seg omkring og mellom øyenbrynene, også kalt frown linjer eller glabellarynker
 • Heve hengende øyenbryn som hos mange har en tendens til å synke ned på de øvre øyelokkene.
(Tjenester / behandlinger)

Hvem egner seg for panneløft og øyenbrynsløft?

Etter hvert som man blir eldre mister huden noe av sin elastisitet og det oppstår rynker og hengende hudfolder. Hvor raskt dette skjer varierer fra person til person, og er avhengig av en kombinasjon av gener og ytre faktorer som soleksponering, alkohol, røyk, kosthold og mosjon.

Ved panneløft vil mange kunne oppleve at de fremstår yngre og mer opplagte. Panneløft eller øyenbrynsløft er godt egnet for pasienter som først og fremst opplever rynker i øvre del av ansiktet og hengende øyenbryn som en utfordring. Hos mange som er plaget med hengende øyelokk og hvor man kanskje tenker at øyelokksplastikk er den beste behandlingen, kan det faktisk være mer gunstig med et panneløft for å stramme huden i pannen og slik samtidig oppnå å løfte øyelokkene.

Ideelle kandidater for panneløft er personer som:

 • Er mellom 40 - 60 år. Panneløft utføres likevel også hos personer i 30 års alderen og personer opptil 70-80 år.
 • Har god fysisk og psykisk helse
 • Er plaget av rynker og linjer omkring eller mellom øyenbrynene
 • Er plaget av hengende øvre øyelokk som skyldes overskuddshud i pannen
 • Er plaget av trett eller sint utseende som følge av linjer i pannen og omkring øynene
(Tjenester / behandlinger)

Hvordan foregår panneløft? 

Panneløft eller øyenbrynsløft utføres vanligvis ved en av følgende to teknikker:

 • Vanlig åpen operasjon
 • Endoskopisk panneløft (såkalt kikkhullskirurgi)

Operasjonen gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag. Inngrepet gjøres vanligvis med lokalbedøvelse med lett sedasjon, eventuelt i narkose.

Tradisjonelt eller åpent panneløft

Ved vanlig panneløft lager kirurgen et snitt i huden over hårfestet som strekker seg fra øre til øre. Ved å legge snittet over hårfestet oppnår kirurgen at arrforandringene skjules av håret ditt og derfor ikke blir synlige etter operasjonen. Gjennom snittet strammes og løftes huden og underliggende vev i panneregionen og overflødig hud skjæres bort. Snittet i huden lukkes med tråd eller stifter før huden bandasjeres.

Den tradisjonelle metoden for panneløft er den mest utprøvde av de to metodene.

Endoskopisk panneløft (kikkhullsoperasjon)

Panneløft kan utføres ved kikkhullskirurgi hvor plastikkirurgen utfører inngrepet gjennom et par små snitt i huden i hårfestet over pannen. Gjennom disse svært små innstikkene fører kirurgen inn et lite kamera og små verktøy som benyttes til å heve huden til ønsket nivå. Spesielt benyttes endoskopisk teknikk på yngre personer med mer sparsomme alderstegn i huden.

Fordelen med endoskopisk panneløft er at arrforandringene blir minimale. Ulempen er at prosedyren kan være mer teknisk utfordrende.

Etter panneløft

Sårtilhelingen etter panneløft tar vanligvis ca. 10 dager til 2 uker. Du er vanligvis klar til å gå tilbake til arbeid to uker etter operasjonen. Det er viktig at du holder hodet høyt og unngår kraftig fysisk aktivitet den første perioden etter behandlingen, for å unngå unødig hevelse og forsinket tilheling.

Det kan ta flere måneder før all hevelse er helt borte og det endelige resultatet av operasjonen er oppnådd.

Komplikasjoner ved panneløft

Panneløft eller øyenbrynsløft anses som en trygg kosmetisk operasjon med lav risiko for komplikasjoner. Ingen operasjon er derimot helt risikofri. De vanligste komplikasjonene som kan forekomme ved dette ingrepet inkluderer:

 • Blødning. Blødning etter operasjonen kan forekomme, men er sjeldent.
 • Infeksjon. Enhver operasjon innebærer en viss risiko for infeksjon, men denne risikoen er generelt lav ved panneløft.
 • Hevelse. Etter operasjonen er det vanlig med lett hevelse. Hevelsen går derimot tilbake i løpet av dager til uker.
 • Arr. Arrene ved panneløft legges over hårfestet og er derfor sjeldent sjenerende. Dersom du har tendens til å danne såkalte hypertrofiske eller keloide arr, kan arret derimot bli mer synlig enn normalt. Ved endoskopisk panneløft er risikoen for betydelig arrdannelse enda lavere.
 • Allergisk reaksjon på bedøvelsen. Allergiske reaksjoner på bedøvelsen er svært uvanlig.

Effekten av panneløft

Effekten av panneløftet varer flere år, gjerne ca 10 år. De fleste blir fornøyde med resultatet av operasjonen. Spesielt kan du forvente å redusere rynkene i pannen, løfte øyenbrynene og se yngre og mer opplagt ut.

For at du skal bli fornøyd med resultatet er det likevel viktig at du på forhånd har hatt en god dialog med kirurgen. Slik kan kirurgen få god oversikt over hva du ønsker, og samtidig kunne informere deg om hva du kan forvente av inngrepet.

Fordeler med panneløft eller øyenbrynsløft

Panneløft er et forholdsvis lite inngrep som kan ha stor effekt på aldringstegn i ansiktet. Blant de viktigste potensielle fordelene med inngrepet er:

 • Langvarig resultat. I de fleste tilfeller kan du regne med at operasjonsresultatet varer i 10 år eller lengre
 • Minimale arrforandringer. Siden arrene ved øyenbrynsløft ligger over hårfestet er de normalt sett ikke synlige til daglig.
 • Endoskopisk teknikk. Flere klinikker tilbyr endoskpisk teknikk med minimale arrdannelser og kort tilhelingstid.
 • Lav risiko for bivirkninger. Panneløft anses som en generelt trygg kosmetisk operasjon.
 • Kombinasjon av inngrep. Panneløft egner seg godt til kombinasjon med andre inngrep, slik som øyelokksplastikk, botox, filler og ansiktsløft.
(Tjenester / behandlinger)
(Litteratur)

Alternative behandlinger til panneløft

Hvilket inngrep som er best egnet for deg er avhengig av hvilke områder av ansikt og hals som er rammet av aldersforandringer. Blant de mest aktuelle inngrepene som kan gjøres i stede for eller i tillegg til panneløft er:

Øyelokksplastikk

Dersom hovedutfordringen er hengende øyelokk bør du vurdere øyelokksplastikk som et alternativ. Eventuelt kan øyelokksplastikk utføres i kombinasjon med panneløft.

Mellomansiktsløft

Dersom hovedutfordringen er rynker og hengende hudfolder i midtre del av ansiktet, vil mellomansiktsløft være et godt alternativ eller supplement til panneløft.

Ansiktsløft

Dersom man opplever aldersforandringer både i panne, mellomansikt og halsregionen vil tradisjonelt ansiktsløft være et alternativ.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE