ANNONSE

Conchotomi, operasjon-nesemuslinger

Operasjon av nesemuslingene (conchotomi) er et inngrep som reduserer plagene ved tett nese forårsaket av store nesemuslinger.

Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse og du kan reise hjem allerede samme dag.

Conchotomi, operasjon-nesemuslinger
Illustrasjon: Conchotomi, operasjon-nesemuslinger
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Conchotomi, operasjon-nesemuslinger»

Hva er nesemuslinger?

Nesemuslinger er på mange måter radiatorsystemet i nesehulen. Alle mennesker har tre nesemuslinger på hver side på innsiden av nesen; en øvre, en midtre og en nedre. Den nederste nesemuslingen har i tillegg til slimhinne også en del blodkar. Det er ofte den nedre nesemuslingen kirurgen behandler ved operasjon (conchotom), da det spesielt er denne som har en tendens til å kunne tette igjen luftpassasjen i nesen.

Nesemuslingene sin hovedfunksjon er å varme og fukte luften vi puster inn, før den kommer til nedre del av luftveiene og lungene. Nesemuslingene er spesielt designet til å utøve denne funksjonen ved å ha stor overflate som kommer i kontakt med luften du puster inn.

Symptomer ved for store nesemuslinger

Dersom nesemuslingene blir for store, vil de kunne tette for luftpassasjen gjennom nesehulen. Det viktigste symptomet ved store nesemuslinger er nesetetthet. Det kan være vanskelig eller umulig å oppnå tilstrekkelig luftinntak bare gjennom nesen alene. Mange må derfor puste med munnen alene. I tillegg til nesetetthet, kan store nesemuslinger medføre plager som:

Dersom du opplever at symptomer bedres når du benytter nesespray, er sjansene store for at plagene skyldes ofte for store nesemuslinger. Nesesprayen vil nemlig gjøre slimhinnen på nesemuslingen mindre hoven og slik bedre luftpassasjen. Dersom årsaken til nesetettheten er uavhegig av nesespray, er det mer sannsynlig at det er benede strukturer som skjevt neseseptum som kan være årsaken til plagene dine.

Hvordan stilles diagnosen?

Utredning av nesetetthet gjøres av spesialist i øre-nese-hals medisin (ØNH lege). Legen vil kartlegge plagene dine og undersøke svelget og nesen.

I noen tilfeller vil legen anbefale bildeundersøkelser som CT bihuer for å kartlegge nesehulen bedre. CT av bihulene fremstiller nesemuslingene på en god måte. I tillegg kan legen avdekke andre tilstander slik som skjevt neseseptum, kronisk bihulebetennelse og polypper i nesen.

(Tjenester / behandlinger)

Behandling ved for store nesemuslinger - conchotomi

Conchotomi er en operasjon hvor kirurgen reduserer størrelsen på nesemuslingene, vanligvis den nederste nesemuslingen på hver side.

Inngrepet gjøres i lokalbedøvelse. Kirurgen utfører hele operasjonen gjennom neseborene, dermed oppstår det ikke synlige arr i etterkant.

Under operasjonen fjerner kirurgen deler av en eller flere av nesemuslingene. Den vanligste behandlingen i dag er å gjøre dette ved hjelp av radiobølgekniv som varmer opp nesemuslingen og slik "brenner bort" uønsket vev. Resultatet blir at nesemuslingen blir mindre og luftpassasjen blir bedre. I tillegg vil ofte slimproduksjonen i nesemuslingen avta som følge av at en del av slimhinnen svinner hen. Inngrepet kan også utføres ved hjelp av laser, skalpell (kniv) eller diatermi.

Dersom det er benede strukturer som er årsaken til for store nesemuslinger, må man skjære bort disse i stede for behandling med radiobølgekniv, men dette er mer uvanlig.

Conchotomi utføres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag.

Etter operasjonen

Det er viktig at du skyller nesen med saltvann flere ganger daglig de første 3 ukene etter inngrepet. Slik fjerner du unødige skorperester og blod som kan fungere som grobunn for bakterier.

I de fleste tilfeller er det ikke nødvendig med sykemelding etter conchotomi.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner ved conchotomi

Conchotomi anses som et trygt kirurgisk inngrep med lav risiko for komplikasjoner. Som ved alle inngrep foreligger det likevel en viss risiko for komplikasjoner, slik som blødning, infeksjon og allergisk reaksjon på bedøvelsen.

(Tjenester / behandlinger)

Kostnader ved conchotomi

Dersom forstørrede nesemuslinger gir problemer som nesetetthet vil behandlingen dekkes av det offentlige (minus egenandel), så lenge du behandles på en klinikk med offentlig avtale og du har henvisning fra lege.

Dersom du får behandling fra en klinikk som ikke har offentlig avtale (refusjon) betaler du for operasjonen selv.

ANNONSE