ANNONSE

Søvnregistrering

Ved mistanke om søvnforstyrrelser vil en søvntest eller søvnregistrering kunne bidra til å avklare graden og type søvnforstyrrelse.

Søvnregistrering er en vanlig undersøkelse dersom legen mistenker søvnapne, og ved vurdering av behandlingseffekt hos personer med kjendt søvnapne.

Søvnregistrering
Illustrasjon: Søvnregistrering
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Søvnregistrering»

Hvem bør foreta en søvnregistrering?

Søvnregistrering er den viktigste undersøkelsen ved utredning av søvnforstyrrelser, spesielt dersom legen mistenker at du kan ha søvnapne.

Søvnapne er en vanlig tilstand hvor luftveiene gjentatte ganger blokkeres om natten mens du sover. Blokkeringen av luftveiene medfører hyppige og langvarige episoder med pustestopp om natten. Tilstanden reduserer søvnkvaliteten, gjør deg trøtt og uopplagt på dagtid og øker risikoen for hjerte og karsykdommer og diabetes. Det er derfor viktig å stille diagnosen tidlig, slik at du man kan iverksette få god behandling slik som egenbehandling, snorkeskinne, CPAP eller snorkeoperasjon.

Søvnregistreringen gir legen nyttig informasjon om forekomsten og varigheten av eventuelle pustestopp. Blant annet kan undersøkelsen

 • Bidra til å skille søvnapne fra vanlig snorking
 • Bestemme alvorlighetsgraden av søvnapne
 • Vurdere behandlingseffekten hos persone som allerede har påvist søvnapne

Det finnes to typer søvnregistreringstest, avansert søvnregistrering (polysomnografi) og enkel søvnregistrering (polygrafi). Under finner du mer informasjon om de ulike søvntestene.

(Litteratur)

Enkel søvnregistrering - polygrafi

Polygrafi er en såkalt "enkel" søvnregistrering som du kan gjøre om natten hjemme, etter at du har fått koblet på utstyret som trengs for registreringen. Polygrafi undersøkelsen inkluderer vanligvis

 • pustesensor
 • utstyr som måler hjerterytmen
 • utstyr som måler pustebevegelsen i brystet
 • oksygenmåler på fingeren (pulsoxymetri)

Ved hjelp av enkel søvnregistrering kan legen utrede graden av søvnforstyrrelsen og årsaken til søvnforstyrrelse. Ved søvnapne vil du typisk ha flere lengre perioder med pustestopp i løpet av natten, noe som gjerne kommer klart frem ved en søvnregistrering. Søvnregistreringen vil også kunne klassifisere graden av søvnapne som mild, moderat eller alvorlig. Se her for mer informasjon om søvnapne.

(Tjenester / behandlinger)

Avansert søvnregistrering - polysomnografi

I noen tilfeller trenger man en utvidet søvnregistrering for å avgjøre om du trenger behandling og hvilken behandling som egner seg best for deg.

Polysomnografi undersøkelsen må foregå på en klinikk, du kan ikke sove lenge. Vanligvis vil en polysomnografi inkludere målinger som:

 • EEG - registrerer hjerneaktiviteten
 • EMG - registrerer muskelkontraksjoner
 • EKG - registrerer hjerteaktiviteten
 • Pulsxymetri - registrerer oksygennivået i blodet
 • Utstyr som registrerer luftpassasjen gjennom munn og gjennom nesen
 • Utstyr som registrerer bevegelsen av bryst og magen under pustebevegelsene

Polysomnografi gir legen mer informasjon om hjerneaktiviteten, muskelaktiviteten og hjerteaktiviteten din mens du sover, noe som kan være nødvendig i enkelte utvalgte tilfeller av søvnforstyrrelser.

(Tjenester / behandlinger)
ANNONSE