ANNONSE

Brystløft

Brystløft er en kosmetisk operasjon hvor kirurgen løfter brystene og brystvortene. Brystene blir slik fastere og får en mer ungdommelig og kosmetisk tiltalende form.

Brystløft
Illustrasjon: Brystløft
Sist oppdatert: 28. Mai 2017
Ønsker du å profilere din klinikk her? Ta kontakt for samarbeidsavtale

Sjekk priser og ventetider innen «Brystløft»

Hva er brystløft?

Brystløft er en kosmetisk operasjon hvor plastikkirurgen gir hengende bryster en mer ungdommelig form og et fastere preg. Inngrepet egner seg først og fremst dersom du opplever at brystene og brystvortene henger mer enn ønskelig, eller dersom det er sideforskjell mellom brystene.

Under operasjonen vil kirurgen løfte brystvevet og fjerne overskuddshud. Inngrepet gjøres poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag. Det er normalt med litt hevelse og blålig missfarging av brystene de første 1-2 ukene. De fleste kan gjenoppta normal daglig aktivitet etter 1 uke.

De fleste som behandles med brystløft er godt fornøyd med operasjonsresultatet. Effekten av behandlingen er vedvarende, men også bryster som er løftet vil være utsatt for ytterligere aldersendringer og spesielt større vektendringer.

Mange kombinerer brystløft med innlegging av implantater eller med brystreduksjon.

(Tjenester / behandlinger)

Hvorfor brystløft?

Brystløft kan gi brystene en fastere konsistens og en ungdommelig og mindre hengende form, dette gjør at dette inngrepet er blitt en svært populær og mye anvendt kosmetisk behandling.

De viktisgste årsakene til at kvinner ønsker brystløft kan være:

 • Hengende bryster som følge av alder og vektendringer. Etter hvert som man blir eldre endrer kroppen seg, dette gjelder også brystene. Avhengig av gener, alder, graviditeter, amming og vektendringer endrer brystvevet konsistens og brystene mister en del av sin elastisitet. Dette medfører at brystene får en mer hengende form hvor brystvorten og areola (den mørke sonen som omgir brystvorten) peker mer nedover enn frem og opp.
 • Sideforskjell mellom brystene. Noen opplever også at det ene brystet henger mer enn det andre, og ønsker å korrigere denne sideforskjellen eller asymmetrien.
 • Medfødt hengende bryster. Hos enkelte kvinner har brystene hatt en hengende form allerede fra tenårene, for disse kvinnene kan et brystløft innebære muligheten til å få den brystformen de alltid har ønsket seg.
 • Voksende areola. Hos mange vil areola vokse etter som man blir eldre, en endring som også kan bidra til et mindre ungdommelig utseende av brystet.
(Litteratur)

Egner du deg for brystløft?

Brystløft med eller uten innlegging av implantater er en svært populær kosmetisk operasjon. Under finner du viktige forutsetninger som sier om du kan egne deg til et slikt inngrep.

 • Brystvortene peker nedover. Etter som brysthuden taper elastisitet og styrke, vil brystvortene kunne synke nedover på brystet og etterhvert peke mer ned mot bakken enn opp og frem. Et brystløft vil kunne heve plasseringen av brystvorten og retningen brystvorten peker.
 • Brystvoten og areola lavt plassert. Fra naturens side, eller som følge av svangerskap og økende alder, vil både brystvorten og areola etter hvert ofte synke stadig lengre ned fra brystets midpunkt. Du er selv den beste til å avgjøre om du opplever at brystvorten og areola sitter langt nede på brystet ditt eller ikke. En objektiv test for å undersøke dette er å avgjøre om brystvorten ligger nedenfor underkanten av brystet når du står oppreist. Dette kan du enkelt teste hjemme ved å legge et papir under underkanten av brystet mens du står foran speilet. Dersom brystvorten og areola ligger nedenfor toppen av papiret, kan et brystløft bidra til å heve brystet og brystvorten.
 • Brystene passer ikke godt inn i BH-en. Et brystløft kan gjøres i kombinasjon med brystforstørring og brystreduksjon, men selv om du bare utfører et brystløft alene, vil brystene ofte passe bedre i bh-en enn før operasjonen. Dette skyldes at brystløftet vil gjøre brystene rundere og fastere.
 • Sideforskjell mellom brystene. Mange opplever at det ene brystet henger mer enn det andre. Brystløft er en effektiv måte å korriger eventuell sideforskjell eller asymetri på.
 • Ønsker brystforstørring. Dersom du ønsker brystforstørrelse, men har hengende bryster, vil kirurgen gjerne anbefale at du kombinerer brystløft med innlegging av implantat for best mulig resultat. Slik kan du oppnå ønsket form og størrelse på brystene i en og samme operasjon.

Dersom du tror at brystløft kan være noe for deg, bør du helst innfri enkelte forutsetninger for at operasjonen skal være vellykket:

 • Er ferdig med graviditeter og amming. Brystløft egner seg først og fremst for kvinner som er ferdig med graviditet og amming. Dette skyldes at graviditet og amming i etterkant av et brystløft vil redusere og eventuelt tildels oppheve deler av eller hele effekten av brystløftet. I tillegg kan operasjonen på brystet påvirke drenasjen av melk fra kjertelvevet og gjøre det vanskeligere for deg å amme.
 • Har en stabil vekt. I tillegg til at man er ferdig med graviditeter og amming er det viktig at du har en stabil vekt som du er fornøyd med dersom du vurderer brystløft. Store vektendringer vil nemlig påvirke brystets størrelse og fasong og slik kunne redusere eller oppheve effekten av et brystløft.
 • Er ellers frisk. Det er også en forutsetning at du er fysisk og psykisk frisk dersom du skal gjennomgå et brystløft. Spesielt bør du helst ikke ha kronisk sykdom som diabetes eller hjerte og karsykdom, siden disse sykdommene øker risikoen for komplikasjoner under inngrepet.
 • Ikke røyker. Røyking hemmer tilhelingen etter operasjonen. Det er derfor nødvendig at du ikke røyker de siste ukene før operasjonen og de første ukene etter operasjonen inntil brystet er tilhelet.
 • Ikke har svært store bryster. Brystløft av svært store bryster vil i de fleste tilfeller ha kun ha en midlertidig effekt samenlignet med behandling av mindre bryster. Hos kvinner med store bryster bør man i så fall vurdere brystløft i kombinasjon med brystreduksjon for å oppnå et mest mulig varig resultat.
(Litteratur)

Brystløft med innlegging av brystprotese?

Brystet består i hovedsak av tre ulike typer vev; kjertelvev, bindevev og fettvev. Etter hvert som man blir eldre forsvinner vanligvis en del av kjertelvevet i brystene, mens mengden fettvev øker. Etter som kjertelvevet har et fastere og mer elastisk preg, vil volumet og spensten i brystet reduseres når kjertelvevet tilbakedannes. I tillegg er det helt normalt at huden taper noe av sin elastisitet etter som vi blir eldre. Denne kombinasjonen gjør at brystene blir mer hengende og får en mykere konsistens.

Hos mange kvinner kan man ved å legge inn et lite brystimplantat oppnå et estetisk bra resultat og derved unngå brystløft. Hos kvinner som gjerne ønsker større bryster, men hvor brystene henger mer enn tidligere, er derimot brystløft med samtidig innlegging av implantat den beste operasjonsmetoden. Kirurgen vil da løfte brystene i samme seanse som man legger inn et implantat i ønsket størrelse og form.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan utføres brystløft?

Brystløft er et inngrep innen plastisk kirurgi som gjøres oftest i narkose, det vil si at du sover undre inngrepet. Operasjonen kan også gjøres med lokalbedøvelse + sedasjon. Et brystløft gjøres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag som inngrepet utføres.

Det finnes flere ulike kirurgiske teknikker for å oppnå et best mulig resultat, hvilken teknikk som egner seg best for deg er avhengig av hvor mye brystene henger og hvor mye overskuddshud som skal fjernes.

De finnes fire hovedmetoden for brystløft:

 • Lite snitt over brystvorten. Dersom du brystene henger svært lite og kirurgen bare må fjerne små mengder hud, kan et lite halvmånesnitt ovenfor brystvorten være tilstrekkelig for å oppnå ønsket resultat. Det er derimot relativt uvanlig at denne operasjonsmetoden er tilstrekkelig.
 • Snitt rundt hele brystvorten. Dersom brystene henger i lett grad, kan et snitt rundt hele brystvorten være en egnet operasjonsmetode. Denne metoden egner seg også godt til å redusere størrelsen på areola i samme seanse.
 • Snitt rundt brystvorten + vertikalt snitt. Dette er en av de mest anvendte operasjonsmetodene ved brystløft. Kirurgen lager da i tillegg til snittet rundt areola også et vertikalt snitt fra areola og helt ned til undersiden av brystet.
 • Snitt rundt brystvorten + omvendt T-snitt. Dersom kirurgen må fjerne store mengder av overskuddshud vil han eller hun gjerne i tillegg legge et horisontalt snitt langs underkanten av brystet. Dette snittet vil i tillegg til Ssnittet fra areola vertikalt ned mot undersiden danne en omvent T.

Gjennom snittene i huden beskrevet ovenfor får kirurgen tilgang til brystvevet som flyttes og heves. Huden strammes og overskuddshud skjæres bort. I noen tilfeller vil kirurgen også flytte areola og brystvorten lengre opp på brystet for å gi brystet et mer ungdommelig utseende. Det kan også være et alternativ å gjøre areola litt mindre hos kvinner hvor den har vokst mer enn ønskelig.

Etter brystløftsoperasjon

For å unngå komplikasjoner og for at tilhelingen skal gå så raskt som mulig, er det viktig at du følger rådene og anbefalingene fra kirurgen og klinikken som har operert deg.

De fleste som opereres med brystløft er tilbake i normal aktivitet etter 1 uke. Tiden etter operasjonen kan variere fra person til person, under finner du informasjon om hva du kan forvente i denne perioden:

 • Reise hjem samme dag. Brystløft gjøres vanligvis poliklinisk, det vil si at du kan reise hjem allerede samme dag. Når operasjonen går mot slutten, vil kirurgen lukke såret i huden med sting eller stifter. Deretter vil han eller hun legge på en komprimerende bandasje som hindrer unødig hevelse, støtter operasjonssåret og beskytter mot infeksjon. I noen tilfeller legger kirurgen også inn et lite plastrør eller dren som tømmer ut vevsvæske og småblødninger slik at det ikke samler seg væske i brystet. Drenet fjernes i så fall etter 1-2 dager.
 • Bruk støttende BH. Det er vanlig at den støttende bandasjen fjernes et par dager etter operasjonen. For å sikre et best mulig resultat og raskest mulig tilheling, anbefaler de fleste at du benytter en tettsittende sports-bh de neste ukene inntil tilhelingen er komplett.
 • Lett hevelse og ubehag de første dagene. Brystene vil gjerne være litt hovne og ømme de første dagene etter operasjonen. Vanligvis får du med tabletter eller resept på smertestillende medisiner som du kan benytte i denne perioden. Den komprimerende bandasjen vil bidra til å redusere hevelsen.
 • Sov på ryggen. De første ukene etter inngrepet er det best at du sover på ryggen for å unngå å belaste brystene og for å motvirke hevelse. Dersom du vanligvis pleier å ligge på siden eller magen, bør du derfor kanskje invistere i et par ekstra puter på forhånd som kan hindre deg i å snu deg over mens du sover.
 • Unngå hard fysisk aktivitet første tiden. Allerede første dagen kan du være i bevegelse og gå rundt i huset. Du bør derimot ikke trene eller gjennomføre hard fysisk aktivitet de første 2-6 ukene etter inngrepet.
 • Sykemelding 1-2 uker. Du kan regne med å være tilbake på jobb etter 1-2 uker, noe avhengig av hvilket yrke du har.

Resultatet av brystløft

De aller fleste som behandles med brystløft er godt fornøyde med resultatet av inngrepet. Effekten av operasjonen er tilstede allerede umiddelbart etter operasjonen, siden brystene er hevet og blitt mer elastiske i formen. Det endelige resultatet lar derimot vente på seg noen uker til måneder. Eventuell hevelse og blåmerker i huden vil gå tilbake av seg selv i løpet av de neste par ukene. Arrforandringene etter snittene som kirurgen har laget i huden kan være mer rødlige og synlige i starten, men blir hos de aller fleste blekere og mindre synlige etter hvert som tiden går.

(Tjenester / behandlinger)

Komplikasjoner til brystløft

Brystløft anses som en trygg kosmetisk operasjon med lav risiko for alvorlige komplikasjoner. Ingen operasjon er derimot helt risikofri, de vanligste komplikasjonene som kan oppstå i forbindelse med brystløft inkluderer:

 • Arrdannelse. Enhver operasjon hvor kirurgen lager et snitt i huden vil alltid medføre ett arr. Ved brystløft lager kirurgen et arr omkring brystvorten, og eventuelt ned mot undersiden av brystet. Ved å benytte spesielle teknikker og å plassere arrene under brystet, blir de så lite synlig som mulig. Dersom huden din har tendens til å lage kraftige arr som hypertrofiske arr og keloid, kan de derimot bli mer fremtredende. I så fall kan det være ønskelig å behandle arrene med laser eller kortisoninjeksjon etter operasjonen.
 • Nedsatt følelse i brystvorten og brystet. Under inngrepet vil kirurgen skjære over små nerver i huden noe som medfører nedsatt følelse umiddelbart etter inngrepet. Hos de fleste vil normal følelse komme tilbake etter noen uker. I sjeldne tilfeller kan det derimot være at den nedsatte følelsen vedvarer og blir permanent.
 • Asymmetri. I noen tilfeller kan det derimot oppstå sideforskjell i størrelse eller form på brystene etter operasjonen.
 • Vansker med amming. Siden brystvorten ikke kuttes over, vil de fleste som opereres med brystløft kunne amme normalt etter inngrepet. I noen tilfeller kan det derimot være at du opplever å ikke produsere nok melk etter etter operasjonen. Brystløft anbefales uansett først og fremst etter du er ferdig med svangerskap og amming.

I tillegg finnes en lav risiko for generelle komplikasjoner som kan inntreffe ved enhver operasjon, slik som infeksjon, blødning og allergisk reaksjon på bedøvelsen.

(Tjenester / behandlinger)

Hvordan beholde resultatet etter brystløft best mulig?

Et brystløft vil på mange måter nullstille aldringsprosessen i brystene ved å heve dem og gi dem en mer ungdommelig form. I likhet med resten av kroppene, vil derimot også bryster som er løftet fortsette å eldes. Med tiden vil de derfor kunne begynne å få mer hengende form igjen. For å unngå dette i størst mulig grad er det viktig at du forsøker å holde stabil vekt. Store vektendringer vil kunne redusere varigheten av brystløftet.

Det samme gjelder dersom du blir gravid etter inngrepet. Dersom du vurderer å få flere barn, bør du derfor utsette operasjonen.

ANNONSE